Κορυφαίες προσωπικότητες από την Ευρώπη, γαλαζοαίματοι, επιφανείς επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, όλοι Ιππότες του Οικουμενικού Τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, συγκεντρώθηκαν την περασμένη Πέμπτη στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου για να δεχτούν νέα μέλη.
Το Παλάτι είναι κατ’ εξοχήν το… ΅σπίτι’ των Ιπποτών αφού θεωρείται το πιο οικείο περιβάλλον για τέτοιες συγκεντρώσεις!
Οι σύγχρονοι Ιππότες του Οικουμενικού Τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ ντυμένοι με διακριτικές στολές προέβησαν σε μια πολύωρη και εντυπωσιακή ΅τελετή’ εισδοχής νέων μελών που ΅χρίστηκαν’ ιππότες περνώντας από τυπική ΅μύηση’ ενώπιον των άλλων μελών.
Η τελετή έγινε κεκλεισμένων των θυρών με παρουσία εκπροσώπων της Αμερικανικής Εκκλησίας αλλά και της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου.
Ο σύγχρονος Μέγας Μάγιστρος είναι ο κ. Νίκος Παπανικολάου, γνωστός από την ετήσια διοργάνωση που πραγματοποιείται στη Ρόδο ΅Διάλογος των Πολιτισμών’ και στενός φίλος του προέδρου των κρατικών σιδηροδρόμων της Ρωσίας, κ. Βλαντιμίρ Γιακούνιν.
Ο κ. Παπανικολάου, είναι απόφοιτος του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου Κολούμπια, εφοπλιστής και πρώην κύριος μέτοχος και πρόεδρος της Aston Martin Lagonda Holdings Ltd, UK. Διετέλεσε ακόμη, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, έρχεται κάθε χρόνο στη Ρόδο για το Φόρουμ ΅Διάλογος των Πολιτισμών’ και φέτος ειδικά για την τελετή εισδοχής νέων μελών στο Τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ.
Ο ίδιος δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκεται στη Ρόδο και ειδικά στο Παλάτι των Ιπποτών, αφού ΅από εδώ ξεκίνησε η ιστορία των Ιπποτών και του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ -αργότερα Μάλτας’ όπως υπογράμμισε.
Παρόντες και ΅γαλαζοαίματοι’ πρίγκιπες από την Ουγγαρία και την Ισπανία που παρέστησαν στην τελετή, την οποία πλαισίωναν ντόπιοι εθελοντές ντυμένοι με στολές της εποχής κρατώντας λάβαρα και σημαίες μέσα στο πλέον ιπποτικό – μεσαιωνικό περιβάλλον. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Καστέλλο με την δέουσα σοβαρότητα. Το ΅Rhodes Times’ ήταν εκεί, αφού έχει ως σύμβολο τον Ιωαννίτη Ιππότη που σκοπό της ζωής του είναι η προσφορά και η προάσπιση της πίστης στα ιδανικά της χριστιανοσύνης.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ
ΤΟ ΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ
Το Τάγμα του Αγίου – Ιωάννη της Ιερουσαλήμ είναι η ονομασία του καθολικού μοναχικού τάγματος γενικότερα γνωστού από τον 12ο αιώνα ως Τάγμα των Οσπιταλιέρων του Αγίου-Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, στα λατινικά: Ordo Hospitalis sancti Johannis Ierosolimitani ή La Religion, αλλά και ως Τάγμα του Νοσοκομείου, ή Τάγμα των Οσπιταλιέρων ή απλώς οι Οσπιταλιέροι.
Οι καταβολές του ανέρχονται στον 11ο αιώνα με την εγκατάσταση Αμαλφιτανών εμπόρων στην Ιερουσαλήμ και στην μετέπειτα ίδρυση νοσοκομείων στους Αγίους Τόπους (εξ ου και η ονομασία Οσπιταλιέροι). Όπως και οι Ναΐτες, έγινε στρατιωτικό πέραν του ιατρικού του ρόλου, με πρώτη ευθύνη την “υπεράσπιση” των αρρώστων προσκυνητών στα νοσοκομεία του Τάγματος κι έπειτα τον πόλεμο κατά των Σαρακηνών.
Μετά την εκδίωξή του από τους Αγίους Τόπους, το Τάγμα εγκαταστάθηκε στην Κύπρο προτού καταλάβει το νησί της Ρόδου. Με τον αφανισμό των Ναϊτών, το Τάγμα έγινε τότε μια μεγάλη ναυτική δύναμη ώστε να παραμείνει προασπιστής της Χριστιανοσύνης απέναντι στους Σαρακηνούς. Εκδιωγμένο αυτή την φορά από την Ρόδο, το Τάγμα θα γίνει Πρίγκιπας της Μάλτας κατόπιν πρωτοβουλίας του Καρόλου Κουίντου. Με τους ιππότες του, το Τάγμα μετατράπηκε σε μαι κυρίαρχη δύναμη η οποία αποκτούσε ολοένα και μεγαλύτερη ισχύ στον χώρο της κεντρικής Μεσογείου.
Ο στρατηγός Βοναπάρτης θα εκδιώξει για μια ακόμη φορά τον Μεγάλο Μαγίστρο και τους ιππότες από την νήσο της Μάλτας στο όνομα της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Από τον έναν διωγμό στον άλλο, το Τάγμα τέθηκε υπό την προστασία του Παύλου Α΄ της Ρωσίας το 1798. Όμως, με την παραίτηση του Μεγάλου Μαγίστρου Φέρντιναντ φον Χόμπεςτο 1799 και τον θάνατο του Παύλου Α΄ το 1801, ξεκίνησε μια μαύρη περίοδος για το Τάγμα που θα φτάσει μέχρι και στην διαίρεσή του σε ανταγωνιζόμενα, μεταξύ τους, Τάγματα.
Το Οικουμενικού Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ είναι πλέον ένας σύγχρονος παγκόσμιος οργανισμός που συνεισφέρει με περισσότερα από 60 εκατομμύρια δολάρια σε φάρμακα και προμήθειες σε τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των χωρών με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως το Πακιστάν, η Ινδονησία, η Λιβερία, και οι Φιλιππίνες. (info: wikipedia)
Πηγή: Rhodestimes.gr
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/otan-i-sigchroni-ippotes-erchonte-sto-palati-tous/