Οδηγίες – ασπίδα στη νέα γρίπη

Τήρηση των ατομικών κανόνων υγιεινής και ενημέρωση των αρμοδίων Αρχών, αν διαπιστώσουμε ότι πληρούμε τις προϋποθέσεις να είμαστε «πιθανό κρούσμα», συνιστούν οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Λεπτομερείς πληροφορίες και οδηγίες για τον νέο ιό Α (Η1Ν1) δίνονται παρακάτω από το ΚΕΕΛΠΝΟ:
Τι είναι ο νέος ιός της γρίπης;
Ο νέος ιός της γρίπης Α (Η1Ν1), που απομονώθηκε για πρώτη φορά πρόσφατα, είναι ένας νέος υπότυπος του ιού της γρίπης που προσβάλλει και τους ανθρώπους. Περιέχει γονίδια από ιό της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων σε έναν συνδυασμό που δεν είχε εμφανιστεί ποτέ έως τώρα.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της γρίπης των χοίρων και της γρίπης από τον νέο ιό;
Σε αντίθεση με τον τυπικό ιό της γρίπης των χοίρων, ο νέος ιός της γρίπης Α (Η1Ν1) περιέχει γονίδια από ιούς της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων. Επιπλέον, ο τυπικός ιός της γρίπης των χοίρων μεταδίδεται συνήθως μέσω άμεσης επαφής με χοίρους.
Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης από τον νέο ιό;
Τα συμπτώματα της νόσου είναι παρόμοια με αυτά της εποχικής γρίπης και μπορεί να περιλαμβάνουν αιφνίδια έναρξη πυρετού και συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα, όπως βήχας, καταρροή, πονόλαιμος, πόνος στους μυς, πονοκέφαλος. Μπορεί να παρουσιαστούν κι άλλα συμπτώματα, όπως ρίγη, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και εμετοί.
Πώς μολύνονται οι άνθρωποι με τον νέο ιό της γρίπης Α (Η1Ν1);
Οι άνθρωποι μολύνονται με τον ιό με τον ίδιο τρόπο όπως και στην εποχική γρίπη. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων από ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα, όταν τα μολυσμένα σταγονίδια που προέρχονται από ασθενή εγκαθίστανται στα χέρια του ή σε άλλες επιφάνειες που μπορεί στη συνέχεια να μεταδώσουν τον ιό σε ανθρώπους που τις ακουμπούν και στη συνέχεια ακουμπούν τη μύτη ή το στόμα τους.
Μπορεί ο νέος ιός να μεταδοθεί στον άνθρωπο μέσω κατανάλωσης χοιρινού κρέατος και παραγόντων του;
Οχι. Ο νέος ιός της γρίπης δεν μεταδίδεται με την κατανάλωση καλά μαγειρεμένου χοιρινού κρέατος ή παραγόντων του. Αυτός ο νέος ιός δεν έχει απομονωθεί μέχρι σήμερα σε ζώα και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός βρίσκεται στην αλυσίδα παραγωγής χοιρινού κρέατος.
Στη θεωρητική περίπτωση που ο νέος ιός απομονωθεί και στους χοίρους, η σωστή θερμική επεξεργασία (μαγείρεμα ώστε η θερμοκρασία σε όλο το τμήμα του μαγειρευόμενου κρέατος να φτάσει τους 70 βαθμούς Κελσίου) θα σκότωνε τον ιό, πράγμα που συμβαίνει και για άλλους ιούς και βακτήρια. Πάντα συνιστάται η τήρηση καλών πρακτικών υγιεινής στις κουζίνες, καθώς και το πλύσιμο των χεριών, των επιφανειών και του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού με σαπούνι μετά τον χειρισμό ωμού κρέατος.
Υπάρχει εμβόλιο για τον νέο ιό γρίπης Α (Η1Ν1);
Παρότι υπάρχει εμβόλιο που προστατεύει τους χοίρους από τη γρίπη των χοίρων, δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή εμβόλιο που να προστατεύει τους ανθρώπους από τον νέο ιό γρίπης Α (Η1Ν1). Γίνονται όμως προσπάθειες να παρασκευαστεί τέτοιο εμβόλιο.
Το υπάρχον εμβόλιο για την εποχική γρίπη προστατεύει τον άνθρωπο από τον νέο ιό γρίπης Α (Η1Ν1);
Παρότι ο νέος ιός έχει κάποιες ομοιότητες με την κοινή εποχική γρίπη, δεν φαίνεται ότι το εμβόλιο της εποχικής γρίπης προστατεύει από τον νέο ιό Α (Η1Ν1). Ενδεχομένως να προσφέρει μόνο μερική προστασία και γίνονται έρευνες για να εξακριβωθεί αυτό, οι οποίες όμως θα χρειαστούν αρκετό χρόνο.
Μπορεί να θεραπευτεί η γρίπη από τον νέο ιό Α (Η1Ν1) στους ανθρώπους;
Από τα διαθέσιμα φάρμακα ο νέος ιός γρίπης Α (Η1Ν1) είναι ευαίσθητος στους αναστολείς νευραμινιδάσης (οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη), αλλά ανθεκτικός στην αμανταδίνη και στη ριμανταδίνη. Πάντως, η θεραπεία για τη γρίπη είναι κυρίως συμπτωματική.
Μόλις επέστρεψα από περιοχή με τεκμηριωμένη συνεχή μετάδοση του νέου ιού γρίπης. Τι θα πρέπει να κάνω;
Οσοι ταξιδιώτες επέστρεψαν από περιοχή με τεκμηριωμένη συνεχή μετάδοση του νέου ιού γρίπης Α (Η1Ν1), θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για 7 ημέρες μετά την επιστροφή τους. Αν στο διάστημα αυτό παρουσιάσουν πυρετό ή άλλα συμπτώματα γρίπης, συνιστάται να παραμείνουν στο σπίτι προκειμένου να μη μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα. Ακόμη, πρέπει να απευθυνθούν αμέσως στον ιατρό τους. Οδηγίες μπορούν επίσης να λάβουν στην περίπτωση αυτή και από το ΚΕΕΛΠΝΟ, στο τηλέφωνο 210-5212054.