Να δοθεί τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση με τις λαϊκές κατοικίες

Στον “αέρα” εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 80 οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, που διαμένουν πέραν της 20ετίας σε λαϊκές κατοικίες κυρίως στους Αγίους Αποστόλους αφού η ιδιοκτησία τους σ΄αυτές όχι μόνο δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί αλλά επιπροσθέτως χαρακτηρίζονται επισήμως ως καταληψίες!!
Οι οικογένειες αυτές δεν είχαν εξασφαλίσει την επιλογή τους στη διαδικασία της κλήρωσης που είχε πραγματοποιηθεί για την κατανομή των λαϊκών κατοικιών ενώ ταυτόχρονα μετά το έτος 2005 και σε εφαρμογή σχετικού νόμου δεν κατόρθωσαν να καταβάλουν το προβλεπόμενο συμβολικό αντίτιμο για την αγορά των κατοικιών αυτών.
Στον οικισμό Αγ. Απόστολοι Ρόδου έχουν εφαρμοσθεί από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας στεγαστικά προγράμματα με οργανωμένη δόμηση για την διάθεση σε δικαιούχους 472 κατοικιών .
Με τα εγκριθέντα μέχρι τώρα στεγαστικά προγράμματα κληρώθηκαν σε δικαιούχους λαϊκής και προσφυγικής κατοικίας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία 453 διαμερίσματα. Τον Ιούνιο του 1998 επιδόθηκαν 257 παραχωρητήρια (οριστικοί τίτλοι κυριότητας) σε δικαιούχους λαϊκής κατοικίας ενώ επί θητείας του προηγούμενου Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου διατέθηκαν περίπου 50.
Οι κάτοικοι του ανωτέρω οικισμού προέρχονται από κοινωνικά στρώματα με χαμηλά εισοδήματα που δεν επαρκούν ούτε για την διαβίωσή τους, άλλωστε και η κρίση του στεγαστικού τους δικαιώματος σύμφωνα με τις διατάξεις του Β.Δ 775/64 αυτό προϋποθέτει, σύμφωνα δε με τα στοιχεία του τμήματος Πρόνοιας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου το μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού Α΄ κοινωνικών βοηθειών διατίθεται για τους κατοίκους αυτής της περιοχής.
Την επίλυση του μείζονος ζητήματος που εξακολουθεί να υφίσταται ένεκα του γεγονότος ότι εξακολουθούν να μην υπάρχουν οριστικοί πίνακες δικαιούχων οικογενειών για τις αντίστοιχες “υπό κατάληψη” κατοικίες επιχειρούν να δώσουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας φέρεται συγκεκριμένα να ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών να του επιτρέψει την έκδοση παραχωρητηρίων στους “καταληψίες” σύμφωνα με τις διατάξεις σχετικού βασιλικού διατάγματος του 60′ αφού πρώτα πραγματοποιηθούν αυτοψίες αρμοδίως.
Περαιτέρω ζητά να πληροφορηθεί εαν θα ισχύσουν οι διατάξεις ευεργετικού νόμου για όσους κατοίκους της περιοχής είχαν απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής του ποσού των 10.000 ευρώ για την αναγνώριση της κυριότητας τους στα ακίνητα.
Όπως έγινε γνωστό συγκεκριμένα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 42 του Ν. 3370/2005 διαγράφηκαν ολοσχερώς το σύνολο των οφειλών, ληξιπρόθεσμων και μη, από κεφάλαια του Ελληνικού Δημοσίου για δάνεια Λαϊκής Στέγης και για εξόφληση οριστικών τίτλων κυριότητας (παραχωρητήρια) που χορηγήθηκαν μέχρι σήμερα από οποιαδήποτε Δημόσια Αρχή και διαχειρίζονται από την πρώην Εθνική Κτηματική Τράπεζα της Ελλάδος, ως εντολοδόχο του Ελληνικού Δημοσίου σύμφωνα με την από 2.9.1953 σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδος, νυν Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος, βάσει των διατάξεων του α.ν. 1667/1951 (ΦΕΚ 30 Α’), όπως κυρώθηκε με το ν. 2063/1952 και κωδικοποιήθηκε με το β.δ. 775/1964 (ΦΕΚ 254 Α’).
Εκκρεμούν ωστόσο παραχωρητήρια που για διάφορους λόγους δεν είχαν εκδοθεί τους δικαιούχους, κυρίως διότι αυτοί είχαν οικονομική αδυναμία να καταβάλουν το ποσό αυτό.
Ο Γενικός Γραμματέας έτσι επιδιώκει να επαναφέρει σε ισχύ το συγκεκριμένο νόμο ή να για τα παραχωρητήρια που εκκρεμούν ενώ ζητά πληροφορίες από το Υπουργείο Εσωτερικών για το αν επίκειται σχετική νομοθετική ρύθμιση.