Αθήνα, 26
Να ρίξει τους τόνους με την τρόικα λίγο πριν από την άφιξή της στην Αθήνα θέλει ο πρωθυπουργός και προς αυτήν την κατεύθυνση υψηλόβαθμες πηγές από τις Βρυξέλλες σημείωναν ότι «με την τρόικα είμαστε σε διαπραγμάτευση και όχι σε πόλεμο».
Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι η Αθήνα θα δεχθεί οποιοδήποτε οριζόντιο μέτρο σε μισθούς, συντάξεις ή νέους φόρους την ώρα μάλιστα που στο εσωτερικό των δυο κοινοβουλευτικών ομάδων – ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – υπάρχουν μεγάλες γκρίνιες κυρίως από βουλευτές της περιφέρειας για το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων. Ο Γ. Στουρνάρας έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο φόρο θα οδηγήσει αυτομάτως σε έλλειψη εσόδων που θα πρέπει να καλυφθεί από κάπου αλλού και ως εκ τούτου δεν προτίθεται να κάνει δραματικές αλλαγές στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στη Βουλή.
Οι στενότεροι των συνεργατών του κ. Σαμαρά τονίζουν ότι η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη καθώς σε αυτή τη φάση ουδείς είναι διατεθειμένος, όπως φάνηκε και από το τετ α τετ Σαμαρά – Μέρκελ – να «αδειάσει» την τριμερή των δανειστών, ωστόσο εκτιμούν ότι η συζήτηση θα γίνει υπό καλύτερους όρους από τη στιγμή που η Ελλάδα θα πετύχει ένα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, με ότι μπορεί αυτό να σημαίνει για τις αντοχές που θα επιδείξει η ελληνική πλευρά σε οποιοδήποτε αίτημα μπορεί να χαρακτηριστεί ως «παράλογο».
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι όσο η Γερμανία παραμένει «ακέφαλη» τόσο θα καθυστερεί η όποια γενική συζήτηση για την τύχη του ελληνικού χρέους την ώρα που από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού το ΔΝΤ πιέζει για το χρέος ζητώντας εδώ και τώρα λύση ώστε να μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε αυτό ακριβώς το σημείο ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται, σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Real.gr, να εκφράζει την απογοήτευσή του για τη συμπεριφορά των εταίρων απέναντι στη χώρα μας ως προς το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους.
«Υπάρχουν δεσμεύσεις και υπογραφές που πρέπει να τιμήσουν» είναι η φράση που ακούγεται όλο και περισσότερο στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα του χρέους και παρά τις σαφείς αποφάσεις που είχε λάβει το eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, οι ευρωπαίοι εταίροι του κ. Σαμαρά δεν δείχνουν διατεθειμένοι να ασχοληθούν αυτή τη στιγμή με το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει «ξεμπλοκάρισμα» των συζητήσεων, ωστόσο, επειδή η διαχείριση του χρέους έπειτα από το κούρεμα πέρασε στα χέρια των δανειστών, η Αθήνα έχει ελάχιστα να πράξει προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε πολιτικό επίπεδο δημιουργείται ένα σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά ο οποίος καλείται να πορευτεί προς τις ευρωεκλογές χωρίς να έχει κάτι απτό στα χέρια της, όπως τουλάχιστον, διαφαίνεται αυτή τη στιγμή. Για τους ίδιους όμως σχεδόν λόγους οι ευρωπαίοι εταίροι του, αποφεύγουν να πιάσουν την καυτή πατάτα του ελληνικού χρέους ζητώντας από τους δικούς τους ψηφοφόρους, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, να πάρουν μία απόφαση που πολύ δύσκολα θα πείσουν ότι δεν οδηγεί σε νέες επιβαρύνσεις για τους ίδιους.
Nέα απίστευτα μέτρα
βάζει η Τρόικα!
Θεωρείται πλέον δεδομένο πως τον ελληνικό λαό περιμένουν νέα μέτρα. Μπορεί από την Κυβέρνηση να… μάχονται προκειμένου να πλασάρουν με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο στους πολίτες ό,τι τον περιμένει, αλλά η ουσία είναι μία: Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα με άγριες διαθέσεις και λίστα μέτρων 2 δισ. Ευρώ!
Ο δεύτερος γύρος διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, όπως σημειώνει η Real News, εξαρτάται από το αν η ελληνική κυβέρνηση υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα (κλείσιμο ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, κινητικότητα 12.500 υπαλλήλων, πληρωμή χρεών σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και νέος κώδικας δικηγόρων).
Αν και η ελληνική κυβέρνηση αρνείται την ύπαρξη μέτρων 2 δισ. ευρώ, κοινοτικές πηγές επιμένουν ότι “το ζήτημα είναι υπαρκτό και πρέπει, όταν έρθει η τρόικα στις αρχές Νοεμβρίου στην Αθήνα η κυβέρνηση να είναι έτοιμη να το συζητήσει”.
Σύμφωνα με πηγή του Euro Working Group που επικαλείται η εφημερίδα, ανάμεσα στα μέτρα ύψους 2 δισ. είναι:
-η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλο το δημόσιο (σήμερα δεν εφαρμόζεται στο 40% της μισθοδοσίας),
-η μείωση μισθών και συντάξεων στους αστυνομικούς
-η παρέμβαση στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό του δημοσίου, με χρονοδιάγραμμα για την πλήρη κατάργηση του εφάπαξ.
-η παρέμβαση στα λεγόμενα ¨ευγενή ταμεία” με επαναπροσδιορισμό των παροχών
-νέα μείωση δαπανών στην υγεία, ακόμα και κλείσιμο νοσοκομείων
-κατάργηση φορέων του δημοσίου
-επίσπευση των απολύσεων των 11.000 δημοσίων υπαλλήών τον πρώτο μήνα του 2014
-αυξηση φορολογικών συντελεστών και ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αλκοόλ, καπνό και είδη πολυτελείας
-επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%
Στο «εδώλιο» η τρόικα
Το ενδεχόμενο σύστασης επιτροπής για την αξιολόγηση της Τρόικα εξετάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο έκθεσης που τέθηκε προς συζήτηση, η εν λόγω επιτροπή καλείται να κρίνει τη δράση της Τρόικα σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Ιρλανδία.
Το θέμα συζητήθηκε αυτήν την εβδομάδα στο Στρασβούργο στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών και αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στη διάσκεψη των προέδρων κατά την επόμενη Σύνοδο της Ολομέλειας στα μέσα Νοεμβρίου.
Υπό αξιολόγηση τίθενται η μεθοδολογία της τρόικας κατά τη συγκέντρωση στοιχείων, τα κριτήρια με τα οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις της, αλλά και το κατά πόσο υπάρχει δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεών της.
Όπως διευκρινίζεται, δεν πρόκειται για απόδοση νομικών ευθυνών, αλλά αν η πρόταση «περάσει», θα είναι η πρώτη φορά που ευρωπαϊκό όργανο αξιολογεί τους ίδιους τους αξιολογητές και μάλιστα σε δημόσια συζήτηση.
Για τον σκοπό αυτό προτείνονται ακροάσεις και συναντήσεις με εκπροσώπους κοινωνικών εταίρων και με νυν ή πρώην υπουργούς στις τέσσερις χώρες. Η πρόταση αυτή φαίνεται να συγκεντρώνει την υποστήριξη Σοσιαλιστών, Πρασίνων αλλά και κάποιων από τους Βρετανούς συντηρητικούς.
Εάν τελικά εγκριθεί, η έκθεση των αξιολογητών αναμένεται να κοινοποιηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το αργότερο τον Απρίλιο του 2014.