Παράσταση διαμαρτυρίας γονέων και κηδεμόνων

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ζητώντας να δοθούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα, που ταλανίζουν τον τομέα της παιδείας.
Συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι διοικήσεις των συλλόγων δασκάλων και καθηγητών καθώς και οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ που προχώρησαν στην κατάληψη του σχολείου τους διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση σημαντικών ειδικοτήτων.
«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης γιατί ξεκίνησε μια σχολική χρονιά η οποία μόνο καλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Υπάρχουν κενά στις θέσεις των δασκάλων και των καθηγητώ γεγονός που δυσχεραίνει τη λειτουργία των σχολείων. Το νομοσχέδιο είναι λαιμητόμος για τα παιδιά μας. Πώς να δεχτούμε την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα;», αναρωτήθηκε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ρόδου κ. Ειρήνη Καραπάνου.
Αναφορά έκανε η κ. Καραπάνου και στο νέο τύπο λυκείου που θα δημιουργήσει προβλήματα στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στις αλλαγές, οι οποίες δρομολογήθηκαν για τα ΕΠΑΛ.
«Γεγονός είναι πως η Παιδεία είναι ένα καζάνι που βράζει. Αποφασίσαμε να μην αφήσουμε τα πράγματα απλά να κυλήσουν αλλά να δώσουμε μάχη. Δεν θα επιτρέψουμε να υποβαθμιστεί άλλο η μόρφωση των παιδιών μας. Διεκδικούμε ένα καλύτερο σχολείο», δήλωσε η κ. Ειρήνη Καραπάνου.
Σε ερώτηση σχετικά με τα κενά που υπάρχουν στις θέσεις των δασκάλων, η κ. Ειρήνη Καραπάνου δήλωσε:
«Να θυμίσω πως υπάρχει η τραγική ρύθμιση που διέλυσε το ολοήμερο σχολείο. Οι δομές αυτές μετατρέπονται σε παιδοφυλακτήρια. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν με αναπληρωτές. Υπολογίζουμε πως τα κενά είναι πολύ περισσότερα από 20».
Ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Καραγιάννης δήλωσε πως θα πρέπει να καλυφθούν τα πενήντα κενά στις θέσεις των καθηγητών.
«Ήρθαμε να συμπαρασταθούμε στον αγώνα που κάνουν οι γονείς και οι δάσκαλοι για την επίλυση των προβλημάτων. Όλοι είναι αγανακτισμένοι και ζητούν λύσεις. Το ζήτημα αιχμής αυτό το διάστημα είναι τα πολυάριθμα κενά που υπάρχουν σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν περισσότερα από πενήντα κενά ακόμη και σε βασικές ειδικότητες. Εντοπίζονται μεγαλύτερες ελλείψεις στα πολύ μικρά νησιά μας. Αυτό δεν σημαίνει πως εξέλειπαν τα προβλήματα στα μεγαλύτερα νησιά», δήλωσε ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Καραγιάννης.
Την άποψη ότι γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να καλυφθούν οι κενές θέσεις των δασκάλων εξέφρασε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Τσιαβός.
Στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργο Τσιαβό παραδόθηκε πάντως το ακόλουθο ψήφισμα:
«Η Γενική Συνέλευση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ρόδου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στο 6ο Δημοτικό Σχολείο μέσα σε κλίμα ομοψυχίας και αποφασιστικότητας, συζήτησε τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της Ρόδου καθώς και όλες τις εξελίξεις στο χώρο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ομόφωνα αποφασίστηκε ότι:
Απαιτούμε να μην εφαρμοσθεί ο νόμος για το «νέο λύκειο»
Απαιτούμε την άμεση λειτουργία όλων των ολοήμερων σχολείων με μόνιμο δάσκαλο έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο παιδαγωγικός τους ρόλος και η λειτουργία τους και στις επόμενες χρονιές.
Δε δεχόμαστε σε καμιά περίπτωση την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα σε 28 ή 30, καμία σύμπτυξη, καμία συγχώνευση τμήματος- σχολείου.
Προειδοποιούμε το υπουργείο Παιδείας ότι οι γονείς της Ρόδου είναι αποφασισμένοι να προασπίσουν τα δικαιώματα των παιδιών τους στη μόρφωση και στο δημόσιο και δωρεάν σχολείο.

Οι καταλήψεις
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη του σχολείου τους για όσο διάστημα χρειαστεί, είναι οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ.
Να σημειωθεί πως εξαιτίας των μεγάλων προβλημάτων που έχουν προκαλέσει στα σχολεία οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας, σε καταλήψεις προχώρησαν και οι μαθητές των Γυμνασίων- Λυκείων που λειτουργούν στην Χάλκη και στην Κάσο.
Τους λόγους που οδήγησαν τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ σε κατάληψη εξήγησε ο πρόεδρος του 15μελούς συμβουλίου κ. Μιχάλης Στυλιανόπουλος.
«Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα που κάνουν οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές. Θέλουμε να προσληφθούν καθηγητές σε όλες τις ειδικότητες και να συμπληρωθούν τα βιβλία. Τα παιδιά θα δώσουν εξετάσεις και δεν θα έχουν τα απαραίτητα», δήλωσε ο κ. Στυλιανόπουλος και πρόσθεσε πως οι μαθητές διαφωνούν με την εφαρμογή της απόφασης για το νέο τύπο λυκείου.
«Δεν υπάρχουν σημαντικές ειδικότητες εκπαιδευτικών τόσο στο 1ο όσο και στο 2ο ΕΠΑΛ. Δεν λειτούργησαν ακόμη και τα εργαστήρια», δήλωσε ο κ. Στυλιανόπουλος και πρόσθεσε πως σε ορισμένους τομείς δεν γίνονται μαθήματα.
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την κατάληψη και θέλουμε τη συμπαράσταση όλων», τόνισε ο πρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του 1ου ΕΠΑΛ.

«Θέλουμε πραγματική δωρεάν παιδεία σε όλες τις βαθμίδες. Στα τμήματα να υπάρχουν μέχρι 20 μαθητές. Ζητάμε άμεση χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν σωστά οι δομές», επεσήμαναν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ.