Να γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να εκτελεστούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα στη Ρόδο, αποφάσισε στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ, το δημοτικό συμβούλιο.
Κρίθηκε επίσης απαραίτητο να μεταβεί αντιπροσωπεία στην Αθήνα προκειμένου να διεκδικήσει πόρους για την κατασκευή των απαραίτητων έργων. Θα πρέπει επίσης να επικαιροποιηθούν και όσες μελέτες υπάρχουν.
Επιπλέον θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μειωθούν τα τέλη για τους συμπολίτες μας, που έχουν πληγεί από τη θεομηνία, που έπληξε τη Ρόδο στις 22 Νοεμβρίου.
Στην έναρξη της συνεδρίασης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των τεσσάρων συμπολιτών μας, που έχασαν τη ζωή τους στις 22 Νοεμβρίου.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης αναβίωσαν τα γεγονότα της τραγικής νύχτας της 22ης Νοεμβρίου που είχαν σαν συνέπεια να χαθούν τέσσερις άνθρωποι. Ασκήθηκε κριτική σε όσους φαίνεται να έχουν ευθύνες και ειδικά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Από τα πυρά δεν γλίτωσε και ο προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας κ. Η. Αργύρης που κατηγορήθηκε πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς παραδέχθηκε πως η Ρόδος δεν είναι θωρακισμένη με μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα. Τόνισε πως στις υποδομές προκλήθηκαν ζημιές ύψους 3.500.000 ευρώ.
«Η δημοτική μηχανή προσπάθησε να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας έκτακτης κατάστασης. Οι ζημίες εντοπίζονται σε ιδιωτικές οικίες, επιχειρήσεις και δημόσιες υποδομές. Όσοι έπαθαν ζημιές θα αποζημιωθούν, όπως προβλέπεται. Αποφάσισε η κυβέρνηση να δοθεί το επίδομα στους πληγέντες από την Περιφέρεια . Πιστεύω να υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση. Η καταγραφή γίνεται από τα συνεργεία μας. Μια από τις αιτίες που φθάσαμε σε αυτό το σημείο ήταν η μεγάλη πλημμύρα.
Υπάρχουν όμως και ανθρωπογενείς δραστηριότητες και όχι σεβασμός στο περιβάλλον με δόμηση κοντά σε ρέματα. Μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν κατασκευαστεί. Και οι συντηρήσεις των υποδομών απαιτούν πολλούς πόρους. Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε ό,τι μπορούμε αν και δεν έχουμε πάρει πόρους για αυτό, όπως η Περιφέρεια. Οι υποδομές μας πρέπει να φτιαχτούν», τόνισε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρότεινε να διατεθούν από τον προϋπολογισμό 500.000 ευρώ για να γίνουν τα απαραίτητα έργα.
«Να απαιτήσουμε να ενταχθούν έργα στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Να πάμε στην Αθήνα να δεσμεύσουμε το νέο ΕΣΠΑ για μεγάλα έργα υποδομής στη Ρόδο. Πρέπει να μεριμνήσουμε για τη μείωση των δημοτικών τελών για τους πληγέντες. Όπου υπάρχει κώλυμα να γίνει νομοθετική ρύθμιση. Από την ημέρα της κακοκαιρίας νιώθω ένα βάρος γιατί χάθηκαν τέσσερις άνθρωποι και η κοινωνία αναζητά εξιλαστήρια θύματα. Εχω λάβει τρεις κλήσεις από το δικαστήριο ότι παραπέμπομαι ως κατηγορούμενος για κάποιες υποθέσεις. Αν αυτή είναι η μοίρα των δημάρχων θα το υποστώ. Πρέπει να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες, που έχουμε, όχι αυτές που ανήκουν σε άλλους Η δημοτική αρχή κάνει ό,τι μπορεί. Είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων τα έργα. Το κλείσιμο των πρώτων πληγών κοστίζει 3,5 εκατομμύρια ευρώ», τόνισε ο κ. Κουσουρνάς.
«Πέρα από το μέγεθος του φαινομένου έχουμε πρόβλημα αφού μας λείπουν μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα. Αποδείχθηκε στην πράξη πως το νησί είναι ανοχύρωτο. Ερχόμαστε τώρα να αναζητήσουμε τρόπους και να καλύψουμε το νησί σε έργα. Δεν έφθασαν όμως όλα αυτά τα χρηματοδοτικά προγράμματα που ήρθαν στην περιοχή μας; Μιλάμε για παταγώδη πανηγυρική αποτυχία της Ρόδου και των προσώπων που διαχειρίστηκαν τα χρήματα. Τεράστια είναι η κοροϊδία που προηγήθηκε ή ακολούθησε. Αν χρειαστεί, εγώ που ασκώ κριτική, να υπερασπιστώ το Δήμο θα το κάνω γιατί αυτό έχει να κάνει με την ιστορία και τη φήμη του οργανισμού. Η μετατόπιση της ευθύνης από τον ένα οργανισμό στον άλλο δεν ξέρω πού οδηγεί. Συμφωνώ στο να προχωρήσουμε έργα. Πρέπει να καταγράψουμε τις μελέτες και να πάμε να διεκδικήσουμε πόρους», δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος, που επανέλαβε, πως έγιναν κινήσεις για να προστατευθεί το πολιτικό προφίλ του περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη.
«Η καταιγίδα δεν κρύβει τις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν. Εμείς και πρόταση έχουμε και θεωρούμε σωστό να επικαιροποιηθούν οι μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Τ. Πότσος.
«Να δούμε την κατάσταση με διαφορετική οπτική.Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Θα πρέπει να υπάρχει στο Δήμο μια ομάδα πολιτικής προστασίας άρτια στελεχωμένη για να αντιμετωπίζει καταστάσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δ. Γάκης.
«Έχουμε το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και υπάρχουν ευθύνες. Μεγάλη είναι η οικιστική ανάπτυξη στην Παστίδα. Έχουμε όμως ακαθάριστα ρέματα.
Κινδύνευσαν αρκετοί άνθρωποι. Καταστράφηκε πολύς κόσμος», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Μάριος Κουκιάς, που έκανε εκτενή αναφορά στα όσα συνέβησαν στις 22 Νοεμβρίου και άσκησε δριμεία κριτική στον κ. Γ. Μαχαιρίδη.
Το λόγο πήραν και αναφέρθηκαν στην τραγική εκείνη νύχτα αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι . Στις ζημιές που προκλήθηκαν και στον αγώνα που έγινε για να σωθεί ό,τι ήταν δυνατό αναφέρθηκαν οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων Ιαλυσού και Κρεμαστής κ.κ. Γιάννης Κουφός και Ν. Κεφαλάκης.
Τη φρίκη της για τους δημοτικούς συμβούλους που την ημέρα της καταιγίδας ήταν σε τηλεοπτικούς σταθμούς αντί να βρίσκονται στους δρόμους για να βοηθούν τους πολίτες εξέφρασε η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος κ. Μ. Κολώνα.
«Ήταν μια βραδιά φρίκης για τους Ροδίτες . Το πιο φρικτό ήταν να βλέπεις δημοτικούς συμβούλους να ωρύονται στα κανάλια την ώρα που πνίγονταν άνθρωποι. Ένιωσα πολύ άσχημα», δήλωσε η κ. Μαριάνα Κολώνα.
Η τοποθέτησή της προκάλεσε την αντίδραση του δημοτικού συμβούλου κ. Στέργου Στάγκα που έφθασε στο σημείο να την αποκαλέσει … Μάρθα Βούρτση.
“Έκανα χρήση ηπίων τόνων. Μην ανεβάζεις φωνή γιατί δεν μπορώ να κάνω το ίδιο, αδυνατώ να σε εξουδετερώσω”, απάντησε η κ. Κολώνα.
Το δημοτικό συμβούλιο θα συνεδριάσει ξανά την Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, στις 13.00.