Μια νέα υπόθεση απάτης και πλαστογραφίας με φερόμενους ως εμπλεκόμενους γνωστούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ρόδο και φερόμενο ως θύμα έναν μηχανικό-μηχανολόγο που διατηρεί από το έτος 2003 επιχείρηση εμπορίου κλιματισμού θέρμανσης και ηλιακών απασχολεί την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Οι φερόμενοι ως δράστες καταγγέλλονται συγκεκριμένα ότι έθεσαν το όνομα του μηνυτή, τα φορολογικά του σχοιχεία και απομίμηση της υπογραφής του σε δύο επιταγές τις οποίες και κατέθεσαν προς προεξόφληση σε αλληλόχρεο λογαριασμό.
Εμφάνισαν συγκεκριμένα ως οπισθογράφο της επιταγής τον μηνυτή ο οποίος διατηρεί υγιή επιχείρηση, με ευρύ κύκλο εργασιών προκειμένου να εξασφαλίσουν την δανειοδότηση τους από τις τράπεζες οι οποίες τελικώς διαπίστωσαν ότι οι επιταγές ήταν ακάλυπτες με αποτέλεσμα πλέον να αντιμετωπίζει πλείστα όσα προβλήματα.
Εντύπωση προκαλεί εξάλλου το γεγονός ότι τράπεζες της Ρόδου επιτρέπουν την διακίνηση επιταγών ευκολίας οι οποίες κατατίθενται σε αλληλόχρεους λογαριασμούς χωρίς να πραγματοποιούν στοιχειώδεις ελέγχους.
Εν πάση περιπτώσει σύμφωνα με όσα αναφέρει στη μήνυση του ο μηχανικός κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου άγνωστος σ’ αυτόν Ροδίτης, που εργάζεται και ως μοντέλο, τον ενημέρωσε για την ύπαρξη μίας επιταγής της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος, εκδόσεώς του, στην οποία όπως του είπε, φέρεται ως λήπτης και οπισθογράφος αυτής. Του είπε δε ότι έδωσε το φύλλο της επιταγής αυτής μαζί με κάποια άλλα, υπογεγραμμένα από αυτόν, κενές κατά τα υπόλοιπα στοιχεία τους, σε έναν δημοτικό υπάλληλο κάτοικο Ρόδου, προκειμένου να τον εξυπηρετήσει λόγω της οικονομικής ανάγκης που αυτός είχε. Του είπε ακόμα ότι την επιταγή αυτή, σε άγνωστο σε αυτόν χρόνο, ο εγκαλούμενος, αφού συμπλήρωσε τα υπόλοιπα στοιχεία της, την έδωσε σε γνωστό ιδιοκτήτη επιχείρησης εμπορίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και αυτός την προεξόφλησε στην Τράπεζα Eurobank και στη συνέχεια απέδωσε το προϊόν της προεξόφλησης στον εγκαλούμενο.
Η επιταγή αυτή σφραγίστηκε ως ακάλυπτη λόγω ελλείψεως διαθεσίμων κεφαλαίων στο λογαριασμό του εκδότη στις 30-6-2009.
Από την έρευνα που διενήργησε ο μηνυτής διαπίστωσε ότι η επιταγή εκδόσεως του μοντέλου με ημερομηνία εκδόσεως 15-6-2009, ποσού 14.800¤, τον εμφάνιζε ως λήπτη εν αγνοία του και χωρίς τη συναίνεσή του ενώ είχε τεθεί στη θέση της πρώτης οπισθογράφησης ο ΑΦΜ του και απομίμηση της υπογραφής του, την οποία, όπως του είπε ο έμπορος αυτοκινήτων, είχε πλαστογραφήσει ο εγκαλούμενος.
Την 2-7-2009 ένα άλλος, άγνωστος στον μηνυτή Ροδίτης τον ειδοποίησε για την ύπαρξη μίας άλλης επιταγής Τράπεζας Δωδεκανήσου, ποσού 15.000¤, στην οποία, όπως του είπε, εκδότης φέρεται κάποιος άγνωστος σ’ αυτόν Ροδίτης επιχειρηματίας και ως λήπτης και οπισθογράφος της επιταγής πάλι ο ίδιος. Επίσης τον ενημέρωσε ότι η επιταγή αυτή είχε προεξοφληθεί στην Τράπεζα Κύπρου από τον έμπορο αυτοκινήτων, ο οποίος ήταν παντελώς άγνωστος προς εκείνον.
Καταλαβαίνοντας ότι είχε εμπλακεί σε μία κατάσταση με απρόβλεπτες συνέπειες, με την οποία καμία σχέση δεν είχε, προκάλεσε συνάντηση με τους εμπλεκόμενους των δύο πιο πάνω αναφερόμενων επιταγών, στο κατάστημα της επιχείρησής του, προκειμένου να μάθει τι ακριβώς είχε συμβεί και σε τι κατάσταση είχε εμπλακεί εν αγνοία του.
Στη συνάντηση αυτή έμαθε ότι το σώμα της δεύτερης επιταγής είχε πάρει ο επιχειρηματίας από το μπλοκ του πατέρα του υπογεγραμμένη, προκειμένου να εξυπηρετήσει τον εγκαλούμενο. Ομολόγησε δε ότι αυτός συμπλήρωσε το σώμα της επιταγής ως προς τα στοιχεία του λήπτη, την ημερομηνία εκδόσεως και το ποσό, καθ’ υπόδειξη του εγκαλουμένου.
Ο έμπορος αυτοκινήτων ομολόγησε εξάλλου ότι η υπογραφή του μηνυτή είχε πλαστογραφηθεί από τον εγκαλούμενο ο οποίος και του την παρέδωσε προς προεξόφληση.
Τον μηνυτή εκπροσωπεί η δικηγόρος κ. Γ. Κακούρου.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/nea-ipothesi-apatis-me-plastes-epitages/