Σε δίκη ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου κατηγορούμενοι για απάτη, για άμεση συνέργεια σε απάτη και για παράβαση του νόμου περί επιταγών κατ’ εξακολούθηση παραπέμπονται δύο κάτοικοι Αθηνών, που αφαίρεσαν με δόλιο τρόπο από επιχειρηματία της Ρόδου ένα πολυτελές αυτοκίνητο το οποίο εντοπίστηκε πρόσφατα, μέσω του συστήματος διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας «Sirene», στη Γερμανία.
Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013 μετά από μήνυση ενός επιχειρηματία, κατοίκου Ρόδου, κατά ενός κατοίκου Αθηνών και κατά του υποδιευθυντή υποκαταστήματος τράπεζας στη Καισαριανή Αττικής.
Περί το μήνα Σεπτέμβριο του έτους 2012 ο Ροδίτης ανήρτησε σε σελίδα του διαδικτύου και συγκεκριμένα στο www.car.gr φωτογραφίες του προς πώληση επιβατικού αυτοκινήτου του, εργοστασίου κατασκευής Mercedes Chrysler, τύπου Daimler (εμπορική ονομασία- C 180 KOMPRESSOR), χρώματος λευκού, κυβικών 1796 έναντι του συνολικού ποσού των 23.000 ¤. Τον ίδιο μήνα δέχθηκε τηλεφώνημα από κάποιον υποψήφιο αγοραστή κάτοικο Αθηνών, επιχειρηματία, που διατηρούσε επιχείρηση εμπορίας αγροτικών προϊόντων-μηχανημάτων τόσο στην Αθήνα όσο στη Θεσσαλία και ενδιαφερόταν για το προς πώληση αυτοκίνητο.
Κατόπιν της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, τον επισκέφθηκε περί τα τέλη Σεπτεμβρίου στη Ρόδο ώστε να ελέγξει το υπό πώληση αυτοκίνητο. Αφού το ήλεγξε και το οδήγησε κάνοντας μία μικρή βόλτα, το βρήκε της απολύτου αρεσκείας του και συμφώνησαν για την τιμή. Το τίμημα θα πιστωνόταν σε δύο δόσεις των 17.000¤ και 6.000¤ και ο αγοραστής εξέδωσε επιταγές. Επειδή ολόκληρο το τίμημα θα πιστωνόταν σε δύο δόσεις, ο Αθηναίος αγοραστής προέτρεψε τον Ροδίτη να τηλεφωνήσει στο κατάστημα της τράπεζας και να μιλήσει με τον διευθυντή προκειμένου να διαπιστώσει τη φερεγγυότητά του.
Ο Ροδίτης απευθύνθηκε σε φίλη του τραπεζική υπάλληλο η οποία και επικοινώνησε με τον δεύτερο μηνυόμενο, στην τράπεζα στην Καισαριανή και διαβεβαίωσε ότι ο αγοραστής ήταν ένας από τους καλύτερους και φερέγγυους πελάτες, με μεγάλη ακίνητη περιουσία στη Θεσσαλία και αποθήκες αγροτικών προϊόντων. Ο Ροδίτης τονίζει ότι ο τραπεζικός υπάλληλος παρότρυνε την αγοραπωλησία του αυτοκινήτου και τόνισε, ότι το ποσό αυτό ήταν γελοία μικρό για το συγκεκριμένο πελάτη και ότι δεν υπήρχε πιθανότητα να μην πληρωθεί, αφού διέθετε ρευστότητα λόγω και των τεράστιων επιδοτήσεων που θα ελάμβανε τις επόμενες ημέρες ύψους 250.000 έως 300.000 ¤.
Η αγοραπωλησία προχώρησε και ο Ροδίτης δέχτηκε την 1η Δεκεμβρίου 2012 ένα τηλεφώνημα από τον αγοραστή και εκδότη των επιταγών, ο οποίος του είπε ότι την 30η Νοεμβρίου 2012 και ώρα 16:00 έπεσε θύμα κλοπής, με αποτέλεσμα να του αφαιρέσουν έναν χαρτοφύλακα, ο οποίος περιείχε σε μετρητά το ποσό των 63.250 ¤ δηλώνοντάς του ταυτόχρονα ότι από αυτό το ποσό είχε σκοπό να καλύψει το τίμημα της αγοράς του αυτοκινήτου.
Κατόπιν συνεννοήσεως, αποφάσισαν να αντικατασταθούν έντοκα οι δύο επιταγές με δύο νέες, όπως και έγινε. Περί τα μέσα περίπου του Ιανουαρίου του έτους 2013 δέχθηκε τηλεφώνημα από έναν κάτοικο Αιγίου, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι ο Αθηναίος είχε αγοράσει και από εκείνον αλλά και από άλλους ανά τη χώρα, πολυτελή αυτοκίνητα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και διαβεβαιώσεις εκ μέρους του διευθυντή του υποκαταστήματος της τράπεζας στην Καισαριανή μη έχοντας διαθέσιμα κεφάλαια στο λογαριασμό που διατηρούσε. Ο Ροδίτης προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον αγοραστή ο οποίος, δεν απαντούσε στις συνεχείς και επίμονες τηλεφωνικές του κλήσεις. Αμέσως μετά, την 31 Ιανουαρίου 2013, εμφάνισε τις επιταγές για πληρωμή, οι οποίες και δεν πληρώθηκαν επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμα κεφάλαια στο λογαριασμό του εκδότη. Απευθύνθηκε στον «Τειρεσία» και διαπίστωσε ότι οι ακάλυπτες επιταγές που είχε εκδώσει ο Αθηναίος ανέρχοντο στο ποσό των 189.028 ¤ και είχαν όλες ημερομηνία έκδοσης από τον Νοέμβριο του έτους 2012 έως και τον Ιανουάριο του έτους 2013.