Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Διεθνής Κοινότητα στην Ελλάδα, καθώς, όπως προέκυψε από ένα μεγάλο ρεπορτάζ, αφιερωμένο στην Ελλάδα, με θέμα το δικαίωμα της γέννας και τον τρόπο, με τον οποίο γεννούν οι γυναίκες στη χώρα μας, το 70% των ελληνίδων γυναικών γεννά με τη μέθοδο της καισαρικής τομής.
Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο δημοσίευμα, οι μαιευτήρες στη χώρα μας προτιμούν τη μέθοδο της καισαρικής τομής, διότι το κόστος είναι υψηλότερο και τους διευκολύνει στο πρόγραμμά τους, χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη που την καθιστά απαραίτητη.
Το φαινόμενο δεν είναι έντονο μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό.
Ειδικότερα, στη Ρόδο τα ποσοστά των γυναικών που δεν γεννούν με φυσιολογικό τοκετό, αλλά με καισαρική, υπερβαίνει το 50%!
Βέβαια, στο γεγονός αυτό συμβάλλει και η αύξηση των ορίων ηλικίας των μελλουσών μητέρων, που εγκυμονεί κινδύνους, τόσο για την υγεία τους, όσο και των νεογνών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιλογή της καισαρικής μεθόδου θεωρείται η πλέον ασφαλής, αφού μειώνονται σημαντικά τα περιθώρια επιπλοκών.
Σε σχετικές δηλώσεις, προς τη “δ”, προέβησαν μαιευτήρες – γυναικολόγοι του νησιού, οι οποίοι υπερτόνισαν την αξία του φυσιολογικού τοκετού, θεωρώντας, πάντα, πως σε περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαία η καισαρική, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση οι γυναίκες να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τη δική τους και των βρεφών.
Ο κ. Ιωάννης Χατζής δήλωσε: “Οι μαιευτήρες του νησιού, είτε ανήκουν στον ιδιωτικό, είτε στο δημόσιο τομέα, προσπαθούν και επιδιώκουν το φυσιολογικό τοκετό. Τα ποσοστά των γυναικών που γεννούν με καισαρική είναι υψηλά στη Ρόδο, αφού αγγίζουν το 50%. Βέβαια, στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα ποσοστά είναι πολύ πιο υψηλά. Δεν θεωρώ πως τίθεται θέμα υψηλότερου κόστους. Ίσως να εξυπηρετεί καλύτερα η καισαρική από άποψη χρόνου, τόσο για τη γυναίκα, όσο και το γιατρό. Να σημειωθεί πως τα τελευταία έτη έχει αλλάξει η νοοτροπία των ελληνίδων. Πλέον, ένα μεγάλο μέρος των γυναικών επιλέγει την εύκολη λύση της καισαρικής, προκειμένου να αποφευχθεί η κούραση που συνοδεύει το φυσιολογικό τοκετό. Θεωρώ πως οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν υπομονή και να επιδιώκουν το φυσιολογικό τοκετό, επιλέγοντας γιατρούς που επιθυμούν τη φυσιολογική γέννα. Μόνο έπειτα από ιατρικές ενδείξεις που επιβάλλουν την καισαρική θα πρέπει να καταφεύγουν στη συγκεκριμένη μέθοδο. Η καισαρική είναι σωτήρια, εάν υπάρχουν πραγματικές ιατρικές ενδείξεις”.
Η κα. Παρασκευή Παπαστεργή, δήλωσε: “Υπάρχουν αρκετά υψηλά ποσοστά γυναικών που γεννούν με καισαρική στο νησί μας. Ο κυριότερος λόγος που αυξάνει τα ποσοστά των καισαρικών είναι η μεγάλη ηλικία των γυναικών που επιλέγουν να κυοφορήσουν. Όσο πιο μεγάλη είναι η γυναίκα, τόσο πιο επιφυλακτικοί είμαστε, διότι η επικινδυνότητα αυξάνεται. Παρατηρείται και μια τάση των ίδιων των γυναικών, τελευταία, να αρνούνται να γεννήσουν φυσιολογικά. Το λόγο, δυστυχώς, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Δεν θέλω να πιστεύω πως υπάρχει γυναικολόγος που θα υποβάλλει μια γυναίκα σε καισαρική μόνο επειδή τον διευκολύνει σαν διαδικασία. Είναι ελάχιστοι οι γιατροί που αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν μια καισαρική, διότι είναι περισσότερο βολική από άποψη διαχείρισης χρόνου. Τις περισσότερες φορές υπάρχουν δυσκολίες που επιβάλλουν την καισαρική. Πιστεύω πως οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να εμπιστεύονται το γιατρό τους και να μη φοβούνται το φυσιολογικό τοκετό. Όπωσδήποτε ένας ομαλός φυσιολογικός τοκετός είναι καλύτερος από την καισαρική”.
Ο κ. Παναγιώτης Καραγκούνης, δήλωσε: “Το ποσοστό των καισαρικών είναι ανεβασμένο. Η κυριότερη αιτία είναι ότι πολλές γυναίκες φοβούνται να γεννήσουν φυσιολογικά και προσπαθούν να αποφύγουν τον πόνο. Σε κάθε περίπτωση, η κάθε γυναίκα είναι μια ιδιαίτερη μονάδα. Δεν μπορούμε να τις εντάξουμε όλες στην ίδια κατηγορία. Υπάρχουν κάποιες γυναίκες που υποβάλλονται σε καισαρική για ιατρικούς λόγους και άλλες που υποβάλλονται σε καισαρική για ψυχολογικούς λόγους. Οι ψυχολογικοί λόγοι είναι πολύ σημαντικοί. Η γυναίκα θα πρέπει να έχει άποψη στο πώς θα γεννήσει, αφού πληροφορηθεί για τα υπέρ και τα κατά της κάθε διαδικασίας. Η καισαρική πολλές φορές συμφέρει το γυναικολόγο και τη γυναίκα. Ανάλογα με την εξέλιξη της εγκυμοσύνης, το θέμα θα πρέπει να συζητιέται με το γιατρό”.
Ο κ. Γεώργιος Μανωλικάκης, δήλωσε: “Το ποσοστό των γυναικών που γεννούν με καισαρική στη Ρόδο είναι περίπου 55%. Οι γιατροί επιβάλλουν την καισαρική αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Απόφαση για καισαρική μπορεί να ληφθεί και κατά τη διάρκεια του τοκετού αν θεωρήσει πως υπάρχει ρίσκο. Είναι μια ασφαλέστερη διαδικασία. Δεν τίθεται θέμα κόστους σε καμία περίπτωση. ¶λλωστε η οικονομική διαφορά καισαρικής και φυσιολογικού τοκετού είναι μόλις 100 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, γιατροί που επιδιώκουν τη διευκόλυνσή τους είναι ελάχιστοι. Συνεπώς, μιλάμε για αμελητέα ποσότητα. Ο φυσιολογικός τοκετός είναι η ιδανικότερη επιλογή όταν δεν υπάρχουν παράγοντες που επιβάλουν την καισαρική”.