Τα παραστατικά για 16 δαπάνες, το συνολικό κόστος των οποίων αγγίζει το ένα εκατ. ευρώ, αναζητούν οι Ορκωτοί Λογιστές που διενεργούν έλεγχο στην οικονομική διαχείριση της δημοτικής επιχείρισης “ΡΟΔΩΝ ΑΕ”, που επρόκειτο να λυθεί και να τεθεί σε ειδική εκκαθάριση, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει δημοσιευθεί ο προβλεπόμενος από την κείμενη νομοθεσία ισολογισμός εκκαθάρισης.
Μεταξύ των 16 δαπανών, που ελέγχουν οι Ορκωτοί Λογιστές, περιλαμβάνονται αρκετές, που δεν προβλέπονται από τους καταστατικούς σκοπούς της εταιρείας και ως εκ τούτου ζητήθηκαν χθες τα πρακτικά συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου και του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είχε δοθεί επίσημη εντολή για την ανάληψη των συγκεκριμένων δαπανών.
Οι ορκωτοί λογιστές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναζητούν στοιχεία σχετικά με τη νομιμότητα της προμήθειας άμμου αλλά και στοιχεία γύρω από τη λειτουργία του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος “ΟΑΣΙΣ”.
Πέραν των ανωτέρω η έρευνα που διενεργείται αποσκοπεί στη συγκέντρωση στοιχείων γύρω από τη διαδικασία παράδοσης και παραλαβής της επιχείρησης από την απερχόμενη διοίκηση στον εκκαθαριστή δημοτικό σύμβουλο κ. Μάριο Μαραβέλια καθώς φέρεται να έχουν προκύψει ασυμφωνίες στα ποσά που έπρεπε να παραδοθούν και που τελικώς παραδόθηκαν.
Εμπλοκή έχει σημειωθεί και στην έρευνα των μισθοδοτικών καταστάσεων που είχαν υποβληθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας από την εταιρεία. 35 συμβασιούχοι περίπου, ορισμένοι εκ των οποίων περιλαμβάνονται και σε λίστα παρανόμως προσληφθέντων, που συνέταξε το ΑΣΕΠ, φέρονται συγκεκριμένα να είχαν προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια, διεκδικώντας δεδουλευμένα μετά τον Μάιο του 2011. Ορισμένοι παραιτήθηκαν των διεκδικήσεών τους και τότε φέρεται να μεθοδεύτηκε η απόλυσή τους, με ημερομηνία τον Δεκέμβριο του 2010 παρότι είχαν μισθοδοτηθεί μέχρι τον Μάιο του 2011. Γίνεται έρευνα για να διαπιστωθεί εάν πράγματι υπήρξε παραποίηση του λογιστικού άρθρου και αν υπήρξαν παράτυπες λογιστικές εγγραφές για να υπάρξει τακτοποίηση του θέματος αυτού.
Στην πολύπαθη εταιρεία έχουν διενεργηθεί ουκ ολίγοι έλεγχοι από δημόσιες ελεγκτικές υπηρεσίες, όπως το ΣΔΟΕ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ενώ ανάλογοι έλεγχοι έχουν διενεργηθεί στο πρόσφατο παρελθόν από δύο ακόμη εταιρείες Ορκωτών Λογιστών.
Σημειώνεται ότι στην ίδια εταιρεία διενεργείται τακτικός οικονομικός έλεγχος για τα έτη 2005, 2006, 2007, 2008 και 2009 ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και κατασταλτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που ελέγχει τις χρήσεις των ετών 2006, 2007 και 2008.
Ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου διενεργείται μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή. Αφορμή για τη διενέργεια του συγκεκριμένου ελέγχου στην επιχείρηση έδωσε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ροδίων που ακολούθησε τον έλεγχο που είχε διενεργηθεί με προγενέστερη απόφαση από τους ορκωτούς λογιστές της εταιρείας Grand Thorton κκ. Δημήτρη Τζανάτο και Κωνσταντίνο Ξανθοπουλίδη.
Ο έλεγχος στην εταιρεία από τους ορκωτούς λογιστές είχε διενεργηθεί κατόπιν αιτήματος της πρώην προέδρου και πρώην δημοτικής συμβούλου κ. Ρένας Μαντικού αφού προηγήθηκαν καταγγελίες πρώην συμβασιούχου για τη διαχείριση εσόδων που φέρονται να προέρχονταν από παγκάρι εκκλησίας στο αναψυκτήριο «OAΣΙΣ» αλλά και καταγγελίες από πλευράς εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο για “αδιαφάνεια” στη λειτουργία της.
Από τον έλεγχο της Grand Thorton δεν προέκυψαν σοβαρές παρατυπίες στην οικονομική διαχείριση της “ΡΟΔΩΝ ΑΕ” επί θητείας της κ. Μαντικού. Από τη συζήτηση των ευρημάτων στο δημοτικό συμβούλιο, προέκυψαν, ωστόσο, διαφωνίες και ενστάσεις για το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος έλεγχος δεν ήταν διαχειριστικός με αποτέλεσμα να ληφθεί απόφαση και να υποβληθεί αίτημα για τη διενέργεια νέου από οικονομικούς επιθεωρητές.
Στον έλεγχο του ΣΔΟΕ επιβλήθηκε στην εταιρεία πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ από τη ΔΟΥ Ρόδου για φορολογικές παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στην οικονομική διαχείρισή της, την τριετία 2007 -2010.
Θυμίζουμε ότι το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της ΡΟΔΩΝ ΑΕ είχε καταστεί προ πολλού κατώτερο του ενός δεκάτου του μετοχικού της κεφαλαίου. Οι Ορκωτοί έχουν διαπιστώσει εξάλλου ότι στους ισολογισμούς των ετών 2004 και 2005, έχουν καταχωρηθεί, με αιτιολογία “Ποσά προοριζόμενα για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου – Καταθέσεις μετόχων”, τα ποσά 2.250.050,84 και 2.603.055,87 αντίστοιχα τα οποία ωστόσο δεν έχουν διατεθεί για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.
Οι ανωτέρω παραπλανητικοί λογιστικοί χειρισμοί έγιναν από προηγούμενες διοικήσεις της επιχείρησης για να μην αποκαλυφθεί η πραγματική οικονομική της κατάσταση και βρει εφαρμογή το άρθρο 48 Ν. 2190/1920 περί ανάκλησης της αδείας λειτουργίας.
Στη Διεύθυνση Εμπορίου έχουν εξάλλου υποβληθεί εμπρόθεσμα οι οικονομικές καταστάσεις (ισολογισμός, αποτελέσματα χρήσεως, προσάρτημα και έκθεση Ορκωτών) των χρήσεων 2006, 2007 και 2008, όπου στις αντίστοιχες εκθέσεις ελέγχου οι Ορκωτοί Ελεγκτές αναφέρουν: «Λόγω του ύψους των Ιδίων κεφαλαίων λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω παρατηρήσεων, συντρέχει περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 48 Κ.Ν.2190/1920».
Από έλεγχο του ΣΔΟΕ εξάλλου διαπιστώθηκε ότι εντός της χρήσεως του 2006 πραγματοποιήθηκε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης κατά 1.761.849 ευρώ και ότι δεν έχει υποβληθεί δήλωση φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου. Δημοσιευμένοι εξάλλου σε ΦΕΚ ισολογισμοί της εταιρείας δεν υπάρχουν από το έτος 2008 και εντεύθεν.