«Αν το συντομότερο δυνατό δεν ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση πώς θα πάμε χωροταξικά, κυρίως στην επομένη εκλογική διαδικασία, αυτό θα λειτουργήσει σε βάρος και των πολιτών και αυτών που θα θέλουν να διεκδικήσουν μια θέση δημάρχου ή δημοτικού συμβούλου».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς και προσθέτει πως ο επικεφαλής κάθε παράταξης θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του ένα εύλογο χρονικό περιθώριο μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών για να επιλέξει τους υποψηφίους που θα τον στηρίξουν.
«Ο κόσμος θα πρέπει να σταματήσει να ψηφίζει με κριτήρια κουμπαριάς, φιλίας και συγγένειας. Να επιλέξει ανθρώπους στους οποίους θα μπορεί να στηριχθεί. Οι επιλογές των υποψηφίων για την ΤΑ και όχι μόνο, θα πρέπει να γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια», δηλώνει ο κ. Τσουκαλάς.
Σε ερώτηση σχετικά με τη συμμετοχή του στις εκλογές, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών δηλώνει πως την τρέχουσα χρονική περίοδο δεν θέλει να αποπροσανατολιστεί από τον τομέα που έχει αναλάβει.
Για την εισφορά σε γη ή σε χρήμα ο κ. Τσουκαλάς επιρρίπτει ευθύνες στους πρώην δημάρχους που δεν προχώρησαν τις διαδικασίες, ενώ μπορούσαν.
Η συνέντευξη του κ. Νίκου Τσουκαλά, αναλυτικά:
• Θα κατατεθεί προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο ο προϋπολογισμός του έτους 2014. Είναι ο τελευταίος της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής;
Είναι ο τέταρτος κατά σειρά προϋπολογισμός. Μπορεί να είναι και η μόνη φορά ιστορικά από την ίδρυση των ΟΤΑ που σε λιγότερο από τρία χρόνια που θα έπρεπε να συντάξουμε τόσους προϋπολογισμούς. Καταλαβαίνετε τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η διεύθυνσή μας. Βλέπετε πως οι προϋπολογισμοί μας, με πρώτο παράδειγμα το νέο που θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2014, είναι ρεαλιστικοί, πραγματικοί και υλοποιήσιμοι. Προϋπολογισμοί άλλων ΟΤΑ έφυγαν από το υπουργείο Εσωτερικών με παρατηρήσεις ουσίας και όχι κρίσεις για 97 και 440 ευρώ, όπως έγινε σε μας. Σε όλα αυτά που προϋπολογίσαμε δεν είχαμε αποκλίσεις. Είμαστε μέσα στους στόχους του ενιαμήνου και υπάρχει ικανοποίηση. Ορισμένοι συνεχίζουν να εκτιμούν πως ο προϋπολογισμός δεν είναι ρεαλιστικός και δεν δίνει πολιτική. Εμείς θέλουμε πολιτική σταθερότητα στα οικονομικά και αυτό αποτυπώνεται. Εκτιμώ ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι μόνο αριθμοί. Αποτυπώνει την πολιτική διάσταση των πραγμάτων. Όλα αυτά έρχονται και συνδυάζονται με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του κράτους. Οι προηγούμενοι δήμοι βλέπετε πως λιθοβολούνται γιατί δεν έκαναν σωστά την διαχείριση των οικονομικών τους σε πολλές περιπτώσεις Εμείς βάλαμε τάξη και κάποιοι που διαχειρίστηκαν κάποια πράγματα στο παρελθόν, μας επικρίνουν. Η ελπίδα δίνεται και με την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ. Είναι η πρώτη φορά που θα γίνουν έργα με κόστος άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ από ίδιους πόρους.
• Πώς έγινε αυτό;
Αν το λέγαμε το 2011 θα μας περνούσαν για τρελούς. Όμως μέσα σε δυόμισι χρόνια καταφέραμε να εξοικονομήσουμε χρήματα για έργα.
• Ποια είναι η άποψή σας για το γεγονός ότι υπάρχει σκέψη στην κυβέρνηση να ανατεθεί στους δήμους η είσπραξη του ενιαίου τέλους ακινήτων;
Εδώ δεν είναι τόσο απλό το θέμα. Για άλλη μια φορά αντιμετωπίζεται η ΤΑ και γενικά τα πράγματα σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση και την είσπραξη φόρων και τελών ανά την Ελλάδα με επιφανειακό τρόπο. Εκπονήθηκε όμως μια μελέτη για το θέμα αυτό; Αν έρθει η αρμοδιότητα σε μας με ποιους εισπρακτικούς μηχανισμούς θα προχωρήσουμε; Με τους κρατικούς; Θα προβλέπεται και το ποσό που θα εισπράττεται;. Πρόβλεψη για τους πολίτες που δεν θα μπορούν να πληρώσουν έγινε; ¶ρα τι θέλει το κράτος; Να βγάλει την ευθύνη και να κόψει τους ΚΑΠ από τους Δήμους; Είναι η πρόταση αυτή στο πόδι, όπως γίνονται όλα στην Ελλάδα. Θα πρέπει να γίνουμε όλοι περισσότερο προσεκτικοί. Αυτά μας έφεραν μέχρι εδώ, όλα θα πρέπει να τα εξετάζουμε προσεκτικά.
• Ο χρόνος μετράει αντίστροφα μέχρι τις εκλογές αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο και το χωροταξικό των ΟΤΑ. Αυτό είναι σωστό;
Κατ’ αρχήν βλέπετε πως υπάρχει αδράνεια για το κομμάτι αυτό από την κυβέρνηση. Αν το συντομότερο δυνατό δεν ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση το πώς θα πάμε χωροταξικά, κυρίως στην επομένη εκλογική διαδικασία, αυτό θα λειτουργήσει σε βάρος και των πολιτών και αυτών που θα θέλουν να διεκδικήσουν μια θέση δημάρχου ή δημοτικού συμβούλου. Αυτό το λέω γιατί η διαδικασία δεν είναι μικρή. Ο επικεφαλής κάθε παράταξης θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του ένα εύλογο χρονικό περιθώριο μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών για να επιλέξει τους υποψηφίους που θα τον στηρίξουν. Ο κόσμος θα πρέπει να σταματήσει να ψηφίζει με κριτήρια κουμπαριάς, φιλίας και συγγένειας. Να επιλέξει ανθρώπους στους οποίούς θα μπορεί να στηριχθεί. Οι επιλογές των υποψηφίων για την ΤΑ και όχι μόνο, θα πρέπει να γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια.
• Οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων υπέγραψαν ψήφισμα που έστειλαν στο υπουργείο Εσωτερικών για να ζητήσουν να μείνει ενιαίος ο Δήμος Ρόδου. Συμφωνείτε;
Να μην απροσανατολίζουμε τον κόσμο, τους εαυτούς μας και την κυβέρνηση, μόνο με το χωροταξικό των ΟΤΑ. Θα είναι λάθος αν συνεχίσουμε να εστιάζουμε σε αυτό και μόνο. Θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στον Καλλικράτη. Δεν μπορώ να αλλάξω την άποψή μου. Είμαι από αυτούς στη δημοτική αρχή που τραβήξαμε μεγάλο Γολγοθά για να γίνει η ενοποίηση.
• Αυτό σημαίνει πως δεν είστε υπέρ της διάσπασης του ενιαίου Δήμου Ρόδου;
Δεν είμαι καθόλου υπέρ των τριών ή τεσσάρων Δήμων για το νησί της Ρόδου. Πιστεύω πως αυτό θα μας πάει πολύ πίσω. Το αναφέρω γιατί η διαδικασία δεν θα είναι τόσο εύκολη. Πιστεύω πως ήταν λιγότερο δύσκολη η ενοποίηση των Νομικών Προσώπων των Οργανισμών και των εταιρειών των ΟΤΑ παρά το να «σπάσουν» όλα αυτά και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αναφέρουν πως ο Καλλικράτης δεν «δούλεψε». Ξεχνούν πως για τον Καποδίστρια που συνενώθηκαν χωριά χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια. Τώρα που ενοποιήθηκαν δέκα δήμοι με τόσα ΝΠΔΔ με τόσες ΑΕ με εκκαθαρίσεις, με μειώσεις κόστους με τη κρίση και σε δύσκολο περιβάλλον ερχόμαστε να κρίνουμε τον Καλλικράτη; Δεν μπορεί να γίνει αυτό μέσα σε δυόμισι και τρία χρόνια. Πρέπει να δοθεί περιθώριο πέντε ετών. Αν δεν διορθωθούν ζητήματα που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο, δεν αντιμετωπιστούν με νόμο οι παραλείψεις θα ταλαιπωρηθούμε αν γίνουν 3 ή 53 οι ΟΤΑ για άλλα πέντε χρόνια.
• Τι έχει γίνει με το θέμα της εισφοράς σε γη ή σε χρήμα καθώς υπήρξαν επικρίσεις από τον πρώην δήμαρχο Καλλιθέας κ. Ιατρίδη;
Να ρωτήσουν τους εαυτούς τους όσοι ασχολήθηκαν με το θέμα τότε. Ερχόμαστε και ρίχνουμε τα βάρη στον ενιαίο Δήμο Ρόδου, όταν οι πρώην δήμαρχοι είχαν στα συρτάρια τους προσωρινούς βεβαιωτικούς καταλόγους και δεν προχωρούσαν. Οι διαδικασίες ήταν απλές. Μπορούσαν να εκδώσουν γραμμάτια είσπραξης. Αυτοί είχαν να αντιμετωπίσουν τα ξενοδοχεία στους δήμους τους. Όταν όμως δημιουργήθηκε ο ενιαίος Δήμος Ρόδου δεν μπορούσε να είχε διαφορετική αντιμετώπιση και τιμές. Για το λόγο αυτό καθυστερήσαμε αυτά τα χρόνια. Να θυμίσω πως έπρεπε να έρθουμε σε διαβούλευση σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και για τους ξενοδόχους και να βεβαιώσουμε με διαφορετικές τιμές από ότι οι πρώην ΟΤΑ. Αυτό μπορούσαν πολύ εύκολα να το κάνουν οι πρώην δήμαρχοι. Τα άλλα είναι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» που λέει και η λαϊκή ρήση.
• Θεωρείτε δηλαδή πως οι πρώην δήμαρχοι δεν προχώρησαν τις διαδικασίες για την εισφορά σε γη ή σε χρήμα;
Δεν προχώρησαν οι ίδιοι τις διαδικασίες. Το ό,τι δεν ακολουθήθηκε η νομοθεσία είναι θέμα της υπηρεσίας. Για κάποιες περιπτώσεις που προχώρησε η διαδικασία και είχαν στα συρτάρια τους προσωρινούς βεβαιωτικούς καταλόγους τι να πω; Να μην ρίχνουν τα βάρη και τις ευθύνες στη σημερινή δημοτική αρχή. Να μας αναφέρουν γιατί δεν έκοψαν ένα απλό τριπλότυπο γραμμάτιο είσπραξης και να βεβαιώσουν τα ποσά. Εμείς είπαμε πως από την 1 Ιανουαρίου του 2011 θελήσαμε να δώσουμε λύση. Σεβαστήκαμε τους ξενοδόχους και δεν προχωρήσαμε σε βεβαίωση των καταλόγων. Σεβαστήκαμε το ό,τι ήταν δύσκολη η οικονομική συγκυρία. Ήρθε όμως το “δια ταύτα” και μπαίνουμε στην τελική ευθεία για να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία «κυρίων» μεταξύ της ΤΑ και των ξενοδόχων με μια τιμή που να μην δυσκολεύει την οικονομική κατάσταση αυτών των επιχειρήσεων χωρίς να τρέχουμε σε Εφετεία για τον ορισμό των τιμών.
• Θεωρείτε πως ήταν υπερβολική η αντίδραση του κ. Μανώλη Σαββή στο θέμα της “ΔΕΡΜ ΑΕ”;
Με τον κ. Μ. Σαββή σε πολλά θέματα έχουμε κοινές θέσεις. Τις έχουμε αποτυπώσει από τότε που ήμασταν δήμαρχοι. Σε πολλά πράγματα δεν είχε άδικο. Το να έχουμε μια αντίθετη άποψη με ένα συνάδελφό μας και το να παραιτηθούμε έχει διαφορά.
Ο δήμαρχος μας αφήνει να έχουμε διαφορετικές απόψεις. Κάποιες φορές δημοτικοί σύμβουλοι που είναι μέλη του ΕΚΡ δεν θέλουν να ψηφίσουν κάποια πράγματα όπως για παράδειγμα για την Καθαριότητα. Οι απόψεις τους έγιναν σεβαστές. Θεωρώ πως ο κ. Σαββής θα έπρεπε να παραμείνει και να παλέψουμε όλοι μαζί μέσα από την παράταξη γιατί είναι ένα αξιόλογο στέλεχος που πάνω του στήριξε πολλά ο κ. Στάθης Κουσουρνάς. Το ίδιο έκανε σε αρκετούς από μας. Θα πρέπει λοιπόν να μείνουμε μέχρι το τέλος και να φύγουμε με ψηλά το κεφάλι και αν είναι να παραδώσουμε ένα δήμο όπως πρέπει γιατί ο κόσμος μας εξέλεξε για να τον υπηρετήσουμε μέχρι το τέλος.
• Έχετε οριστικοποιήσει τις αποφάσεις σας για τη συμμετοχή σας στις εκλογές της ΤΑ;
Έχουμε δουλειά ακόμη. Σας είπα πως δεν έχω οριστικοποιήσει τις αποφάσεις μου. Υπάρχουν σκέψεις διάφορες. Σε αυτή τη φάση όλη η ενέργεια και η σκέψη μου είναι στα οικονομικά του Δήμου και στη δουλειά που έχουμε ακόμη να κάνουμε και να παραδώσουμε. Δεν έχω σκεφθεί καν το ενδεχόμενο να συμμετάσχω ή όχι στις εκλογές.Αν δω τη χρονική αυτή περίοδο ως προεκλογική θα ξεφύγω από το αντικείμενό μου.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/o-proipologismos-tou-dimou-rodou-ine-realistikos-pragmatikos-ke-ilopiisimos/