Πολιτικά πρόσωπα σαν τον κ. Σάββα Καραγιάννη δεν χρειάζονται συστάσεις. Υπηρέτησε επί μακρόν την πολιτική σκηνή του τόπου μας, είτε σαν βουλευτής, είτε σαν δήμαρχος Ροδίων, είτε σαν Νομάρχης Δωδεκανήσου. Σήμερα βρίσκεται στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου από την θέση της ελάσσονος μειοψηφίας, απέναντι στον πρώην συνεργάτη και διατελέσαντα αντινομάρχη του, κ. Χατζή Χατζηευθυμίου και τον επί σειρά ετών δήμαρχο κ. Γιώργο Γιαννόπουλο. Την ίδια ώρα που το πολιτικό σκηνικό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χαρακτηρίζεται τουλάχιστον ΅θολό’ ο κ. Καραγιάννης, παραμένει ειλικρινής και σταθερός σε πολλές απόψεις, ασκώντας εποικοδομητική αντιπολίτευση όπου και όταν χρειάζεται.
Σήμερα, δεν διστάζει να μιλήσει για όλους και για όλα, για το νυν δήμαρχο, για τον τέως δήμαρχο και για τα αρνητικά στοιχεία που επισημαίνει.
• Θέλω να σας ζητήσω ένα πρώτο σχόλιο για την πορεία της Δημοτικής Αρχής μέχρι και αυτή την περίοδο. Είστε ικανοποιημένος από την πολιτική που ακολουθείται και εκτιμάτε ότι έγιναν οι αλλαγές για τις οποίες είχε γίνει πολύς λόγος από την πρώτη θητεία;
Παρά τις εξαγγελίες προεκλογικά και μετεκλογικά, παρά το γεγονός ότι κατατέθηκαν θέματα που θα αποτελούσαν τη βάση για την ουσιαστική αλλαγή σε κάποιους τομείς της πόλης, ο απολογισμός μέχρι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να είναι θετικός. Εμείς, εκεί που πρέπει συμφωνούμε κι εκεί που πρέπει διαφωνούμε. Η πόλη της Ρόδου, είναι ένα ζωντανό κομμάτι που ανήκει, εκπροσωπεί και εκφράζει όλους μας. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος από την εξέλιξη της προσπάθειας σε ό,τι αφορά διάφορα θέματα, όπως π.χ. τις γειτονιές, τους δρόμους, την εμφάνιση ή την καθαριότητα της πόλης. Καλό θα ήταν αυτό που δεν έκαναν μέχρι σήμερα, να το ξεκινήσουν από τώρα στη Δημοτική Αρχή και να μην κυριευτούν από το άγχος της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης που θα γίνει του χρόνου.
• Εσείς, σαν μειοψηφία πώς εισπράττετε τις αντιδράσεις των πολιτών;
Να ξεκινήσω από το επίπεδο της λειτουργίας των υπηρεσιών του δήμου. Η εικόνα που κυριαρχεί είναι ότι εκεί μέσα, ο καθένας έχει δημιουργήσει το δικό του το ΅αλώνι’ με αποτέλεσμα να μην παράγεται το έργο που πρέπει. Από την άλλη, διαπιστώνω καθημερινά ότι υπάρχουν παράπονα κι αυτό με θλίβει αφού όλοι περιμέναμε να βελτιωθούν τα πράγματα. ¶λλωστε και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές προσπάθησαν για το καλύτερο αυτής της πόλης και θεωρώ ότι θα έπρεπε να βελτιωθεί ό,τι καλύτερο έχει γίνει από τους προηγούμενος και να διορθωθούν τα λάθη. Η αλήθεια είναι πάντως, ότι δεν έχουμε δει μια καινούργια πρόταση από τον δήμαρχο μέχρι τώρα. Η Μεσαιωνική Πόλη για παράδειγμα δεν έχει καταφέρει να βρει έναν ρυθμό λειτουργίας παρά τα τόσα μέτρα που λαμβάνονται.
• Είδαμε ότι οι αντιδήμαρχοι παρέμειναν οι ίδιοι. Πώς το σχολιάζετε αυτό;
Νομίζω ότι ο Δήμαρχος δεν θέλει να σπάσει… αβγά. Δεν θέλει να τα χαλάσει με κανένα από τους συνεργάτες του, οι οποίοι όμως δεν στέκονται πάντα στο ύψος των περιστάσεων, με αποτέλεσμα τελικά να εισπράττει ο ίδιος την δυσαρέσκεια του πολίτη. Πιστεύω ότι ο Δήμαρχος θα πρέπει να προχωρήσει σε συγκρούσεις, έστω επώδυνες για την παράταξή του. Αν δεν είχαν σημειωθεί φαινόμενα που θα δικαιολογούσαν τέτοιες αλλαγές θα έλεγε κανείς ότι δεν θα χρειάζονταν αυτές. Όμως έχουν γίνει πολλά και ο Δήμαρχος θέλησε να τους υποστηρίξει χωρίς να κάνει τις ρήξεις που έπρεπε.
• Εσείς γνωρίζετε τον κ. Χατζηευθυμίου και πολιτικά και προσωπικά. Διετέλεσε αντινομάρχης επί δικής σας θητείας στη Νομαρχία και υπήρξε στενός συνεργάτης σας.
Γι’ αυτό και πολλά πράγματα με θλίβουν. Με ένα τέτοιο ποσοστό που έλαβε στην εκλογική αναμέτρηση αλλά και με την στήριξη της κυβέρνησης στο πρόσωπό του, θα μπορούσε να είχε αξιώσει περισσότερο σεβασμό απ’ όλους τους συνεργάτες και να είχε προχωρήσει με περισσότερη προσοχή. Πιστεύω ότι ο κ. Χατζηευθυμίου είναι από τους ανθρώπους που θέλουν να αφήσουν πίσω τους έργο αλλά ενδιαφέρεται και για την υστεροφημία του.
• Ποιο θεωρείτε το ΅ευαίσθητο’ σημείο της νυν δημοτικής αρχής;
Αν εξαιρέσουμε κάποιες φωτεινές στιγμές της δραστηριότητας που παρατηρείται στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης -που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει να κάνει μια μετάκληση ενός κορυφαίου καλλιτέχνη ή αναδρομική έκθεση- αλλά και η θετική δραστηριότητα του Κέντρου Συγγραφέων, τα τελευταία χρόνια δεν είδαμε τίποτε απολύτως στον τομέα του Πολιτισμού. Εκτιμώ ότι ο Πολιτισμός δεν πήγε μπροστά ούτε αυτά τα χρόνια. Βλέπουμε ένα Εθνικό Θέατρο να παραμένει κλειστό ενώ δεν υπάρχουν καινοτόμες ιδέες και ενέργειες για εκδηλώσεις. Η προγραμματική σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης με το υπουργείο Πολιτισμού, ακόμη δεν έχει υπογραφεί. Έχουμε μείνει σε γιορτές λουλουδιών ενώ μία πόλη σαν τη Ρόδο, θα έπρεπε να έχει αναδείξει τον ευρωπαϊκό, πολι-τισμικό και ιστορικό χαρακτήρα της μέσα από κορυφαίες εκδηλώσεις. Χωρίς τον Πολιτισμό, ο τουρισμός σιγά σιγά θα ΅ξεφτίσει’. Πρέπει να καταλάβουν όλοι, ότι ο Πολιτισμός είναι το μεγάλο όπλο της Ρόδου, αλλά και της Δωδεκανήσου γενικότερα.
• Θα ήθελα να μου σχολιάσετε την λειτουργία του προκατόχου του, κ. Γιώργου Γιαννόπουλου.
Δεν μπορεί να παραγραφεί ένα έργο 12 χρόνων και δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε ότι έγιναν πολλά, θεμελιώθηκαν αρκετά που μέχρι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ πολλά έργα ξεκίνησαν επί των ημερών του. Ο κ. Γιαννόπουλος είναι ένας προικισμένος άνθρωπος ο οποίος κατάφερε για 12 χρόνια και συνεχίζει, να λειτουργεί σε πολλά επίπεδα -σε σχέση με τον κ. Χατζηευθυμίου ο οποίος περιορίστηκε στα στενά πλαίσια του δημαρχιακού θώκου. Ούτε καν την προεδρία της ΤΕΔΚ δεν ενδιαφέρθηκε να αναλάβει. Ήταν λογικό να αισθάνεται πικρία από τη μη επανεκλογή του, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αντικαταστάθηκε, θεμελιώθηκε πάνω σε θέματα τα οποία δεν έχουν ακόμη λήξει. Κι αυτό νομίζω ότι η ψυχική οδύνη του, νομίζω ότι δικαιολογεί την συμπεριφορά του μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, που δε νομίζω ότι είναι απαξιωτική αλλά έκφραση πικρίας -δικαιολογημένη. Ίσως ο καθένας από μας το ίδιο θα έκανε διότι δεν μπορεί να πληρώνεται με τέτοιο τρόπο η υποψηφιότητα και η δημαρχία ενός ανθρώπου με την διαδικασία του ΅πήγαιν’ έλα’ από τον εισαγγελέα. Φαίνεται ότι για κάποιους είναι βίωμα τα πολιτικά θέματα να επιλύονται μέσα στα δικαστήρια. Αυτό το βλέπουμε ακόμη μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα έπρεπε και ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος να είχε απεμπολήσει αυτή τη διαδικασία.
• Πριν δύο χρόνια καταθέσατε μία πρόταση για να ψηφιστεί ένας κανονισμός για την ΅Εμφάνιση της πόλης’. Πού βρίσκεται τελικά;
Ακόμη περιμένω απάντηση… Εκτιμώ ότι μέσα από έναν κανονισμό θα μπορούσαμε να πιέσουμε τον καθένα που έχει ένα ακίνητο ή εκμεταλλευόμενος μια ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου, το οποίο αφήνει εγκαταλελειμμένο, θα μπορούσαμε να παρεμβαίνουμε, να το συντηρούμε είτε μέσα είτε έξω από την Π. Πόλη και θα αποφασίζαμε τον τρόπο λειτουργίας του -με μίσθωση κ.λπ. Ένας κανονισμός από το Δημοτικό Συμβούλιο θα ίσχυε και για τον απλό πολίτη και για τους φορείς. Βλέπουμε συνεχώς κτίρια υπό κατάρρευση ή εγκαταλελειμμένα σε πολλές περιοχές της πόλης που είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Πώς ο Δήμος Αθηναίων κατάφερε να εμπλέξει υπουργεία για αποκατάσταση κτιρίων;
• Το σχόλιό σας για την σημερινή εκλογική αναμέτρηση.
Μετά από τόσα χρόνια που ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το μεγαλύτερο μέρος των αποφάσεων και οδηγιών λαμβάνονται από τις Βρυξέλλες, θα περίμενε κανείς να είχε δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό το χαρακτήρα των Ευρωεκλογών. Δεν άκουσα όμως, δυστυχώς, αν τελικά πετύχαμε κάτι σαν Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια, εάν αποτύχαμε και ποιος ευθύνεται. Εάν γινόταν αυτός ο απολογισμός θα ρωτούσαμε εάν η Ευρώπη μπορεί να ανακάμψει και να βελτιωθεί στα επόμενα χρόνια. Υπήρχε μεγάλο περιθώριο να αναλυθούν τα προβλήματα όχι μόνον σαν χώρα που συμμετέχουμε αλλά και σαν Ευρώπη συνολικά. Το μήνυμα που θα φύγει την Κυριακή το βράδυ, θα είναι αρνητικό αλλά τίποτε παραπάνω. Μια αποχή, που δεν θα είναι το ουσιαστικό μήνυμα για τους Ευρωπαίους και την Ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει να σκεφτούμε πώς ο Ευρωπαίος πολίτης θα μπορέσει να ζήσει και να λειτουργήσει μέσα σε αυτό το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί. Δεν μιλάμε πια για τα θέματα που πρέπει να λυθούν όπως η Υγεία, οι Συγκοινωνίες και ο σχεδιασμός των Νησιωτικών Πολιτικών που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Νησιωτικής Ελλάδας -που είναι το πλέον σοβαρό για την δική μας περιοχή. Πάμε σε μια εκλογική αναμέτρηση αυτή που είναι πολύ σοβαρή χωρίς μια ουσιαστική θέση. Απλά με μια άρνηση. Αυτό δεν λέει τίποτε και ίσως να μην κερδίσουμε τίποτε, τελικά.
• Θα είστε ξανά υποψήφιος στο Δήμο Ροδίων;
Οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση είναι του χρόνου τον Οκτώβριο. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα με τις εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε εθνικό επίπεδο, όλα είναι πολύ ρευστά. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η θεσμική ουσιαστική αλλαγή που είναι η έλλειψη πόρων. Σε επίπεδο Ε.Ε. η Αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται ένα πολύ μεγάλο μέρος του κρατικού προϋπολογισμού με ουσιαστικές αρμοδιότητες. Ακόμη, λοιπόν, είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε σκέψη. Αν είναι να παλεύει κανένας κυνηγώντας τη σκιά του, χωρίς ποτέ να την φτάνει, δεν έχει νόημα. Δεν μπορεί να γίνεται ο καθένας ένας νέος Δον Κιχώτης.