Μερική ικανοποίηση σχετικά με το “κλείσιμο” της φετινής τουριστικής περιόδου, εξέφρασε με δηλώσεις του προς την ‘δ’ ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Βασίλης Μηναϊδης.
Τα ποσοστά της μείωσης, πάντως, κυμάνθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλες περιοχές.
Σύμφωνα με τον κ. Μηναϊδη:
“Ο τουρισμός, δυστυχώς μπήκε στη δίνη της οικονομικής ύφεσης όπως αναμενόταν. Ευτυχώς, η Ρόδος είναι ο προορισμός που υπέστη τις λιγότερες ζημιές όσον αφορά τις αφίξεις αλλά και τη μείωση των εσόδων. Δεν παύει όμως, να είναι σοβαρή αυτή η μείωση που φτάνει το 15% περίπου. Σε σχέση με άλλες περιοχές, όπου η μείωση φτάνει το 18% ή και παραπάνω αποδείχθηκε ότι η Ρόδος έχει ικανότητες”.
Οι μεγάλες μειώσεις, πάντως, σημειώθηκαν από τις αγορές της Αγγλίας και της Γερμανίας αλλά και της Αμερικής. Και άλλες αγορές της Ευρώπης σημείωσαν μείωση ενώ οι αφίξεις από τις ανατολικές χώρες εμφάνισαν αύξηση (Ρωσία, Ουκρανία κ.λπ.) που δεν μπόρεσαν όμως να αντισταθμίσουν τις απώλειες.
Καλά αντανακλαστικά
Η Ρόδος, λοιπόν, έδειξε ότι έχει ‘γερά αντανακλαστικά’ απέναντι σε τέτοιες περιόδους οικονομικής κρίσης αλλά έχει και δύναμη:
“Είναι γεγονός ότι η Ρόδος έχει καλύτερους επαγγελματίες στο χώρο του τουρισμού. Είναι πιο προσγειωμένοι και ξέρουν πολύ καλά πώς να αντιμετωπίζουν τέτοιες δύσκολες καταστάσεις. Αυτή τη φορά, βρεθήκαμε στη συγκυρία όπου είχαν επισκευαστεί οι παλιές ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά είχαν γίνει και καινούργιες. Από άποψη ξενοδοχειακών υποδομών λοιπόν, τα τελευταία 20 χρόνια η Ρόδος βρίσκεται στο απόγειο της. Επιπλέον, έχει πολλά αβαντάζ ως προορισμός σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς. Κι αυτά τα χαρακτηριστικά που έχει, είναι ποιοτικά ανώτερα από όλα τα άλλα. Δεν υπάρχουν πολλά νησιά στον κόσμο που να συνδυάζουν τόσα θετικά χαρακτηριστικά. Είναι αυτό που λένε: “Τα αστέρια λάμπουν τη νύχτα!” Ίσως έπρεπε να πέσει το…. σκοτάδι για να φανεί η αξία της Ρόδου, αφού τα τελευταία χρόνια είχε γίνει προσπάθεια να μας κατατάξουν στην ίδια μοίρα με άλλα νησιά με τα οποία δεν συγκρινόμαστε”.
Ο ΠΡΟΤΟΥΡ
Σύμφωνα με τον κ. Μηναϊδη, η Ρόδος βγήκε λιγότερο χαμένη την φετινή περίοδο και αυτό το οφείλει όχι μόνον στα ποιοτικά της χαρακτηριστικά αλλά και στην οργάνωσή της:
“Η οργάνωση παίζει ρόλο. Στον ΠΡΟΤΟΥΡ, πρέπει να ξέρετε ότι κάνουμε στοχευμένες δράσεις. Δεν κάνουμε τίποτε τόσο απλά και χωρίς πρόγραμμα. Το θέμα είναι πώς προετοιμαζόμαστε για τον επόμενο χρόνο. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν, ότι αν και η κατάσταση θα είναι ακόμη υπό την επήρεια της οικονομικής κρίσης, σίγουρα θα υπάρξει βελτίωση. Αυτό που δεν ξέρουμε και πρέπει να προβλέψουμε είναι αν η βελτίωση θα είναι εντυπωσιακή ή λιγότερο εντυπωσιακή. Δυστυχώς, ο Τουρισμός δεν έχει μέτρο. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, αλλά τα μηνύματα λένε ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα στις αφίξεις. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν χρειαζόμαστε βοήθεια. Η κυβέρνηση -θα το δούμε αυτό μετά τις εκλογές- θα πρέπει να βοηθήσει τον Τουρισμό και να μην τον αφήσει στην τύχη του, όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα”.
Τι θα γίνει με τον ΔΗΦΟΔΩ;
Η θέση της ΕΞΡ είναι ξεκάθαρη: “Είναι ο πιο δίκαιος φόρος. Αναμφισβήτητα δεν πρέπει να καταργηθεί γιατί είναι απαραίτητος. Ωστόσο, είμαστε υπέρ της διατήρησης και της βελτίωσής του”.
Τα μέτρα για τον Τουρισμό
Ο τουριστικός και ξενοδοχειακός κλάδος ανησυχεί για το μέλλον. Μπορεί πέρσι ο Κ. Καραμανλής να εξήγγειλε μια σειρά μέτρων ενίσχυσης του Τουρισμού, τα οποία φάνηκαν να είναι προς τη θετική κατεύθυνση, ουδείς γνωρίζει όμως τι θα γίνει στο μέλλον:
“Ήταν η πρώτη φορά που πάρθηκαν μέτρα για τον Τουρισμό. Σχετικά με το Τέλος Παρεπιδημούντων, θα σας έλεγα ότι ήταν κάτι που έπρεπε να είχαν αντιμετωπίσει οι ίδιοι οι δήμοι, γιατί, πρόκειται για έναν περίεργο φόρο, ο οποίος λειτούργησε ως έσοδο για ελάχιστους δήμους στην Ελλάδα. Από το παρεπιδημούντων δεν ωφελούνται όλοι. Η κυβέρνηση έπραξε το καθήκον της αλλά έπρεπε να λειτουργήσει διαφορετικά. ¶λλωστε, το επιχείρημα ότι θα πρέπει να δίδεται μόνο στους τουριστικούς δήμους, δεν είναι λογικό. Τώρα πια στην Ελλάδα, όλοι πουλάνε τουρισμό. Και η Αθήνα είναι τουριστική περιοχή, και η Κοζάνη κ.λπ. Αυτό σημαίνει όμως ότι και οι πάντες είναι αντίπαλοι της Ρόδου. Όλα αυτά έχουν παρέλθει και ακόμη κι οι πιο μικροί δήμοι, απαιτούν μερίδιο στην πίτα. Γι’ αυτό και δεν πάτησε κανένας υπουργός Τουρισμού στη Ρόδο όλο αυτό το διάστημα.
Μας έχουν εγκαταλείψει στο έλεος του Θεού και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Ό,τι γίνεται για την Ρόδο, γίνεται επειδή το κάνουμε μόνοι μας. Όποιος πιστεύει ότι η Αθήνα και το κεντρικό κράτος θα ενδιαφερθεί για μας, είναι ανόητος!”
Απαραίτητα τα σεμινάρια
Πριν ακόμη κλείσει η σεζόν, ο ΠΡΟΤΟΥΡ προγραμματίζει τα επόμενα βήματά του, αρχής γενομένης με τα πλωτά σεμινάρια. Ακολουθούν οι συμμετοχές στις εκθέσεις αλλά και μια σειρά από δράσεις που θα αποφασιστούν μετά τις εκλογές της 4ης του Οκτώβρη. Όπως λέει ο κ. Μηναϊδης:
“Τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και ο Νομάρχης, υπόσχονται να βοηθήσουν τον ΠΡΟΤΟΥΡ. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι όλοι πρέπει να στηρίξουμε τον ΠΡΟΤΟΥΡ και να τον ενισχύσουμε. Όσον αφορά το Υπ. Τουρισμού… δεν ξέρουμε ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση και ίσως να μην υπάρχει στο μέλλον”.
Γεμίσαμε… Έλληνες!
Την φετινή παρτίδα “έσωσαν” οι Έλληνες. Κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΞΡ: “Ο Ελληνικός τουρισμός γέμισε όλα τα πλοία και όλα τα αεροπλάνα! Αν είχαμε κι άλλα πλοία θα γέμιζαν από Έλληνες τουρίστες. Το μεγάλο κομμάτι των ξενοδοχείων στην πόλη γέμισε με Έλληνες -κυρίως τον Αύγουστο. Βεβαίως, φέτος πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η κρουαζιέρα. Φέτος τα κρουαζιερόπλοια που προσέγγισαν την Ρόδο, ήταν περισσότερα και έφεραν πολύ κόσμο. Υπάρχει και ο παράγοντας της Μεσαιωνικής Πόλης, που λόγω της θέσεώς της, βοήθησε στην τουριστική κίνηση. Το να βγαίνουν από τα πλοία και να περπατούν μέχρι εκεί είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα της Ρόδου στο λιμάνι”.