Παρέμβαση της εταιρείας “Μαρίνες Ρόδου Α.Ε.”

Να μετριάσει τους κραδασμούς, που έχουν προκαλέσει στη Νομαρχιακή Αρχή οι αποκαλύψεις και οι καταγγελίες του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χ. Κόκκινου, για την έκδοση αναρμοδίως και παρανόμως απόφασης της Νομαρχίας Δωδεκανήσου για την εξόρυξη βραχωδών υλικών από την δημόσια περιοχή Γυψάδικα-Γράμματα, που περιλαμβάνεται στη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου της Λάρδου η οποία μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως… ιδιωτική, επιχειρεί τώρα και η εταιρεία Μαρίνες Ρόδου ΑΕ.
Η ιδιωτική εταιρεία, που έχει αναλάβει κατόπιν διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού την εκτέλεση του έργου ενίσταται συγκεκριμένα με ανυπόγραφο υπόμνημα-ΝΟΝ PAPER που υπέβαλε χθες δια του Δήμου Ροδίων στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας για μια σειρά από εκτιμήσεις που έχουν κάνει γύρω από τη νομιμότητα της εξόρυξης υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Δασών, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, της ΚΥΔ, της Διεύθυνσης Δασών αλλά και του ΠΕΧΩ Δωδεκανήσου.
H η ως άνω εταιρεία έχει μισθώσει από το Δήμο Ροδίων την Μαρίνα της Ρόδου και έχει αναλάβει την ολοκλήρωση του έργου το οποίο και θα εκμεταλλευτεί προς όφελος της καταβάλλοντας στη δημοτική αρχή το αναλογούν μίσθωμα.
Με απόφαση του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εγκρίθηκε εξάλλου η υπαγωγή της εταιρείας στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου για την κατασκευή του έργου αυτού, συνολικής δαπάνης 15,148 εκατ. ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης 40%, ήτοι ποσό 6,06 εκατ. ευρώ περίπου.
Η εταιρεία με το έγγραφο της διαμαρτύρεται αρχικώς για το γεγονός ότι το έργο χαρακτηρίστηκε ως ιδιωτικό τονίζοντας ότι ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο αφού όταν συμπληρωθεί η διάρκεια της μίσθωσης του περιέρχεται στο Ελληνικό Δημόσιο.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ωστόσο τονίζει ότι δεν μνημονεύεται στο ίδιο έγγραφο ότι η διάρκεια της μίσθωσης ορίστηκε στα 40 έτη όση είναι και η διάρκεια της παραχώρησης της Μαρίνας από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης στο Δήμο Ροδίων.
Η εταιρεία παραπέρα κάνει λόγο για παραπλάνηση στα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις ότι ζητήθηκε ή παραχωρήθηκε λατομείο επισημαίνοντας ότι ζητήθηκε και παραχωρήθηκε δανειοθάλαμος.
Η Περιφέρεια τονίζει ότι δεν υφίσταται σύγχυση μεταξύ των δύο εννοιών και ότι ούτε νόμιμος δανειοθάλαμος υφίσταται ούτε και νόμιμο λατομείο στην περιοχή.
Ορθώς επισημαίνει παραπέρα η εταιρεία ότι η περιοχή του Γυψάδικου Λάρδου δεν ανήκει στις προστατευόμενες από το πρόγραμμα “ΝΑTURA”, όπως έχει ήδη επισημάνει η “δ”, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για εσφαλμένη εκτίμηση επιτελούς της Διεύθυνσης Δασών.
Από εκεί και πέρα όμως η εταιρεία αφού αναγνωρίζει ότι η περιοχή περιλαμβάνεται στη ΖΟΕ Λάρδου, διαφωνεί ότι βρίσκεται στη ζώνη Α3 και Α4 όπως έχει επισημάνει το ΠΕΧΩ Δωδεκανήσου και υποστηρίζει ότι βρίσκεται στη ζώνη Α2 ισχυριζόμενη παραπέρα ότι στη συγκεκριμένη ζώνη δεν προβλέπονται περιορισμοί για την χρήση δανειοθαλάμου.
Η Περεφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το ΠΕΧΩ διαφωνούν κάθετα με τη θέση αυτή τονίζοντας ότι στο Προεδρικό Διάταγμα της συγκεκριμένης ΖΟΕ επισημαίνεται ειδικώς για τις ζώνες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Α ότι επιτρέπονται μόνο σκέπαστρα, περίπτερα μέχρι 20τ.μ. και αθλοπαιδιές.
Διαψεύδεται ότι στην προστατευόμενη περιοχή επιτρέπεται η οποιαδήποτε εξόρυξη υλικών.
Η εταιρεία παραπέρα διαφωνεί κάθετα με τους υπολογισμούς των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας που την φέρουν να ευνοείται από την παράνομη εξόρυξη με ποσό που αγγίζει αν δεν υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ.
Υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι με βάση την νομοθεσία περί Λατομείων, τα Δημόσια λατομεία επιβαρύνονται με πάγια και αναλογικά μισθώματα. Το πάγιο μίσθωμα που καθορίστηκε με την Α.Π. 289/25-5-2006 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας και που ισχύει για τα λατομεία στην περιοχή Καλυθιών Ρόδου είναι για την περίοδο 24-01-2009 έως 28-2-2011 11,74¤ ανά στρέμμα. Το αναλογικό μίσθωμα είναι 6% επί της τιμής πωλήσεως των αδρανών υλικών.
Με τα δεδομένα αυτά όπως επισημαίνει για διάρκεια εξορύξεων 6 μηνών το όφελος του Δημοσίου θα ήταν για έκταση 50 στρεμμάτων 3.522¤, το δε αναλογικό για πώληση 110.000¤ πέτρας προς 3¤/κ.μ. 19.800¤ ήτοι συνολικά ποσό 26.844¤.

Υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας αναφέρουν όμως ότι το αίτημα και η εξόρυξη έγινε για 150.000 κυβικά που αντιστοιχούν σε 225.000 τόνους και ότι η αξία σύμφωνα με ιδιωτικό λατομείο ενός τόνου πέτρας είναι 3,4 ευρώ ο τόνος.
Η εταιρεία προσθέτει δε ότι πρέπει να υπολογισθεί ότι για τον δανειοθάλαμο στο Γυψάδικο Λάρδου που βρίσκεται σε πολύ πιο μειονεκτική περιοχή από τις Καλυθιές (λόγω απόστασης και αυξημένου κόστους μεταφοράς από την κατανάλωση) θα είχαν καθορισθεί πολύ μικρότερα ποσά από αυτά που καθορίσθηκαν για την περιοχή Καλυθιών.
Μνεία κάνει μάλιστα χωρίς να τα προσδιορίζει και σε αντισταθμιστικά έργα.
Αναφέρει δε ότι σε κανένα δανειοθάλαμο που δόθηκε για την εκτέλεση των συγχρηματοδοτούμενων και λοιπών Δημοσίων έργων στην Ελλάδα δεν έχει καταβληθεί πάγιο ή αναλογικό μίσθωμα διότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται για τους δανειοθαλάμους.
Στην Δωδεκάνησο ήδη κατασκευάζονται Δημόσια έργα που χρησιμοποιούν δανειοθαλάμους για μεγαλύτερες ποσότητες υλικών από τις απαιτούμενες για την Νέα Μαρίνα, που ανήκουν στο Δημόσιο χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά απ’ αυτό.
Τονίζει δε ότι «επειδή η αναφορά στα έργα αυτά μπορεί να επιφέρει προβλήματα στην συνέχισή τους, όπως συμβαίνει τώρα με την Νέα Μαρίνα Ρόδου, δεν θέλουμε να αναφερθούμε ονομαστικά σε κανένα».