«Η οικονομία της Ελλάδας σήμερα κουβαλάει πολλά βάρη. Εχει βελτιωθεί όμως η ανταγωνιστικότητά της. Πρέπει κάποια από αυτά τα βάρη, όπως το χρέος, να μειωθούν ή να μεταφερθούν πολύ μακριά χρονικά ώστε να υπάρχει ένα πλεόνασμα που θα δίνεται για ανάπτυξη. Διαφορετικά τα πράγματα θα μείνουν στην ίδια κατάσταση».
Την εκτίμηση ότι υπάρχουν θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία κάνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών και αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας κ. Νίκος Μυρτάκης.
«Η βάση είναι να ανασυγκροτήσουμε το δημόσιο τομέα, να δημιουργήσουμε πλεόνασμα στην οικονομία που θα μας επιτρέψει να βοηθήσουμε την ανάπτυξη έστω και περιορισμένα σε πρώτη φάση. Αν η οικονομία αποκτήσει θετικό πρόσημο τότε αυτόματα ανοίγει η δυνατότητα να απευθυνθούμε στην διατραπεζική αγορά. Με τον τρόπο αυτό θα αντληθεί φθηνό χρήμα», δηλώνει ο κ. Μυρτάκης.
Ο πρόεδρος της ΕΣΤΕ εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έξι συνεταιριστικές τράπεζες στη χώρα προχώρησαν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου και αναλύει τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Οι συνεταιριστικές τράπεζες την περίοδο της κρίσης είναι οι μόνες που συνεχίζουν να έχουν αύξηση των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Νομίζω πως η περιοχή της Δωδεκανήσου είναι μια από τις περιοχές όπου η αύξηση των χορηγήσεων είναι πάνω από το μέσο όρο», δηλώνει ο κ. Μυρτάκης.
Η συνέντευξη του κ. Ν. Μυρτάκη, αναλυτικά:
• Ποιος είναι ο λόγος της επισκέψεώς σας στη Ρόδο;
Επισκέφθηκα τη Ρόδο στα πλαίσια της συνεργασίας της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών με τις τοπικές συνεταιριστικές τράπεζες για τον συντονισμό ορισμένων ενεργειών. Μια από αυτές είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
• Γιατί έξι από τις συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας έχουν προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου; Είναι αναγκαίο να γίνει αυτό;
Η αύξηση του κεφαλαίου είναι αναγκαία σε οποιοδήποτε οργανισμό και μάλιστα τραπεζικό γιατί αποκτά την κεφαλαιακή επάρκεια για να μπορεί να αναπτύξει εργασίες και το κυριότερο για να δίνει χρηματοδοτήσεις κάτι που έχει ανάγκη η τοπική οικονομία και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ειδικά σε μια περίοδο επίθεσης. Οι συνεταιριστικές τράπεζες την περίοδο της κρίσης είναι οι μόνες που συνεχίζουν να έχουν αύξηση των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα και έχει αποδώσει σε όλες τις περιοχές που λειτουργούν συνεταιριστικές τράπεζες. Νομίζω πως η περιοχή της Δωδεκανήσου είναι μια από τις περιοχές όπου η αύξηση των χορηγήσεων είναι πάνω από το μέσο όρο.
• Δεν έχουν ενισχυθεί όμως οι συνεταιριστικές τράπεζες, όπως οι άλλες του συστήματος, με κεφάλαια. Αυτό λειτουργεί αρνητικά;
Αυτό είναι αλήθεια. Η ενίσχυση με βάση και το μνημόνιο αφορά μόνο τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Από εκεί και πέρα οι συνεταιριστικές τράπεζες χωρίς καμία βοήθεια προχωρούν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου ώστε να μπορούν να έχουν το όριο και τις δυνατότητες για να αναπτυχθούν.
• Θεωρείτε πως η τρόικα με την ενίσχυση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών πλήττει τις συνεταιριστικές τράπεζες;
Κοιτάξτε. Είναι μια γενικότερη φιλοσοφία που αφορά τη λειτουργία και ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος. Αυτή η φιλοσοφία από τη πλευρά της τρόικας θεωρεί πως πρέπει να υπάρχει μια βάση τριών τεσσάρων τραπεζών που θα ενισχυθεί. Από εκεί και πέρα αφήνει τους υπόλοιπους στις ίδιες δυνάμεις για να αποκτήσουν τα κεφάλαια και γενικά τις ενισχύσεις που χρειάζονται. Είναι μια άποψη που δεν μας έβρισκε σύμφωνους. Εμείς πιέσαμε για να ενταχθούμε καθώς θεωρούμε πως οι συνεταιριστικές είναι μια άλλη μορφή τραπεζικού συστήματος απαραίτητη για τις τοπικές κοινωνίες και για την οικονομία. Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε ήταν πως δεν μπορούσε να αλλάξει το μνημόνιο. Είμαστε στη διαδικασία να λέμε σήμερα πως οι 13 συνεταιριστικές τράπεζες έχουν ανάγκη μόνο από 63 εκατομμύρια. Είναι πολύ μικρό το ποσό. Ζητούν όμως από την τοπική αγορά 81 εκατομμύρια δηλαδή και κάτι παραπάνω για να ενισχυθούν. Στην πράξη είναι αναγκαίο ένα μικρό ποσό για κάθε κατάστημα. Αυτό δείχνει το πόσο υγιείς είναι οι Συνεταιριστικές Τράπεζες ειδικά σε μια περίοδο που δέχθηκε αλλεπάλληλα κτυπήματα η οικονομία. Τα στοιχεία της ΕΣΕΕ δείχνουν πως 30% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και ορισμένες έχουν βάλει λουκέτο.
• Τι θα γίνει σε περιοχές όπου ενδεχομένως να μην πετύχει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου; Θα κινδυνεύσουν οι συνεταιριστικές;
Οι περιοχές που γίνεται αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των συνεταιριστικών τραπεζών είναι έξι. Θα ακολουθήσουν και άλλες ανάλογα με τις κεφαλαιακές ανάγκες. Οι εκτιμήσεις που έχουμε είναι ότι οι ανάγκες είναι μικρές. Η ανταπόκριση των τοπικών κοινωνιών είναι μεγάλη. Εκφράζουμε μια σχετική βεβαιότητα πως θα επιτευχθεί ο στόχος. Από κει και πέρα έχει σημασία το ποσοστό που θα επιτευχθεί στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κάθε συνεταιριστικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Υπάρχει συνάρτηση κάποιων στοιχείων. Από την προ-βιωσιμότητα της κάθε τράπεζας θα κριθεί το μέλλον στο επόμενο διάστημα. Θεωρούμε πως θα πετύχουμε το στόχο. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία.
• Ποια είναι τα επόμενα βήματα και πώς προβλέπεται το μέλλον των συνεταιριστικών τραπεζών;
Το θέμα είναι η επόμενη ημέρα να βρει τις συνεταιριστικές τράπεζες να έχουν το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Από εκεί και πέρα υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις και συγκεκριμένες ενέργειες που θα γίνουν. Έχουμε εκπονήσει μια μελέτη σε συνεργασία με μεγάλη έγκριτη πολυεθνική εταιρεία. Διαπιστώσαμε πως οι συνεταιριστικές τράπεζες είναι βιώσιμες. Κάναμε προτάσεις για θεσμικές και οργανωτικές αλλαγές. Οι θεσμικές αλλαγές είναι αυτό που αφορά την εταιρική διακυβέρνηση, την αυστηροποίηση των κριτηρίων εκλογής στο διοικητικό συμβούλιο, την δυνατότητα δημιουργίας συνεργασιών συνεργειών ακόμη και συγχωνεύσεων μεταξύ συνεταιριστικών τραπεζών όπου αυτό απαιτηθεί. Αυτά τα πράγματα μελετούμε τώρα. Σε ό,τι αφορά το οργανωτικό κομμάτι η επόμενη φάση είναι η λειτουργία της τράπεζας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
• Πώς μπορεί να λειτουργήσει η τράπεζα μικρομεσαίων επιχειρήσεων;
Να ξεκαθαρίσω πως δεν δημιουργούμε μια άλλη τράπεζα αλλά προσαρμόζουμε τις υφιστάμενες συνεταιριστικές τράπεζες από την άποψη του δικτύου και των καταστημάτων. Θα υπάρχουν κοινά προϊόντα και υπηρεσίες που η κάθε τράπεζα χωριστά θα προσφέρει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα είναι του ίδιου επιπέδου. Θα εμφανιζόμαστε δηλαδή σαν ένας ενιαίος τραπεζικός οργανισμός που θα βασίζεται σε δέκα με δώδεκα συνεταιριστικές τράπεζες. Επιπλέον για ενέργειες που αφορούν συντονισμό κοινά προϊόντα και υπηρεσίες προβλέπουμε να ενισχύσουμε το ρόλο της Κεντρικής μας τράπεζας ώστε να έχουμε οικονομίες κλίμακας καλύτερα προϊόντα και την δυνατότητα να βοηθήσουμε τις τράπεζες ώστε έχοντας μικρότερο κόστος να είναι πιο ανταγωνιστικές στην τοπική τους αγορά.
• Πώς βλέπετε το μέλλον της ελληνικής οικονομίας;
Η ελληνική οικονομία έχει τις προϋποθέσεις να σταθεί μόνη της με την έννοια ότι υπάρχουν πηγές πλούτου . Και ο τουρισμός είναι μια πολύ μεγάλη πηγή πλούτου όπως και η αγροτική οικονομία. Η οικονομία σήμερα κουβαλάει πολλά βάρη. Εχει βελτιωθεί όμως η ανταγωνιστικότητά της. Πρέπει κάποια από αυτά τα βάρη όπως το χρέος να μειωθούν ή να μεταφερθούν πολύ μακριά χρονικά ώστε να υπάρχει ένα πλεόνασμα που να δίνεται για ανάπτυξη. Διαφορετικά τα πράματα θα μείνουν στην ίδια κατάσταση. Υπάρχει ανάγκη να ανασυγκροτηθεί ο δημόσιος τομέας και να γίνει μεγαλύτερη πίεση στις πηγές εσόδων που σήμερα δεν υπάρχουν όπως η είσπραξη του ΦΠΑ και η φορολογία. Η βάση είναι να ανασυγκροτήσουμε το δημόσιο τομέα, να δημιουργήσουμε πλεόνασμα στην οικονομία που θα μας επιτρέψει να βοηθήσουμε την ανάπτυξη έστω και περιορισμένα σε πρώτη φάση. Αν η οικονομία αποκτήσει θετικό πρόσημο τότε αυτόματα ανοίγει η δυνατότητα να απευθυνθούμε στην διατραπεζική αγορά. Με τον τρόπο αυτό θα αντληθεί φθηνό χρήμα για την οικονομία κάτι που σήμερα δεν υπάρχει γιατί έχουν περιοριστεί τα εισοδήματα. Εμείς σαν συνεταιριστικές τράπεζες έχουμε κάποιες εγκρίσεις για συνεργασία με τη Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων και άλλους φορείς. Αυτό θα το κάνουμε και σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ και την ΓΣΕΒΕ για να φέρουμε χρήμα.
• Ως εκ τούτου έχει σημασία να απαλλαγεί η χώρα από τα βάρη για να πάει μπροστά;
Είναι μια βασική προϋπόθεση. Νομίζω πως επειδή το οικοδόμημα της ΕΕ είναι βούληση όλων να παραμείνει και επειδή η Ελλάδα έχει κάνει κάποια βήματα προόδου. Το πιο σημαντικό είναι πως η οικονομία φαίνεται να είναι πιο ανταγωνιστική θεωρώ πως θα παρθούν αποφάσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Εξάλλου κατά την άποψή μου αυτό είναι μονόδρομος.
• Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους Δωδεκανησίους με αφορμή την αύξηση κεφαλαίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας;
Θέλω να τονίσω πως εδώ στη Ρόδο υπάρχει μια τράπεζα οργανωμένη, χρήσιμη. Λειτουργεί διάφανα και στηρίζει αποδεδειγμένα την τοπική οικονομία. Σε αυτή τη φάση οι Δωδεκανήσιοι πρέπει να στηρίξουν την τράπεζα. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στην τράπεζα να χορηγήσει δάνεια και διάφορες υπηρεσίες. Είναι απαραίτητη για την περιοχή. Ένα ποσοστό της τάξεως του 10% που είναι το μερίδιό της στον τραπεζικό τομέα δείχνει πόσο δυνατή είναι και τι περιθώρια υπάρχουν ακόμη.