«Παπανδρεϊκοί» πίσω από την άρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στον «Καλλικράτη»

Αθήνα, 4

Στο εσωκομματικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ και την απροθυμία του Ευ. Βενιζέλου να ανοίξει νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τους «παπανδρεϊκούς» βουλευτές αποδίδει η κυβέρνηση την επίμονη άρνηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης να συζητήσει τις προτεινόμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο των αυτοδιοικητικών εκλογών και στον «Καλλικράτη».
Την ίδια στιγμή όμως παραδέχεται ότι αλλάζει ρότα και μεταθέτει την υλοποίηση των σχεδίων της μετά τις κάλπες του Μαΐου, όπως ζητάει το ΠΑΣΟΚ, «προκειμένου να μη διαταραχθεί η κυβερνητική συνοχή».
Κυβερνητικές πηγές, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη -ενώ δεν επιβεβαίωναν την πληροφορία περί τηλεφωνήματος ανάμεσα στον Γ. Μιχελάκη και τον Ευ. Βενιζέλο- έλεγαν χθες ότι εφ’ όσον το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην άρνησή του να συζητήσει αλλαγές στον εκλογικό νόμο και τον «Καλλικράτη», αυτές «δυστυχώς δεν μπορούν να προχωρήσουν». Επέμεναν πάντων ότι οι προτάσεις του υπουργείου Εσωτερικών είναι στη σωστή κατεύθυνση και σημείωναν -κάνοντας αναφορά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις- ότι έχουν τη στήριξη της κοινωνίας.
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Τομέα Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «πριν αποτιμήσουμε πλήρως, θεσμικά και με σοβαρότητα τα πρώτα αποτελέσματα της εφαρμογής του “Καλλικράτη”, δεν μπορούμε να μιλάμε για αλλαγές και στο πλαίσιο αυτό μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους κάθε βεβιασμένη πρόταση επικοινωνιακού χαρακτήρα για τη χωροταξική αλλαγή του “Καλλικράτη” ή για την αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές».

Το ΠΑΣΟΚ ασκεί κριτική στις προτάσεις του υπουργείου Εσωτερικών κάνοντας λόγο για «αποδυνάμωση, διάλυση και επιστροφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ένα ξεπερασμένο μοντέλο συγκεντρωτικού κράτους άλλων εποχών» και υποστηρίζει ότι η αποτίμηση του «Καλλικράτη» πρέπει να γίνει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές απαλλαγμένη από την προεκλογική φόρτιση και μέσα από σύσταση διακομματικής επιτροπής. Σημειώνεται πάντως ότι μιλώντας στο ραδιοσταθμό Βήμα fm, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης είχε ήδη προαναγγείλει τη σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα εξετάσει τις προτεινόμενες αλλαγές και το ίδιο πρόκειται να κάνει σε επιστολή που θα στείλει στα κόμματα τις επόμενες ημέρες, χωρίς όμως να προσδιορίζει το χρονικό ορίζοντα των αλλαγών.