Οριστική και αμετάκλητη είναι η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών για τη διάσπαση του ενιαίου σήμερα Δήμου Ρόδου σε τέσσερις ΟΤΑ, προς επιβεβαίωση της «δ».
Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο νομοσχέδιο, που ετοιμάστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και αφορά το χωροταξικό των μεγάλων νησιωτικών Δήμων εστάλη για αξιολόγηση και έγκριση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Και οι νέες πληροφορίες της «δ» αναφέρουν ότι το Ν/Σ τυγχάνει της έγκρισης τόσο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όσο και της ΚΕΔΕ.
Σχετικές ανακοινώσεις για την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου στη Βουλή είχαν γίνει και στις 14 Νοεμβρίου από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κκ Βασίλη Υψηλάντη και Δημήτρη Γάκη.
Σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση στην οποία έχει καταλήξει με το νομοσχέδιο το υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Βασίλης Υψηλάντης δήλωσε:
«Η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών είναι να δημιουργηθούν στη Ρόδο τέσσερις Δήμοι».
Σχετικά με τα διοικητικά όρια των ΟΤΑ ο κ. Υψηλάντης δήλωσε πως δεν υπάρχουν αλλαγές σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
«Σύμφωνα με την πρόταση το δημοτικό διαμέρισμα Κοσκινού θα ενταχθεί στην πόλη της Ρόδου», δήλωσε ο κ. Βασίλης Υψηλάντης.
Σε ερώτηση σχετικά με τα κριτήρια με τα οποία έγινε η διάσπαση του ενιαίου Δήμου Ρόδου ο κ. Υψηλάντης δήλωσε:
«Αν θα περιδιαβείτε την ύπαιθρο της Ρόδου θα δώσετε μόνοι σας την απάντηση για τους λόγους που οδηγήθηκε η κατάσταση ως εδώ. Η πρόταση αυτή πληροί σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά και τα διοικητικά κριτήρια. Από εκεί και πέρα δυσκολίες πάντα υπάρχουν».
Ο κ. Υψηλάντης τόνισε πως η χάραξη των διοικητικών ορίων της Ρόδου έγινε με γνώμονα τις εκτιμήσεις ανθρώπων που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του νησιού μας.
«Η χάραξη των διοικητικών ορίων των ΟΤΑ έχει γίνει με βάση συντεταγμένες και συγκεκριμένες μελέτες ανθρώπων που ασχολούνται με ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης», τόνισε ο κ. Υψηλάντης.
Σε ερώτηση αν το μοντέλο των τεσσάρων ΟΤΑ λειτουργήσει καλύτερα για τη Ρόδο, ο κ. Βασίλης Υψηλάντης δήλωσε:
«Πιστεύω, πως ναι. Όλα δοκιμάζονται στην πράξη. Είμαστε όμως ακόμη στην αρχή. Για να ωριμάσει ένα νομοθέτημα πρέπει πρώτα να ψηφιστεί από την αρμόδια επιτροπή και εν συνεχεία από την ολομέλεια της Βουλής. Περνάει δηλαδή διάφορες διαδικασίες και στάδια. Έχουμε δει νομοθετήματα να έρχονται για ψήφιση στη Βουλή και οι περισσότερες από τις διατάξεις τους να αποσύρονται στη συνέχεια. Το γεγονός ότι το σχέδιο νόμου έχει παραπεμφθεί στο υπουργείο Οικονομικών για να εξεταστούν οι δημοσιονομικοί όροι και αν πληρούνται οι δημοσιονομικές απαιτήσεις του κράτους από οικονομικής απόψεως δεν σημαίνει πως έχει ψηφιστεί. Είναι μια αρχή».
Επειδή, πάντως, το υπουργείο Εσωτερικών κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά του, σε ό,τι αφορά το χωροταξικό, πρέπει κανείς να είναι ακόμα προσεκτικός, καθώς ακούγονται και άλλα σενάρια, όπως η προσάρτηση στον πρώην Δήμο Ροδίων, εκτός των Κοσκινού και της Ιξιάς, ενώ άλλη πηγή του υπουργείου Εσωτερικών φέρεται να δήλωσε ότι ο πρώην Δήμος Ροδίων παραμένει, ως έχει. Αν προσπεράσουμε την «εκκρεμότητα» αυτήν, οι υπόλοιποι 3 Δήμοι θα έχουν την ακόλουθη μορφή όπως έγραψε η «δ».
1) Καλλιθέα, Αφάντου, Αρχάγγελος
2) Ιαλυσός, Πεταλούδες, Κάμειρος, Ατάβυρος
3) Λίνδος, Νότια Ρόδος
Η πληροφορία για την αποστολή του σχεδίου νόμου για το χωροταξικό των ΟΤΑ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για έγκριση έφθασε και στο γραφείο του δημάρχου κ. Στάθη Κουσουρνά.
Σε ερώτηση αν είναι σύμφωνος με τις αλλαγές που φαίνεται να επήλθαν στο χωροταξικό των ΟΤΑ, ο κ. Κουσουρνάς απάντησε πως για να τοποθετηθεί θα πρέπει να έχει πλήρη γνώση του Ν/Σ που έχει ετοιμαστεί από το υπουργείο Εσωτερικών.
«Θα πρέπει να μας σταλεί το νομοσχέδιο από την ΚΕΔΕ για να δούμε τις αλλαγές που έχουν γίνει. Μόνο αν έχουμε πλήρη εικόνα θα τοποθετηθούμε για το ζήτημα αυτό», τόνισε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Ο δήμαρχος Ρόδου έχει πάντως αναφερθεί αρκετές φορές στο θέμα αυτό υπογραμμίζοντας πως η διάσπαση του ενιαίου Δήμου Ρόδου συνιστά «οπισθοδρόμηση».
Να σημειωθεί πως το θέμα αυτό έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στο νησί μας καθώς υπάρχουν και αρκετοί αυτοδιοικητικοί που συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως δεν θα πρέπει να γίνει η διάσπαση του ενιαίου Δήμου Ρόδου .
Συνάντηση με τον κ. Στάθη Κουσουρνά είχε χθες ο πρώην δήμαρχος Ροδίων κ. Χατζής Χατζηευθυμίου. Σε ερώτηση σχετικά με την συζήτηση για τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Ροδου, ο κ. Χατζηευθυμίου τόνισε:
«Δεν συζητήσαμε το θέμα αυτό με τον κ. Στάθη Κουσουρνά».
Ο αγώνας για τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ
Ο κ . Βασίλης Υψηλάντης αναφέρθηκε και στον κίνδυνο να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Για το θέμα αυτό επισημαίνεται πως ο βουλευτής της ΝΔ έχει καταθέσει και αναφορά στη Βουλή με αφορμή την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΔ.
«Πάντα επαγρυπνούμε για το θέμα αυτό. Παρά το γεγονός ότι και στην κυβέρνηση και εμείς όλοι στηρίζουμε το αίτημα αυτό, οι ανάγκες υποχρεώνουν τους ασχολούμενους με τα δύσκολα ζητήματα στο υπουργείο Οικονομικών να εξετάζουν διάφορα σενάρια. Εύχομαι και αυτό να μην είναι εξεταζόμενο σενάριο από κανένα. Εμείς είμαστε στις επάλξεις και λαμβάνουμε τα μέτρα μας».
«Θεώρησα πως μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και με την κατάθεση του ψηφίσματος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στη Βουλή των Ελλήνων θα έπρεπε να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα αυτό», δήλωσε ο κ.Βασίλης Υψηλάντης.
Σε ερώτηση αν οι βουλευτές του Αιγαίου επιβάλλεται να ενώσουν για το θέμα αυτό τις δυνάμεις τους προκειμένου να προστατεύσουν τα νησιά και τους κατοίκους τους από δυσάρεστες επιπτώσεις ο κ. Υψηλάντης δήλωσε:
«Αν υπάρξει πραγματικό θέμα, νομίζω πως αυτό είναι αυτονόητο».