Ο πρώτος tour operator που έσπευσε μετά τις αναταραχές στην Αίγυπτο να αυξήσει το πτητικό του έργο για τη μεταφορά τουριστών προς την Ελλάδα, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, ακυρώνοντας ταυτόχρονα πτήσεις προς τη Χώρα των Πυραμίδων, είναι ο Apollo Kuoni, ο οποίος δραστηριοποιείται στις σκανδιναβικές αγορές.
O αντιπρόεδρος του ταξιδιωτικού οργανισμού Τ. Φιλιππόπουλος δήλωσε ότι ο Apollo μετέφερε από την Αίγυπτο στην Ελλάδα 25 πτήσεις κυρίως για Χανιά, Ηράκλειο και Ρόδο, παρατείνοντας την τουριστική περίοδο στη χώρα μας και ειδικότερα στην Κρήτη μέχρι τις 25 Νοεμβρίου. Eπίσης, τόνισε ότι για το 2014 ο tour operator έχει μέχρι στιγμής δρομολογήσει πτήσεις με 410.000 θέσεις προς τον ελληνικό προορισμό, αν και πιστεύει ότι παραμένοντας σταθερή η κατάσταση στη χώρα μας θα αυξηθεί περαιτέρω αυτός ο αριθμός. Φέτος μέχρι στιγμής έχει μεταφέρει στην Ελλάδα 378.321 τουρίστες έναντι 355.287 τουριστών το 2012 και 345.240 το 2011. Ο κ. Φιλιππόπουλος αναμένεται να έρθει την Τρίτη στην Αθήνα, με αφορμή την παρουσίαση της 1ης Εκθεσης «Τουρισμός Πολιτισμός – Γαστρονομία – Grekland Panorama» μόνο για την Ελλάδα, που πραγματοποιείται τον Φεβρουάριο στη Στοκχόλμη. Στην παρουσίαση θα παρευρεθεί και η επικεφαλής για την Ελλάδα της Tui Nordic, Τ. Στραντ.
Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι την 31η Δεκεμβρίου -μία ημέρα πριν από την ανάληψη από τη χώρα μας της Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το πρώτο εξάμηνο του 2014- επέλεξε η διοίκηση του ΕΟΤ να θέσει ως καταληκτική ημερομηνία προκειμένου να μπει λουκέτο στο γραφείο του Οργανισμού στις Βρυξέλλες. Οι αρμοδιότητες του Γραφείου του ΕΟΤ Βελγίου – Λουξεμβούργου, με μικρές λειτουργικές δαπάνες καθώς συστεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας -κλείνει στις 31 Δεκεμβρίου 2013- θα μεταφερθούν στο Γραφείο Ολλανδίας που έχει υψηλότερο κόστος. Βάσει της επίσημης εκτίμησης, οι αφίξεις από το Βέλγιο προς την Ελλάδα φέτος αυξήθηκαν κατά 18% ξεπερνώντας τις 435.000. Από το Λουξεμβούργο αυξήθηκαν κατά 30% αγγίζοντας τις 20.000 και από την Ολλανδία κατά 15% ξεπερνώντας τις 500.000.
Τα τελευταία επίσημα στοιχεία για την τουριστική κίνηση δείχνουν ότι η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ισπανία θα πραγματοποιήσουν ρεκόρ όλων των εποχών στον αριθμό αφίξεων ξένων επισκεπτών. Στην Ελλάδα οι συνολικές αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου αυξήθηκαν κατά 7,6% αγγίζοντας τα 10,6 εκατ. και για τον Αύγουστο κατά 10,2% ξεπερνώντας τα 2,6 εκατ. Mε αφορμή τον εορτασμό, χθες, της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «με την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό και με ορίζοντα το 2021, η Ελλάδα μπορεί να φθάσει τα 24 εκατ. διεθνείς αφίξεις έναντι 17,5 εκατ. φέτος, τα 18 με 19 δισ. ευρώ ετήσια άμεσα έσοδα έναντι 11,5 δισ. ευρώ φέτος και τα 48 με 50 δισ. ευρώ συνολικά ετήσια έσοδα έναντι 34 δισ. ευρώ φέτος, δηλαδή επιπλέον 9 μονάδες από το σημερινό ΑΕΠ αλλά και τις 1 εκατ. συνολικά θέσεις εργασίας».
Αργυρό μετάλλιο στην αύξηση τουριστών η Ελλάδα
Tη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στη Νότια Ευρώπη, σε ό,τι αφορά τις τουριστικές αφίξεις, καταγράφει στο επτάμηνο η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία από το Βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), τα οποία επικαλέστηκε σε προχθεσινή της -πανηγυρική- ανακοίνωση η Κομισιόν. Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη έρευνα, η Ελλάδα φιλοξένησε γύρω στα 7 εκατομμύρια τουρίστες στους πρώτους επτά μήνες του 2013 και οι αφίξεις αυξήθηκαν 9,2%. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στη Μάλτα (10%), ενώ καλή χρονιά έχει και η Πορτογαλία, με αύξηση 8% στις αφίξεις τουριστών. Μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, πρώτη τουριστική δύναμη και το 2013 αναδείχθηκε η Ισπανία με 34 εκατομμύρια τουρίστες από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο και 4% αύξηση στις διεθνείς αφίξεις συγκριτικά με την περασμένη χρονιά. Αντιθέτως, απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία από την Κύπρο, όπου οι αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 5,8% στην περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2013.
Στη Βόρεια Ευρώπη τα αποτελέσματα ήταν επίσης καλά, αλλά πιο συγκρατημένα (+3%), με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο στο οποίο καταγράφηκε αύξηση 4% στις διεθνείς αφίξεις έπειτα από τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.
Πρωταθλήτριες στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη ήταν η Σλοβακία (+19%), η Λεττονία (+11%) και η Λιθουανία (+9%). «Παρά την οικονομική κρίση, η Ευρώπη εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο. Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 5% το πρώτο εξάμηνο του 2013. Τα καλύτερα ποσοστά σημειώθηκαν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (+9%) και στη Νότια Ευρώπη και τις ακτές της Μεσογείου (+6%). Η Ισπανία παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεων και ακολουθούν η Ιταλία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Γερμανία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Λιθουανία, η Σλοβακία και η Λεττονία έχουν σημειώσει, επίσης, πολύ μεγάλη πρόοδο.