Ιδιαιτέρως παραγωγική ήταν για τα μικρά νησιά η επίσκεψη των ευρωβουλευτών στην Τήλο. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους ενημερώθηκαν από την δήμαρχο κυρία Μαρία Καμμά- Αλιφέρη για το προβλήματα απορρόφησης κονδυλίων στα μικρά νησιά αλλά και για τα λειτουργικά προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Λίτσα Φτακλάκη και κ. Αντώνης Χατζηϊωάννου, ο δήμαρχος Νισύρου κ. Καρακωνσταντίνου και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών κ. Ελευθέριος Κεχαγιόγλου.
Η δήμαρχος τόνισε στην ομιλία της θέματα που αφορούν τις μεταφορές, την υγεία και τα έργα, επισημαίνοντας τις δυσλειτουργίες της ελληνικής νομοθεσίας και προτείνοντας λύσεις με μικρές παρεμβάσεις στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που μειώνουν τον παρεμβατισμό του ελληνικού κράτους και την γραφειοκρατία των διαδικασιών ένταξης. Η δήμαρχος βασίστηκε στα αυξημένα ποσοστά απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων στο νησί της Τήλου και στην ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του ακριτικού νησιού και της ταυτόχρονης μείωσης του μέσου όρου ηλικίας των κατοίκων.
Βάση της ομιλίας της δημάρχου αποτέλεσε το γεγονός ότι η απορρόφηση των κονδυλίων για την κατασκευή έργων υποδομής βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την συγκράτηση του πληθυσμού στο νησί. Έτσι, συντελέστηκε το θαύμα της Τήλου και κατ’ αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται ότι τα μικρά νησιά αξιοποιούν τους διαθέσιμους πόρους, απλώς πρέπει να τους δίνεται ευκαιρία να συμμετέχουν ισότιμα στα ευρωπαϊκά προγράμματα παρέχοντάς τους την ανάλογη τεχνική υποστήριξη προκειμένου να διεκδικούν πόρους για να προάγουν την ποιότητα ζωής τους.
Όλα τα παραπάνω καθιστούν αναγκαία την διαχειριστική αυτάρκεια των μικρών δήμων μέχρι ένα ορισμένο ποσό και την χρηματοδότηση όχι μόνο του έργου που πρόκειται να κατασκευαστεί αλλά και των μελετών που πρέπει να υποβληθούν για την ένταξη.
Τέλος, η δήμαρχος τόνισε την σημασία επίλυσης του ακτοπλοϊκού και της σύνδεσης των μικρών νησιών με τα μητροπολιτικά κέντρα.
Την ομιλία της δημάρχου ακολούθησε η ενημέρωση των μαθητών του Λυκείου Τήλου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι, κάτοικοι των μικρών νησιών.
Την επόμενη ημέρα ακολούθησε συνάντηση εργασίας με φορείς του νησιού και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της Νισύρου. Οι συμμετέχοντες έθεσαν επί χάρτου τις προοπτικές του τόπου τους, ο καθένας από το δικό του πρίσμα. Ιδιαίτερα γλαφυρή ήταν η τοποθέτηση των δημοτικών συμβούλων κ.κ. Μιχάλη Κυπραίου και Ηλία Χριστοφή με θέμα τον τουρισμό και τις μεταφορές.
Μεταξύ άλλων επεσήμαναν τον βασικό άξονα της πολιτικής του Τάσου Αλιφέρη, την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και τόνισαν ότι στην Τήλο έγινε κατανοητό ότι τα συμφέροντα των επιχειρηματικών είναι αλληλένδετα και κοινά. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Κυπραίο, πρέπει να είναι η ορθή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με στόχο την εξυπηρέτηση των μικρών νησιών και ανέφερε το χαρακτηριστικό παράδειγμα του Sea Star, που μεταφέρει κατά μέσο όρο 10 έκτακτα περιστατικά για νοσηλεία στο νοσοκομείο της Ρόδου. Η μεταφορά αυτή κοστίζει δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ με το 1/3 των χρημάτων μπορεί να προσληφθεί ένας γιατρός και ένας νοσηλευτής για την λειτουργία της μονάδας τηλεϊατρικής. Ταυτόχρονα, ενώ το πλοίο της Τήλου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ζωή των νησιωτών και την επιβίωσή τους εισπράττει την ίδια επιδότηση από την ημέρα κτίσης του μέχρι σήμερα, ενώ η τιμή του καυσίμου από 0,29� έφτασε σε 0,80. Ο κ. Χριστοφής με την σειρά του περιέγραψε την διαδικασία μετατροπής των μειονεκτημάτων του νησιού σε συγκριτικά πλεονεκτήματα. «Το μονοπάτι του βοσκού μετετράπη σε περιπατητικό μονοπάτι», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «και μέσα σε έξι ώρες μόλις, ο τουρίστας επιβιβάζεται στο Λονδίνο και φθάνει στο νησί της Τήλου». Την διατήρηση αυτών των κεντημένων και όχι το εύκολο κέρδος ζήτησαν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Κατόπιν τούτων, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των ευρωβουλευτών οι οποίοι με την σειρά τους δήλωσαν:
Constanze Angela Krehl: «Εντυπωσιάστηκα από τα παιδιά και τις έξυπνες ιδέες τους και πιστεύω ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε πολλές από αυτές στην Ευρώπη του 20-20». Αυτό δήλωσε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής, και πρόσθεσε ότι κατόπιν πρότασης του κυρίου Σταυρακάκη το 50% των πόρων που προβλέπεται να δοθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα πρόκειται να κατανεμηθούν σε τέσσερις άξονες: την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, τις υποδομές τηλεπικοινωνιών και το περιβάλλον. Το υπόλοιπο 50% μπορεί να αξιοποιηθεί σε προτεραιότητες της εκάστοτε περιφέρειας. Επίσης, η ευρωβουλευτής κατανόησε την αναγκαιότητα παροχής τεχνικής και διοικητικής βοήθειας στους μικρούς Δήμους προκειμένου να γίνει αμεσότερα και με λιγότερη γραφειοκρατία η απορρόφηση των κονδυλίων. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η πρόταση αυτή ετέθη στην ευρωβουλευτή και από τον Αντιπεριφερειάρχη κύριο Χατζηιωάννου Αντώνη και από την Δήμαρχο Τήλου κυρία Μαρία- Καμμά και εισακούστηκε από την ευρωβουλευτή. Τέλος η κ. Krehl παρουσίασε την νέα, απλοποιημένη πολιτική συνοχής που συνεπάγεται σταθερά λειτουργικά κόστη και για πρώτη φορά διάθεση κονδυλίων κατ’ αποκοπή, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα επηρέασε την Ευρωπαϊκή πορεία και κουλτούρα στην Ευρώπη. Αυτό δεν πρέπει να αλλοιωθεί αλλά να καλλιεργηθεί περαιτέρω.
Ο Ουαλός ευρωβουλευτής Derek Vaughan εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τα όμορφα μέρη και τους παθιασμένους ανθρώπους που συνάντησε κατά την επίσκεψή του στην Τήλο, ενώ υπέδειξε τρόπους αναπροσαρμογής των προτάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης βάσει των όρων που θέτει η ευρωπαϊκή ένωση. Ενημέρωσε λοιπόν το σώμα ότι είναι στη διάθεση όλων προκειμένου να υποδείξει τρόπους μετατροπής των προτάσεων ώστε να είναι όλες οι δαπάνες επιλέξιμες.
Τέλος, η Ισπανίδα ευρωβουλευτής Maria Perez Irigoyen, εντόπισε τις ομοιότητες των ελληνικών μικρών νησιών που επισκέφθηκε, με τα μικρά χωριά του τόπου της, και κάλεσε τους πολίτες της Τήλου να χτίσουν όλοι μαζί την Ευρώπη του μέλλοντος, με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην χάραξη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τα μικρά νησιά. Τους κάλεσε επίσης να πιστέψουν στο κοινό εγχείρημα και να συμμετέχουν στις εκλογές για την εκλογή εκπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να διαμορφώσουμε την Ευρώπη που μας αξίζει.
Οι Ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την προσπάθεια στήριξης των νησιών, αναγνωρίζοντας ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανάγκες.