Στα επίπεδα του 1997 επέστρεψε η απασχόληση στον κλάδο του εμπορίου, καθώς μέσα σε πέντε χρόνια χάθηκαν πάνω από 175.000 θέσεις εργασίας. Το τίμημα είναι βαρύ για μισθωτούς, αλλά και για εργοδότες και αυτοαπασχολουμένους, με τις δύο τελευταίες κατηγορίες να αποτελούν την πηγή για σχεδόν το ήμισυ των θέσεων εργασίας που χάθηκαν στο εμπόριο. Κάθε άλλο παρά τυχαίο, άλλωστε, καθώς μέσα στην πενταετία 2009-2013 εξαφανίστηκαν από τον επιχειρηματικό χάρτη 130.000 εμπορικές επιχειρήσεις. Στο ίδιο διάστημα άνοιξαν 45.000 εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά το ισοζύγιο παραμένει σαφώς αρνητικό.
Το μέλλον διαγράφεται εξαιρετικά δύσκολο, καθώς, όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, από τα ΙΟΒΕ έως το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ θα απαιτηθούν είκοσι χρόνια τουλάχιστον για να ανακτηθούν οι απώλειες στην απασχόληση και υπό την προϋπόθεση ότι τα επόμενα χρόνια η ελληνική οικονομία θα καταγράψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3,5%.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη φετινή έκθεση ελληνικού εμπορίου που καταρτίζει κάθε χρόνο η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η απασχόληση στο εμπόριο υποχώρησε για πέμπτη συνεχή χρονιά, ενώ για δεύτερη συνεχή χρονιά απασχολούνται συνολικά στον κλάδο κάτω από 700.000 εργαζόμενοι. Σήμερα στο εμπόριο απασχολούνται 656.156 εργαζόμενοι, ενώ μόνο το 2013 χάθηκαν 23.194 θέσεις εργασίας. Συνολικά την τελευταία 5ετία, έχουν χαθεί 176.400 θέσεις εργασίας, με το υψηλότερο ποσοστό απωλειών (47%) να προέρχεται από τους εργοδότες και τους αυτοαπασχολουμένους. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο διευθυντής του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ (Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος) κ. Δ. Γράββαρης, βάσει έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ στην Αθήνα, 30% των αστέγων ήταν πρώην έμποροι ή αυτοαπασχολούμενοι. «Θέλουμε 20 χρόνια για να επανακτήσουμε τις απώλειες. Τα πρώτα δύο χρόνια της ανάκαμψης δεν θα συνοδευθούν από αύξηση της απασχόλησης. Θα υπάρξει εντατικοποίηση της εργασίας χωρίς να γίνονται νέες προσλήψεις», εκτίμησε ο κ. Απ. Δεδουσόπουλος, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, ενώ ανάλογες εκτιμήσεις για τη μείωση της ανεργίας έκανε και ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Ν. Βέττας. Οι ενδείξεις για το παραπάνω -οι οποίες είναι παράλληλα και ενδείξεις της συνολικότερης απορρύθμισης στην αγορά εργασίας- είναι τα στοιχεία για την υπερωριακή εργασία. Ο συνολικός αριθμός των ωρών υπερωριακής εργασίας έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2008 κατά 8,5%, ενώ στο ίδιο διάστημα οι απλήρωτες υπερωρίες αυξήθηκαν κατά 76,4%. Επιπλέον, το ποσοστό της μερικής απασχόλησης έχει σχεδόν διπλασιαστεί, από 4,5% το 2008 σε 8,2% σήμερα.
Σημαντική, αλλά μικρότερη σε σχέση με πέρυσι, είναι η πιθανότητα «λουκέτων» στις εμπορικές επιχειρήσεις. Μία στις δέκα Α.Ε. και ΕΠΕ στον κλάδο του εμπορίου θεωρεί υψηλό τον κίνδυνο ή αναπόφευκτο το «λουκέτο». Στις ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες και ατομικές επιχειρήσεις το αντίστοιχο ποσοστό είναι 17%. Οι τελευταίες αναμένεται να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα στην αποπληρωμή των οφειλών τους, με το 48,1% να δηλώνει πιθανό ή πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να είναι ασυνεπείς στις υποχρεώσεις του. Στην περίπτωση των Α.Ε. και ΕΠΕ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 36,8%. Σε ό,τι αφορά, τέλος, την απασχόληση, η πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, αναμένει στασιμότητα και όχι περαιτέρω μείωση.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/pano-apo-175-000-thesis-ergasias-chathikan-sto-emporio-tin-teleftea-5etia/