Την αντίδρασή της στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, με τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται, εξέφρασε η Μίκα Ιατρίδη σε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση νομοσχεδίου σχετικά με την κύρωση Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ορισμένες παραμέτρους του χρηματοπιστωτικού συστήματος στον ευρωπαϊκό χώρο.
«Ο φόρος αυτός συνιστά έμμεση δήμευση της περιουσίας των Ελλήνων, της περιουσίας για την οποία εργάστηκαν γενιές και γενιές για να τη δημιουργήσουν» σημείωσε η Βουλευτής Δωδεκανήσου και πρόσθεσε ότι αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά ότι τα μνημονιακά κόμματα δεν είπαν την αλήθεια στους πολίτες στις εκλογές του 2012, λέγοντας ότι αν ψηφίσουν υπέρ των αντιμνημονιακών κομμάτων θα χάσουν τις συντάξεις, τους μισθούς και τα σπίτια τους.
Τελικά, οι Έλληνες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους εντός του Μνημονίου και να τα παραδώσουν στην Τρόικα και τους δανειστές.
«Αλλά, ποια μπορεί να είναι η εικόνα μια κυβέρνησης», αναρωτήθηκε στην ομιλία της η Μίκα Ιατρίδη, «όταν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και το ρεπορτάζ αναγκάζεται να παρέμβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας για το αν θα φορολογηθούν οι στάνες και οι αποθήκες;»
«Είναι πραγματικά λυπηρά όσα συμβαίνουν», συνέχισε η Βουλευτής, «και το θλιβερότερο όλων είναι ότι ακόμα και να περάσει ο ενιαίος φόρος ακινήτων δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, αφού ο κόσμος δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί».
«Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί», επεσήμανε προς την Κυβέρνηση η Μίκα Ιατρίδη, «γιατί αρχίζετε και πατάτε πάνω στην λεπτή κόκκινη γραμμή. Όχι στην κόκκινη γραμμή των δήθεν διαπραγματεύσεων που κάνετε με την Τρόικα, αλλά στην κόκκινη γραμμή της υπομονής και συνάμα της οργής του ελληνικού λαού».
Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Αυτή τη στιγμή που συζητάμε το παρόν νομοσχέδιο στην Επιτροπή, το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να καταρτίσει τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Έναν φόρο, ο οποίος, εφόσον ισχύσουν όσα ακούμε, συνιστά δήμευση της περιουσίας των Ελλήνων, της περιουσίας για την οποία εργάστηκαν γενιές και γενιές για να τη δημιουργήσουν.
Και εδώ τίθεται πραγματικά και ένα καίριο ιδεολογικό ερώτημα, το οποίο αφορά στα θεμέλια και την ουσία της αστικής δημοκρατίας.
Αν εσείς με την πολιτική σας θέλετε να στερήσετε τους Έλληνες από την ατομική ιδιοκτησία τους, ή θέλετε να φορολογήσετε την περιουσία που δεν αποδίδει εισόδημα, πρέπει να προσέξετε καλά τι νόμους πάτε να εφαρμόσετε.
Γιατί, αν στερήσετε από τον κάθε πολίτη το δικαίωμά του να αποκτά περιουσία, ατομική ιδιοκτησία, τότε στερείτε ακριβώς το βασικό κίνητρο της δημιουργίας, το βασικό κίνητρο παραγωγής πλούτου, στο οποίο, αν δεν κάνω λάθος βασίστηκε και βασίζεται ακόμα η αστική δημοκρατία.
Και βέβαια, όχι μόνο δεν θα μιλάμε για ανάπτυξη, όχι μόνο δεν θα μιλάμε για πρόοδο, αλλά ανοίγετε τους ασκούς του Αιόλου.
Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από την προεκλογική εκστρατεία του Ιουνίου του 2012, όταν οι θιασώτες του Μνημονίου έλεγαν ότι αν ψηφίσουν οι πολίτες αντιμνημονιακά κόμματα κινδυνεύουν να χάσουν τις συντάξεις, τους μισθούς και τα σπίτια τους.
Και τώρα, ήδη γράφονται μηνύματα σε τοίχους, και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν και το συγκεκριμένο για να είμαι ειλικρινής το άκουσα στο ραδιόφωνο καθώς ερχόμουν στην Επιτροπή, όπως:
«Δώστε τα σπίτια σας στην Τρόικα για να μην σας τα πάρουν οι Κομμουνιστές».
Και το λέω αυτό με κάθε σεβασμό στην κομμουνιστική ιδεολογία, η οποία είναι γνωστή και δεν έχει κρυφτεί ποτέ.
Αντίθετα, εμείς εδώ βλέπουμε μια διαρκή επίθεση στην ατομική ιδιοκτησία των Ελλήνων, που όμοια της δεν πρέπει να έχει συμβεί ξανά σε μια σύγχρονη αστική, επαναλαμβάνω, δημοκρατία.
Δεν είναι τυχαίο ότι 26 συνάδελφοι που στηρίζουν την κυβέρνηση κατέθεσαν ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Είναι λογικό, γιατί οι συνάδελφοι αυτοί κυκλοφορούν ακόμα στο δρόμο και ανάμεσα στους συμπολίτες τους και ξέρουν τι γίνεται στην κοινωνία.
Αλλά, ποια μπορεί να είναι η εικόνα μια κυβέρνησης όταν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και το ρεπορτάζ αναγκάζεται να παρέμβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας για το αν θα φορολογηθούν οι στάνες και οι αποθήκες;
Είναι πραγματικά λυπηρά όσα συμβαίνουν και το θλιβερότερο όλων είναι ότι ακόμα και να περάσει ο ενιαίος φόρος ακινήτων δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, αφού ο κόσμος δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί.
Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, γιατί αρχίζετε και πατάτε πάνω στην λεπτή κόκκινη γραμμή. Όχι στην κόκκινη γραμμή των δήθεν διαπραγματεύσεων που κάνετε με την Τρόικα, αλλά στην κόκκινη γραμμή της υπομονής και συνάμα της οργής του ελληνικού λαού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Όλα όσα ανέφερα έχουν άμεση σχέση με το παρόν νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα στη δεύτερη ανάγνωση.
Και έχουν σχέση γιατί είναι η ασυδοσία των αγορών και στις δυο μεριές του Ατλαντικού, που οδήγησε στη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση και στη σπέκουλα των μεγάλων funds πάνω στη δική μας χώρα, αλλά και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Ξέρουμε ότι η νεοφιλελεύθερη προσέγγιση πιστεύει στη δύναμη της αγοράς και την ικανότητά της να αυτορυθμίζεται και να διορθώνεται. Όμως, η πικρή εμπειρία, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, μας έδειξε ότι η χρηματοπιστωτική αγορά ούτε αυτορυθμίζεται, ούτε διορθώνεται. Αντίθετα, ξεσαλώνει ασυγκράτητη με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα.
Και έρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, να επιβάλλει να πληρώσουν τη χασούρα, για να το πω απλά, οι Ευρωπαίοι πολίτες, οι Έλληνες πολίτες που τρία χρόνια τώρα δεν ξέρουν τι τους επιφυλάσσετε για το μέλλον.
Πληρώνουν, λοιπόν, οι ευρωπαϊκοί λαοί, την έλλειψη αξιόπιστων ελεγκτικών μηχανισμών.
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Εδώ στη δεύτερη ανάγνωση δεν θα αναλύσω τις τεχνικές λεπτομέρειες των οδηγιών που ενσωματώνονται στο παρόν νομοσχέδιο. Αναλύθηκαν, πιστεύω με πληρότητα από όλες τις πλευρές, ανάλογα και με το τι πιστεύει και πρεσβεύει το κάθε κόμμα.
Επιτρέψτε μου, όμως μια παρατήρηση, την οποία εγώ θεωρώ πολύ σημαντική, και την οποία ανέφερε στην πρώτη συνεδρίαση ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, ο κ. Μαριάς.
Για μια ακόμη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ πίσω από τις εξελίξεις, αφού από την στιγμή που εκδηλώνεται η κρίση μέχρι να αποφασιστούν οι συγκεκριμένες οδηγίες και να ενσωματωθούν στις εθνικές νομοθεσίες κοντεύουν να συμπληρωθούν πέντε χρόνια.
Είναι προφανές ότι το θέμα είναι πολύπλοκο, όποιος υποστηρίξει το αντίθετο είναι εκτός πραγματικότητας, αλλά είναι χρέος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπερασπίζεται τα συμφέρονται των λαών της και των εθνών – κρατών μελών της, όπως αναφέρεται στις συνθήκες της και που, δυστυχώς, φαίνεται να έχει ξεχαστεί.
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Με τις συγκεκριμένες οδηγίες είναι σημαντικό το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, παραδέχεται ότι η κατάσταση είχε γίνει «ξέφραγο αμπέλι» και ότι αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί.
Θα πρέπει όμως εδώ να τονιστεί το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες, και εδώ αν θέλετε τίθεται και το ζήτημα του δημοκρατικού ελλείμματος που διέπει τις λειτουργίες της και τις αποφάσεις της.
Αντίστοιχες πολιτικές ευθύνες, βέβαια, έχουν και οι κυβερνήσεις, οι οποίες ασπαζόμενες τις πιο ακραίες μορφές νεοφιλελευθερισμού οδήγησαν το σύνολο της Ευρώπης στην κατάσταση που είναι σήμερα.
Μια κατάσταση όπου η ανεργία και η φτώχια αποτελούν σημαντικό πρόβλημα ακόμα και για τα πλούσια, εντός εισαγωγικών, κράτη του βορρά. Είναι καιρός, λοιπόν, αυτό το δόγμα να εγκαταλειφθεί άμεσα, γιατί προφανώς δεν οδηγεί στην ευημερία της Ευρώπης των λαών.
Πάντως, οι εν λόγω οδηγίες είναι ένα, εξ ορισμού, θετικό βήμα, το οποίο προφανώς και χρήζει βελτιώσεως σε αρκετά σημεία του και αυτό γιατί δίνονται ευκαιρίες και εξαιρέσεις στο να συνεχιστεί το πάρτι από την πλευρά των διαφόρων κερδοσκοπικών επενδυτικών κεφαλαίων.
Σε αυτά τα σημεία θα πρέπει να γίνει παρέμβαση αν και είναι περιορισμένες οι δυνατότητες, διότι όταν πρόκειται για ενσωμάτωση μιας Οδηγίας της Ε.Ε., γνωρίζουμε όλοι ότι τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και το κάθε εθνικό κοινοβούλιο ελάχιστα μπορεί να τροποποιήσει ή να αλλάξει.
Συνεπώς, κύριε Πρόεδρε, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επιφυλασσόμαστε για την τελική μας τοποθέτηση, επί της αρχής και επί όλων των άρθρων στην Ολομέλεια.
Σας ευχαριστώ πολύ.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/o-enieos-foros-akiniton-isodinami-me-dimefsi-periousias/