Νέα παρέμβαση στη Βουλή για το επίδομα ανεργίας των ξεν/λων

Επανέρχονται οι τρεις βουλευτές, Μάνος Κόνσολας, Γιάννης Κεφαλογιάννης και Μάξιμος Σενετάκης, στο θέμα της καταβολής του επιδόματος ανεργίας στους εποχιακά απασχολούμενους στον τομέα του τουρισμού.
Ζητούν τη σύμφωνη γνώμη και τη συναίνεση του Υπουργού Εργασίας, κ. Βρούτση, προκειμένου να συνταχθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η έκθεση οικονομικών συνεπειών της τροπολογίας που κατέθεσαν, για την αλλαγή της διάταξης του αρ. 39 του Ν.3986/2011 και τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας σε εποχιακά εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού, με ατομικό εισόδημα έως 15.000 ευρώ, προκειμένου να κατατεθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας ή σε νομοσχέδιο άλλου υπουργείου.
Παράλληλα, αναφερόμενοι σε εναλλακτική λύση, που φαίνεται να εξετάζουν τα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, οι τρεις βουλευτές θέτουν τρία προαπαιτούμενα για να είναι ρεαλιστική και αποδεκτή αυτή η λύση:
Α. Την ρητή αναφορά στη διατήρηση και όχι στην κατάργηση του επιδόματος
Β. Την κατανομή του μέσα στο χρόνο, ώστε να μην υπάρχει κενό στην εισοδηματική κάλυψη των εποχιακά απασχολούμενων.
Γ. Τον προσδιορισμό του σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο.
Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Κόνσολας δήλωσε:
«Δεν παρατάμε το θέμα, διεκδικούμε λύση ρεαλιστική και αποδεκτή. Ζητήσαμε τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού προκειμένου να συνταχθεί η έκθεση οικονομικών συνεπειών αλλά και να κατατεθεί η τροπολογία, αυτούσια ή με βελτιώσεις.
Παράλληλα, έχοντας πληροφορηθεί ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται εναλλακτικές λύσεις για την καταβολή του επιδόματος, θέσαμε τρία προαπαιτούμενα. Τη διατήρησή του μέχρι να αλλάξει το μοντέλο εισοδηματικής κάλυψης των εποχιακά απασχολούμενων, να χορηγηθεί και εφέτος για να μην υπάρχουν άνθρωποι χωρίς εισοδηματική κάλυψη και να προσδιοριστεί σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο.
Δεν αρκούμαστε στην άσκηση πολιτικής πίεσης, καταθέτουμε και προτάσεις, παρακολουθούμε την εξέλιξη, επιδιώκουμε ρεαλιστική λύση».
Το πλήρες κείμενο της νέας παρέμβασης των βουλευτών προς τον κ. Βρούτση έχει ως εξής:
Κύριε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε το θέμα που έχει ανακύψει με την εφαρμογή του άρθρου 39, του Ν.3986/2011, είναι μείζον αφού αφήνει χωρίς εισοδηματική κάλυψη χιλιάδες εποχιακά εργαζομένους στο χώρο του τουρισμού.
Έχει ευρύτερες κοινωνικές προεκτάσεις και πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Καταθέσαμε σχετική τροπολογία, την οποία σας αποστείλαμε. Η τροπολογία αυτή χρειάζεται και τη δική σας σύμφωνη γνώμη (βλ. συνημμένο έγγραφο-απάντηση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους) για τη σύνταξη έκθεσης οικονομικών συνεπειών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εφόσον προκαλείται επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
Εκτιμούμε δε, ότι θα μπορούσε να ενσωματωθεί ή να τροποποιηθεί από την πλευρά σας, πάντα στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας ρεαλιστικής και βιώσιμης λύσης, προκειμένου να υπάρξει εισοδηματική κάλυψη για τους εποχιακά εργαζόμενους, με νομοθετική ρύθμιση σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας ή σε νομοσχέδιο άλλου Υπουργείου.
Θεωρούμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση, να αναζητηθούν όλες οι εναλλακτικές προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν.
Η δική μας πρόταση, που αντανακλάται στο περιεχόμενο της τροπολογίας, αφορά στη χορήγηση του επιδόματος στους εποχιακά εργαζόμενους ξενοδοχοϋπαλλήλους με ατομικό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.
Μία άλλη πρόταση που πληροφορούμαστε ότι επεξεργάζονται τα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών αφορούν την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού και καταβολής του επιδόματος ανεργίας με συνυπολογισμό των δημοσιονομικών συνθηκών και αναγκών.

Σε μία τέτοια περίπτωση δομικά στοιχεία πρέπει να είναι:
-H διατήρηση και όχι η κατάργηση του επιδόματος.
– Η ορθολογική κατανομή του στο χρονικό ορίζοντα. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία χρονιά χωρίς εισοδηματική κάλυψη για τους εποχιακά απασχολούμενους στον τομέα του τουρισμού.
-Ο καθορισμός του επιδόματος σύμφωνα με τις δημοσιονομικές ανάγκες αλλά και σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο.
Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας.

Με εκτίμηση
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου
Γιάννης Κεφαλογιάννης
Βουλευτής Ρεθύμνου
Μάξιμος Σενετάκης
Βουλευτής Ηρακλείου