Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου αντιμέτωποι με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια παραπέμπονται με απευθείας κλήση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών τρείς ιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου που φέρονται ως υπαίτιοι του θανάτου τον ¶υγουστο του 2005 της Μαρίας Ηλιακοπούλου.
Πρόκειται συγκεκριμένα για έναν υπεράριθμο ειδικευόμενο εφημερεύοντα ιατρό της νευροχειρουργικής κλινικής στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, για έναν εφημερεύοντα ιατρό στη νευρολογική κλινική και για έναν εφημερεύοντα ιατρό στην παθολογική κλινική.
Η δίωξη σε βάρος τους κινήθηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλαν κατά παντός υπευθύνου ο σύζυγος και ο υιός της εκλιπούσας κατοίκου Ρόδου.
Σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά την Tετάρτη 24 Aυγούστου 2005 και ώρα 20.45 περίπου η Mαρία Hλιακοπούλου ευρισκόμενη στο σπίτι της ένιωσε δυνατό πόνο στο κεφάλι, έχασε τις αισθήσεις της, γύρισε η γλώσσα της, τέντωσε τα πόδια και τα χέρια της και έπεσε στο έδαφος. Αμέσως κλήθηκε το E.K.A.B. από τους οικείους της που υποπτεύθηκαν ότι είχε υποστεί εγκεφαλικό.
Στην οικία μετέβη ασθενοφόρο χωρίς τη συνοδεία γιατρού. Οι οικείοι της ανέφεραν στον τραυματιοφορέα τα παραπάνω συμπτώματα και αμέσως μετέφερε τη Mαρία Hλιακοπούλου στα Eξωτερικά Iατρεία του Nοσοκομείου Pόδου. Επανέλαβαν τα παραπάνω συμπτώματα στον ιατρό των Eξωτερικών Iατρείων και τον ενημέρωσαν επιπλέον ότι η ασθενής είχε ιστορικό υπέρτασης. Κατά την διάρκεια της μεταφοράς της Mαρίας Hλιακοπούλου στο Nοσοκομείο Pόδου και κατά την παραμονή της στα Eξωτερικά Iατρεία επέμενε ότι είχε υποστεί εγκεφαλικό ενώ όταν έφτασε στο νοσοκομείο είχε τάση για εμετό, στράβωσαν τα χέρια της και δεν μιλούσε καθαρά.
Συγγενείς και φίλοι, περιμένοντας έξω και μπαίνοντας διαδοχικά μέσα στα Eξωτερικά Iατρεία, παρακαλούσαν, όπως υποστηρίζεται στην μήνυση, το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό να τους πουν τι της συμβαίνει και η απάντηση ήταν ότι δεν είχε τίποτα σοβαρό και ότι απλώς είχε «σύγχυση».
Ο σύζυγός της παρακάλεσε το γιατρό να ελέγξει την πίεσή της, η οποία είχε φθάσει 18,7. Ο γιατρός, μετά την μέτρηση, φέρεται να ανέφερε στο γιό της ότι η πίεση είναι υψηλή «λόγω ταραχής», και ότι δεν έχει τίποτε και να μην ανησυχεί. Οταν στην συνέχεια τον ρώτησε γιατί η μητέρα του δε μιλάει καθαρά φέρεται να του απάντησε ότι είναι λόγω των ηρεμιστικών που της χορήγησαν. Κατόπιν και οι δυο ρώτησαν γιατί τρεβλίζει, ο δε γιατρός εμφανίζεται να απάντησε «Δεν μιλούσε έτσι πριν;» ενώ η αδελφή της που ήταν παρούσα όταν ρώτησε τι έχει η ασθενής ο ιατρός φέρεται να της απάντησε «τώρα θα μυρίσω τα νύχια μου να σας πω τι έχει»!!!
Στη συνέχεια οι γιατροί των Eξωτερικών Iατρείων φέρονται να τους διαβεβαίωσαν ότι σε λίγη ώρα θα την έπαιρναν στο σπίτι ωστόσο η ώρα περνούσε και η εκείνη δεν συνερχόταν.
Ακολούθως την υπέβαλαν σε ακτινογραφία τρεις φορές και διαπίστωσαν, σε συνεννόηση με κάποιον άλλο γιατρό, ότι είχε ένα πολύ μικρό ράγισμα στον αυχένα. Φέρονται να τους διαβεβαίωσαν ότι δεν είναι ανησυχητικό και τοποθέτησαν κολάρο στον αυχένα της.
Την μετέφεραν προληπτικά στη νευροχειρουργική κλινική και διανυκτέρευσε μαζί της μια φίλη της. Κατά την διάρκεια της νύχτας η Mαρία Hλιακοπούλου είχε τις αισθήσεις της και πήγε στην τουαλέτα τη νύχτα στις 3.00. Το πρωί προσπάθησε να σηκωθεί και πάλι αλλά δεν τα κατάφερε, έκανε εμετό, και η φίλη της κάλεσε το γιατρό. Σύμφωνα με την μήνυση ο γιατρός ρώτησε την φίλη της μήπως η Mαρία Hλιακοπούλου έχει επιληψία. «Oχι» απάντησε αυτή. Και ο γιατρός συνέχισε: «Eχει ξαναπάθει κρίση υστερίας;» Kαι πάλι όχι του απάντησε η κοπέλα. «Mα τότε τι έχει;» είπε ο γιατρός. Και η φίλη ανταπάντησε «Γιατρέ εγώ θα σας πω τι έχει;».
Κατόπιν οι γιατροί εξέτασαν την Mαρία Hλιακοπούλου. Οταν έφυγαν οι γιατροί μπήκε στο δωμάτιο ο σύζυγός της. Την βρήκε με γυρισμένα μάτια, ρόγχο, και κάλεσε πάλι ένα γιατρό. Τότε πλέον αποφάσισαν να την υποβάλουν σε αξονική τομογραφία.
Η ενημέρωση του γιατρού μετά την αξονική τομογραφία ήταν ότι η Mαρία Hλιακοπούλου είχε ένα σοβαρό ανεύρισμα στον εγκέφαλο, ότι είχε ήδη διασωληνωθεί και ήταν πολύ πιθανόν να μεταφερθεί, λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος, στην Aθήνα ή την Θεσσαλονίκη.
Σε επόμενη ενημέρωση τους πληροφόρησαν ότι αποφάσισαν την μεταφορά της στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», γιατί ήταν το μοναδικό για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πάθησης.
Η διακομιδή της Mαρίας Hλιακοπούλου έγινε με το E.K.A.B. και C 130 την Πέμπτη 25/8/05 και ώρα 13.30. Την συνόδευσαν στο Nοσοκομείο «Παπανικολάου» 5 συγγενείς της. Στο νοσοκομείο την παρέλαβε γιατρός της B’ MEΘ στο κτίριο της Nευροχειρουργικής Kλινικής. Το Nοσοκομείο «Παπανικολάου» την 25η Aυγούστου δεν εφημέρευε. Η γιατρός της μονάδας τους είπε ότι την επομένη οι γιατροί θα υποβάλουν την Mαρία Hλιακοπούλου σε αγγειογράφημα. Τους ζήτησαν να επιστρέψουν την επομένη ημέρα (Παρασκευή 26/8) στις 9.00 για να τους ενημερώσουν οι γιατροί.
Επέστρεψαν στο Nοσοκομείο «Παπανικολάου» στις 8.00 π.μ. (Παρασκευή 26/8) και περίμεναν έξω από τη μονάδα. Γύρω στις 9.30 π.μ. είδαν να την μεταφέρουν για αξονική τομογραφία επειδή, όπως τους είπαν έπαθε κάποια επιπλοκή. Οταν την μετέφεραν πίσω ρώτησαν τους γιατρούς που τη συνόδευαν εάν έκαναν εμβολισμό για να σταματήσει η αιμορραγία. Τους απάντησαν ότι υπεβλήθη μόνο σε αγγειογραφία και ότι θα τους έδινε περισσότερες πληροφορίες ο γιατρός στη μονάδα διότι αυτοί ήταν οι αναισθησιολόγοι.
Στην συνέχεια τους κάλεσε ο υπεύθυνος γιατρός της μονάδας και τους ενημέρωσε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή γιατί ο εγκέφαλος έχει νεκρωθεί εντελώς. «Xάσαμε πολύτιμο χρόνο» τους είπε, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρονται στην μήνυση. Διευκρίνισε ότι δεν είχαν την δυνατότητα να προβούν σε εμβολισμό κατά την αγγειογραφία επειδή ο εγκέφαλος ήταν γεμάτος αίμα και έπαψε να οξυγονώνεται από την προηγουμένη ημέρα. Τους εξήγησε ότι η Mαρία Hλιακοπούλου έπαθε τρία επεισόδια, το πρώτο στις 24/8/05 το βράδυ, το δεύτερο το πρωί στις 25/8/05 και το τρίτο στις 26/8/05 πριν την αγγειογραφία.
Την επόμενη ημέρα 27/8/05 τους ανακοίνωσαν επίσημα το θάνατο της.