Την παραπομπή ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΛΑΣ με το ερώτημα της επιβολής της ποινής της αργίας του πειθαρχικά διωκόμενου για ελευθέρωση κρατουμένου αρχιφύλακα του ΑΤ Ρόδου, στη βάρδια του οποίου, την 10η Φεβρουαρίου 2010, απέδρασαν δύο αλλοδαποί κρατούμενοι εισηγήθηκε ο Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου κ Στ. Σεντονάς.
Όπως έγραψε η “δ” στο συγκεκριμένο αρχιφύλακα επιρρίφθηκαν όλες οι ευθύνες για την απόδραση των κακοποιών Spahiu Roberto του Lulzim 28 ετών και Dishi Nderim του Daut 20 ετών από τα κρατητήρια παρότι τόσο κατά τη διάρκεια των ερευνών όσο και μετά τη σύλληψη τους διαπιστώθηκαν σοβαρές ευθύνες πλείστων προσώπων για την κακοδαιμονία που επικρατούσε γενικώς σχετικά με τις συνθήκες φύλαξης των κρατούμενων στο Αστυνομικό Τμήμα Ρόδου.
Στην εξέταση του στα πλαίσια της διοικητικής έρευνας σε βάρος του ανέδειξε μεταξύ άλλων ότι η απόδραση είχε σχεδιασθεί πολύ πρό της ανάληψης της βάρδιάς του. Το ουσιαστικό μέρος της είχε εκτελεσθεί μάλιστα πρό της υπηρεσίας του. Ζήτησε την κατάσταση των κρατουμένων τηλεφωνικά από τον Αξιωματικό Υπηρεσίας, όμως λόγω αδυναμίας να του την προσκομίσουν μετέβη ο ίδιος στο κτίριο και την ζήτησε, αφού πήρε τα κλειδιά μαζί του και είχε οπτική επαφή με τα κρατητήρια.
Επεσήμανε ακόμη ότι η απόδραση έγινε με τρόπο που ήταν αδύνατον να γίνει αντιληπτός και σ’ αυτό συνετέλεσε τόσο η εισαγωγή της λάμας, όσο και το ότι στον ακάλυπτο χώρο από την δεξιά πλευρά δεν υπήρχαν τα προστατευτικά κάγκελα που υπάρχουν στην αριστερή πλευρά, με αποτέλεσμα να καταφέρουν άνετα να διαφύγουν οι δύο κακοποιοί.
Τόνισε εξάλλου ότι ήταν ο μόνος φρουρός για 17 κρατουμένους αν και το οργανόγραμμα προβλέπει δύο φρουρούς ενώ επεσήμανε ότι κανείς από τους φρουρούς που προηγήθηκαν της υπηρεσίας του δεν είχε αντιληφθεί την κοπή των προστατευτικών κιγκλιδωμάτων στο παράθυρο από το οποίο απέδρασαν οι κρατούμενοι.
Πρόσθεσε επιπλέον ότι η σειρήνα η οποία ενεργοποιείται με κίνηση στον ακάλυπτο χώρο δεν λειτούργησε λόγω βλάβης η οποία προϋπήρχε.
Τόνισε επίσης ότι αν και ήταν σε διαθεσιμότητα με δικές του ενέργειες και πληροφορίες επετεύχθη η σύλληψη των δραστών και η παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη.
Θυμίζουμε ότι οι δύο δραπέτες απεκάλυψαν εξεταζόμενοι ότι τα κάγκελα του παραθύρου των κρατητηρίων δεν πριονίστηκαν από τους ίδιους, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί, αλλά ήταν σπασμένα, φθαρμένα και κομμένα από πριν και είχαν στερεωθεί στη θέση τους με κορδόνι από παπούτσι!!
Απεκάλυψαν επίσης ότι την 10η Φεβρουαρίου 2010 οι ίδιοι και ακόμη 9 συγκρατούμενοι τους αλλοδαποί είχαν κανονίσει να αποδράσουν ομαδικώς από το παράθυρο πλην όμως αιφνιδιάστηκαν γιατί το απόγευμα της ημέρας εκείνης έγινε μεταγωγή κρατουμένων και έμειναν πίσω τρείς μόνο εξ’ αυτών.
Απεκάλυψαν παραπέρα ότι ένας ομοεθνής τους, ο ίδιος που είχε καταθέσει ότι προσπαθούσε να τους αποτρέψει να αποδράσουν, τραγουδούσε δυνατά την ώρα της απόδρασης προκειμένου ο σκοπός να μην αντιληφθεί τον θόρυβο που είχε προκληθεί.
Επιπλέον παρότι τα κελιά των κρατουμένων εντός των κρατητηρίων ασφαλίζουν, αυτά είχαν αφεθεί ξεκλείδωτα, με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι να μπορούν να κυκλοφορούν στο διάδρομο ελεύθεροι και να επισκέπτονται την τουαλέτα χωρίς να ζητούν άδεια.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/parapempete-sto-pitharchiko-gia-tin-apodrasi-kratoumenon/