Σε νέες περιπέτειες, αυτή τη φορά μετά από παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ Λ. Ρακιτζή, μπαίνει η δημοτική αρχή που καλείται να αποδείξει το σύννομο της λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος “Θάλασσα” στο ακίνητο του ΝΟΡ.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει σημειωθεί ήδη παρέμβαση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου και ο Γενικός Επιθεωρητής ζητεί να ενημερωθεί αναλυτικά για τα θέματα των πολεοδομικών παραβάσεων και της επιβολής και της είσπραξης των από το νόμο προβλεπόμενων προστίμων αυθαιρέτων, για το θέμα της σφράγισης του καταστήματος και τις ενέργειες της δημοτικής αρχής για την υλοποίηση της αλλά και να καθοριστεί το κατά πόσο ο επίμαχος χώρος ανήκει στη λιμενική ζώνη ή όχι λαμβανομένης υπόψη και της άποψης του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Αφορμή για την παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης αποτέλεσε ανώνυμη καταγγελία που κάνει λόγο για παράβαση καθήκοντος από πλευράς του Δήμου Ροδίων!
Σύμφωνα με την καταγγελία “ο Δήμος Ροδίων έχει στην ιδιοκτησία του το συγκεκριμένο ακίνητο το οποίο έχει χαρακτηρισθεί με Υπουργική Απόφαση διατηρητέο Ιστορικό Μνημείο και ο περιβάλλων χώρος του ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλους. Το ακίνητο αυτό το έχει παραχωρήσει με Χρησιδάνειο για 30 χρόνια στον Ναυτικό Ομιλο Ρόδου (ΝΟΡ) για τις ανάγκες του. Ο ΝΟΡ ένα μέρος του ακινήτου το ενοικιάζει ως Κυλικείο προκειμένου να έχει κάποια έσοδα. Το καλοκαίρι του 2004, μετά από διαγωνισμό, ενοικίασε τον χώρο σε κάποιον επιχειρηματία. Ο επιχειρηματίας αυτός ζήτησε από το Λιμενικό Ταμείο Δωδ/σου πρόεδρος του οποίου είναι ο Δήμαρχος Ροδίων, άδεια λειτουργίας καταστήματος.
Ζήτησε επίσης από την 3η Εφορεία Νεώτερων Μνημείων που εδρεύει στη Ρόδο, την άδεια να σκεπάσει την αυλή με πέργκολα για να έχουν σκιά οι πελάτες του κατά της καλοκαιρινούς μήνες.
Η 3η Εφορεία Νεώτερων Μνημείων, αν και προειδοποιήθηκε εγκαίρως με έγγραφη καταγγελία από δημότη της Ρόδου για τις πραγματικές προθέσεις του επιχειρηματία, έδωσε άδεια για μια απλή πέργκολα σκίασης αλλά απαγόρευσε ρητά και κατηγορηματικά το κλείσιμο της περιμετρικά από οποιοδήποτε υλικό. Οπως ήταν αναμενόμενο ο επιχειρηματίας, έκλεισε την πέργκολα αρχικά με νάυλον και στην συνέχεια με τζάμια, και μετέτρεψε τον χώρο από αυλή σε χώρο διασκέδασης (μπαρ – νυχτερινό κέντρο διασκέδασης). Μετά από πολλές καταγγελίες αντέδρασαν έστω άργα όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες δηλαδή η 3η Εφορεία Νεώτερων Μνημείων η οποία ζήτησε την απομάκρυνση των αυθαιρέτων κατασκευών, την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του και την διακοπή των εργασιών, η Πολεοδομία του Δήμου Ροδίων η οποία ζήτησε την απομάκρυνση των αυθαιρέτων κατασκευών, την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του και του επέβαλε χρηματικό πρόστιμο 400.000 ευρώ. Το Τμήμα Υγείας της Νομαρχίας Δωδ/σου το οποίο ζήτησε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του, λόγω επέκτασης της άδειας λειτουργίας του. Η Δημαρχιακή Επιτροπή ζήτησε την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας και παρέπεμψε το θέμα στην εκδίδουσα αρχή το Λιμενικό Ταμείο Δωδ/νήσου”.
Στην καταγγελία τονίζεται ότι μετά τα ανωτέρω… άρχισε ο “παραλογισμός”: “Το Λιμενικό Ταμείο ενώ αρχικά δήλωνε εγγράφως ότι είναι ο φορέας διαχείρισης στο χώρο του ΝΟΡ και στο επίμαχο μίσθιο, μετά τις παραπάνω καταγγελίες ανεκάλεσε την άδεια λειτουργίας αρνήθηκε όμως να την αφαιρέσει. Δήλωσε επίσης ότι ο χώρος δεν είναι Χερσαία Λιμενική Ζώνη άρα δεν είναι πλέον αρμόδιο. Δήλωσε επίσης ότι δεν θα εγκρίνει πλέον καμία Διοικητική Πράξη στο χώρο του ΝΟΡ αλλά ανακαλεί όλες τις προηγούμενες.
Παρά τις καταγγελίες σχετικά με τις συνεχιζόμενες αυθαιρεσίες του επιχειρηματία προς το Αστυνομικό Τμήμα, το Λιμενικό Ταμείο και το Λιμεναρχείο Ρόδου, συμβαίνουν τα εξής παράλογα: Η Αστυνομία δεν ελέγχει τον επιχειρηματία και επικαλείται έγγραφο της Πολεοδομίας του Δήμου Ροδίων με το οποίο θεωρείται ότι ο επίμαχος χώρος είναι Χερσαία Λιμενική Ζώνη και άρα αρμοδιότητα του Λιμεναρχείου και του Λιμενικού Ταμείου και όχι της Αστυνομίας.
Το Λιμεναρχείο αν και μέχρι πρότινος δήλωνε εγγράφως ότι η αστυνόμευση του χώρου είναι υπόθεση του Λιμεναρχείου, εν τούτοις τώρα δηλώνει εγγράφως ότι βάσει κάποιου Νόμου δεν είναι δική του αρμοδιότητα, αλλά της Αστυνομίας.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δηλώνει ότι είναι άκυρη στο σύνολο της η απόφαση του Λιμενικού Ταμείου Δωδ/σου και ότι ο χώρος είναι Χερσαία Λιμενική Ζώνη.
Το Υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι ο χώρος δεν είναι Χερσαία Λιμενική Ζώνη.
Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα ο επιχειρηματίας απολαμβάνει την ασυλία που του παρέχουν οι αναρμόδιοι, τα δε αυθαίρετα που σημειωτέον βρίσκονται στα 10 μέτρα από το κύμα, συνεχίζουν να υπάρχουν και να λειτουργούν δίχως κανείς να επεμβαίνει επί της ουσίας.
Είναι όμως πιθανόν οι αρχές (για το καλό των παιδιών της Ρόδου) να κάνουν τα στραβά μάτια στις δραστηριότητες του ενοικιαστή του ΝΟΡ και να τον βοηθούν επειδή ο ΝΟΡ κατά παράβαση του Αθλητικού Νόμου συμμετέχει στην εμπορική επιχείρηση από την οποία μάλιστα εισπράττει εκτός του ενοικίου των 50.000 ευρώ και ποσοστά 17% επί του τζίρου”.
Αφού αναφέρεται στην παρέμβαση του Εισαγγελέα και την εντολή του δημάρχου Ροδίων για την αφαίρεση της αδείας του καταστήματος ο καταγγέλλων υποστηρίζει και τα ακόλουθα:
“η Πολεοδομία συνέταξε νέα έκθεση αυθαιρέτου με αρ. 1/2008. Οι παράνομες κατασκευές σύμφωνα με την ίδια έκθεση έχουν αποπερατωθεί από την 7η Νοεμβρίου 2005. Το δε πρόστιμο υπολογίστηκε όπως τα προηγούμενα δηλ. της ανέγερσης 265.246 ευρώ και της διατήρησης 132.623 ευρώ ετησίως.
Η Επιτροπή Αυθαιρέτων του Δήμου Ροδίων συνεδρίασε και αποφάσισε εκ νέου ότι η Πολεοδομία του Δήμου Ροδίων είναι αναρμόδια για την επιβολή του παραπάνω προστίμου και το Τριμελές Εφετείο Δωδ/σου απάλλαξε από την κατηγορία της παράβασης του νόμου περί προστασίας μνημείου, τον πρόεδρο του ΝΟΡ, τον τέως δήμαρχο Ροδίων αλλά και τον επιχειρηματία.
Κανένας λόγος βεβαίως δεν γίνεται από κανέναν για το ποιος θα εισπράξει (εάν ποτέ εισπραχθεί) το παραπάνω πρόστιμο του αυθαιρέτου”.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/neos-kiklos-erevnon-gia-to-estiatorio-sto-nor/