Ακόμη μια δίκη με κατηγορούμενους για ρύπανση περιβάλλοντος κατ’ εξακολούθηση κατά παραυτουργία 5 στελέχη της διαλυθείσας ανώνυμης εταιρείας του πρώην Δήμου Πεταλουδών “ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ” και δύο υπαλλήλους, θα απασχολήσει το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου.
Κατηγορούμενοι εκτός του πρώην δημάρχου κ. Μ. Κορδίνα είναι και οι κ.κ. Χατζηαθανασίου Αθανάσιος, Παπανικόλας Νικόλαος, Κλαδάκης Ιωάννης, Χατζηαλεξίου Εμμανουήλ, Μπακαλούμας Θεοδόσιος και Γεωργαλλής Ιωάννης.
Κατηγορούνται ειδικότερα ως υπαίτιοι του ό,τι «στη Ρόδο στους κατωτέρω αναφερόμενους τόπους και χρόνους με περισσότερες από μία πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος παρέλειψαν, αν και είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος με αποτέλεσμα την ρύπανση αυτού και συγκεκριμένα:
Ο κ. Χατζηαθανασίου για το διάστημα από 16.01.2007 έως 10.11.2008 με την ιδιότητα του προέδρου του δ.σ. της “ΑΔΕΚΑΜ Α.Ε.” στην οποία είχε ανατεθεί η διαχείριση, φύλαξη και προστασία της Κοιλάδας των Πεταλούδων, η οποία αποτελεί και βιότοπο και μέρος του δικτύου Natura 2000, ο κ. Παπανικόλας με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της ως άνω εταιρείας για το χρονικό διάστημα από 16.01.2007 έως 10.11.2008 και του προέδρου της για το χρονικό διάστημα από 10.11.2008 έως 19.11.2009, ο κ. Κλαδάκης με την ιδιότητα του αντιπροέδρου για το διάστημα από 10.11.2008 έως 19.11.2009 και του προέδρου για το διάστημα από 19.06.2009 έως 23.11.2009, ο κ. Χατζηαλεξίου με την ιδιότητα του αντιπροέδρου για το διάστημα από 19.11.2009 έως 23.11.2009 και του προέδρου της από 14.01.2009 έως 31.12.2010, ο κ. Κορδίνας με την ιδιότητα του προέδρου του δ.σ. για το χρονικό διάστημα από 14.01.2010 έως 31.12.2010, ο κ. Μπακαλούμας με την ιδιότητα του υπευθύνου του προσωπικού της Κοιλάδας των Πεταλούδων από 01.08.2009 έως 31.12-2009 και του υπευθύνου για τα τεχνικά έργα της Κοιλάδας των Πεταλούδων και της συντήρησής τους από 01.03.2010 έως 31.12.2010 και ο κ. Γεωργαλλής με την ιδιότητα του υπευθύνου καθαριότητας και πυρασφάλειας της Κοιλάδας των Πεταλούδων από 01.03.2010 έως 31.12.2010, για τα χρονικά διαστήματα που κατείχαν τις προαναφερθείσες ιδιότητες παρέλειψαν, αν και είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση ως εκ της προαναφερθείσας ιδιότητάς τους, να εποπτεύουν και να ελέγχουν τα πρόσωπα που τελούσαν υπό τον έλεγχό τους σχετικά με την τήρηση των διατάξεων του Ν. 1650/1986 και λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του βιότοπου της Κοιλάδας των Πεταλούδων με αποτέλεσμα να υποβαθμίσουν το περιβάλλον». Συγκεκριμένα όλοι οι προαναφερθέντες κατηγορούνται ότι παρέλειψαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και να φροντίσουν για την καθαριότητα του χώρου, την ορθή περίφραξη και φύλαξη αυτού προκειμένου να μην εισέρχονται αδέσποτα κατσίκια και γουρούνια, τα οποία κατέστρεφαν την αυτοφυή χλωρίδα της περιοχής, απαραίτητη για την αναπαραγωγή και διαβίωση της πεταλούδας της περιοχής αυτής, τη συντήρηση των κήπων και ειδικότερα του φυτωρίου, δεν έθεσαν σε λειτουργία τις κάμερες βιντεοσκόπησης για τις οποίες έλαβαν ευρωπαϊκά κονδύλια, δεν μερίμνησαν για την δενδροφύτευση ζηδιάς, όπου κατοικούν αποκλειστικά οι πεταλούδες, δεν μερίμνησαν για τη συνεχή ροή νερού προκειμένου να υπάρχει το απαραίτητο επίπεδο υγρασίας καθώς και για την μείωση του θορύβου από τους επισκέπτες με τη χρήση ειδικών μονοπατιών, ούτε μερίμνησαν για την εκπόνηση και κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης και δράσεως για την εξειδίκευση των μέτρων οργάνωσης, λειτουργίας της Κοιλάδας των Πεταλούδων για την διατήρηση της προστατευόμενης πεταλούδας.
Η δε παραπάνω περιοχή της Κοιλάδας των Πεταλούδων αποτελεί περιοχή προστασίας της φύσης και φυσικό πάρκο.
Ως μάρτυρες κατηγορίας θα παραστούν οι κ.κ. Δημήτρης Γρηγοριάδης, Λ. Αυγερινός και Ν. Κασέρης.
Η έρευνα για την υπόθεση προκλήθηκε αυτεπαγγέλτως από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικο μετά από δημόσια καταγγελία των τελευταίων για την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κοιλάδα.
Η πρώτη δίκη για την υπόθεση είχε προγραμματιστεί για την 27η Ιανουαρίου 2012 και το δικαστήριο είχε κάνει δεκτή ένσταση ακύρωσης του κλητηρίου θεσπίσματος λόγω πλημμέλειας στη σύνταξη του.
Τα προβλήματα στην κοιλάδα σύμφωνα με την αναφορά που προκάλεσε την εισαγγελική έρευνα άρχισαν να παρατηρούνται από το 2005 με την υποβάθμιση του βιότοπου και την πλημμελή διαχείρισή του.
Καταγγέλθηκε συγκεκριμένα ότι τα κατσίκια ακόμη και τα… γουρούνια που βρίσκονται εκεί συνεχίζουν να κατατρώγουν τη βλάστηση και να κάνουν ζημιά στα πρανή αλλά και στην κοίτη του ρέματος. Το φυτώριο συνεχίζει να είναι εγκαταλελειμμένο χωρίς φυτά και γεμάτο μπάζα. Εμφανής είναι ακόμη και η διάβρωση του εδάφους.
Το πιο ανησυχητικό είναι η μείωση της βλάστησης που είναι ο βασικός παράγοντας για τη διατήρηση του μικροκλίματος και την επιβίωση του εντόμου. Επισημάνθηκε εξάλλου η ανάγκη για την άμεση δενδροφύτευση ενδημικών φυτών και κυρίως ζηδιών. Ζητήθηκε επίσης η δενδροφύτευση του δάσους γύρω από την Κοιλάδα για την ανάπτυξη προστατευτικής ζώνης.
Σημειώνεται ότι η διαχείριση του βιότοπου ανατέθηκε το 1991 στην Κοινότητα Θεολόγου από τον ΕΟΤ, ενώ μέχρι τότε την ευθύνη είχε ο Δήμος Ρόδου. Η Κοινότητα φρόντιζε να είναι σε άριστη κατάσταση όχι μόνον γιατί τον επισκέπτονται περισσότεροι από 500.000 κόσμου αλλά κυρίως γιατί είναι ένα μοναδικό περιβαλλοντικό πάρκο. Η περιοχή ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 με κωδικό GR4210006 και φιλοξενεί το έντομο «Panaxia Quantripunctaria», ευρύτερα γνωστό και ως η «Πεταλούδα της Ρόδου», σε μοναδικά υψηλούς πληθυσμούς. Το έντομο αυτό είναι ένα είδος, η διατήρηση του οποίου επιβάλλει τον καθορισμό ειδικών ζωνών διατήρησης και μάλιστα ως είδος προτεραιότητας.
Οι ενέργειες της μικρής Κοινότητας Θεολόγου για την προστασία του εντόμου άρχισαν σε συνεργασία με τον καθηγητή Ν. Μάργαρη, αφού διαπιστώθηκε η μείωση του πληθυσμού του εντόμου μέσα στην Κοιλάδα για διάφορους λόγους κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών. Τα αποτελέσματα άρχισαν να γίνονται ορατά σε λίγα μόλις χρόνια με τον πληθυσμό των πεταλούδων να αυξάνεται και να ανακάμπτει σε αριθμούς που είχαμε χρόνια να δούμε.
Η Κοινότητα στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Πατρών με το οποίο προχώρησε στην ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, κατασκευή περίφραξης και άλλων υποδομών εντάσσοντας την περιοχή στο πρόγραμμα INTERREG.
Η διαδικασία αυτή πέρασε στα χέρια του Δήμου Πεταλούδων αφού το 1999 η Κοινότητα Θεολόγου υπήχθη στο Δήμο Πεταλούδων, που συνεστήθη με το σχέδιο “Καποδίστριας”.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/paramelisan-tin-frontida-tis-kiladas-ton-petaloudon/