Την αναθεώρηση της υπ’ αρίθμ. 21/2008 πράξης του Β’ κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με το οποίο απαλλάχτηκαν από την υποχρέωση καταβολής ποσού 130.229.004 δρχ που τους καταλογίστηκε, δημόσιοι υπόλογοι του Δήμου Ροδίων, που φέρονται να εμπλέκονται στη σκανδαλώδη υπόθεση των εικονικών επιχορηγήσεων “μαμούθ” του Δήμου Ροδίων προς την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, ζητεί από το ίδιο κλιμάκιο ο Αντεπίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ Κωνσταντίνος Τόλης!
Ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας ενημερώθηκε συγκεκριμένα για τα διαλαμβανόμενα στην έκθεση της οικονομικής επιθεωρήτριας Κρήτης κ Στ. Ζερβάκη που διαπίστωσε μεταξύ άλλων ότι κατά τη θητεία της απελθούσης διοίκησης του Δήμου Ροδίων υπήρξε εξωταμιακή διαχείριση παράνομων υποχρεώσεων της δημοτικής αρχής σε τρίτους μέσω εικονικών επιχορηγήσεων ύψους 1.788.393 ευρώ προς την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου.
Προς επιβεβαίωση της “δ”, έκρινε ότι οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν εμπίπτουν στις νομιμοποιητικές διατάξεις της τροπολογίας Παυλόπουλου καθώς δεν τηρήθηκαν οι στοιχειώδεις τύποι αυτής, με αποτέλεσμα να ζητήσει την αναθεώρηση της απόφασης και τον καταλογισμό του ποσού των 130.229.004 δρχ (382.183 ευρώ).
Η δυσμενής αυτή εξέλιξη αναμένεται εξάλλου να έχει και συνέχεια καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, όπως και στην περίπτωση όμοιων υποθέσεων στην Πάτμο και στην Κάλυμνο, το Ελεγκτικό Συνέδριο θα ζητήσει από τον Επίτροπο του στη Ρόδο να διενεργήσει σχετική με το θέμα έρευνα και να καταλογίσει στους υπόλογους και το ποσό των 1.406.100 ευρώ που διατέθηκε ομοίως παράνομα.
Το έτος 2000 πραγματοποιήθηκε επιτόπιος δειγματοληπτικός έλεγχος στο Δήμο Pοδίων από τον πρώην Eπίτροπο του Eλεγκτικού Συνεδρίου Δωδεκανήσου κ. Xρήστο Γιαννακόπουλο.
Από τον έλεγχο προέκυψε μεταξύ άλλων ότι επιχορηγήσεις του Δήμου προς την Iερά Mητρόπολη για το έτος 2000, ύψους 130 εκατ. δρχ δεν ήταν νόμιμες.
H υπόθεση εξετάστηκε κατά την 13η Συνεδρίαση του B’ Kλιμακίου του Eλεγκτικού Συνεδρίου στις 20 Iουνίου 2006.
Το Κλιμάκιο δέχτηκε ότι είναι νόμιμη η επιχορήγηση από το Δήμο των N.Π.Δ.Δ. καθώς και της Iεράς Mητρόπολης Pόδου, επειδή πληρούνται οι προυποθέσεις σχετικής τροπολογίας του Υπουργείου Εσωτερικών.
Κρίθηκε συγκεκριμένα ότι οι επιχορηγήσεις «νομιμοποιούνται» με βάση τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 262 του Π.Δ. 410/95 και του άρθρου 202 του N. 3463/2006 «Kύρωση του κώδικα Δήμων και Kοινοτήτων» και επί πλέον εμπίπτουν στις νομιμοποιητικές διατάξεις του άρθρου 26 παρ. 1 του N. 3274/2004 και του άρθρου 29 του N. 3448/2006, που θεσπίστηκαν μετά τον επιτόπιο έλεγχο του Eπιτρόπου του Eλεγκτικού Συνεδρίου.
Στο θέμα των επιχορηγήσεων του Δήμου Ροδίων προς την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου διενεργήθηκε ωστόσο και Εισαγγελική έρευνα μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για υπεξαίρεση ποσού ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας σε συνδυασμό με τον Ν. 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, για πλαστογραφία με χρήση κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνει τα 73.000 ευρώ, για απάτη κατ’ εξακολούθηση με προξενηθείσα ζημία σε βάρος του δημοσίου άνω των 73.000 ευρώ, για παράβαση του νόμου για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων και για παράβαση του νόμου περί μεσαζόντων σε μέλη της απελθούσης διοίκησης του δήμου Ροδίων και σε δημοτικούς υπάλληλους των οικονομικών υπηρεσιών.
Με βάση το πόρισμα της επιθεωρήτριας ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου έχει ήδη παραγγείλει τη διενέργεια συμπληρωματικής κυρίας ανάκρισης η οποία εκκρεμεί.
Η επιθεωρήτρια διαπίστωσε μεταξύ άλλων στο πόρισμα της για το κρίσιμο για την πορεία της υπόθεσης ζήτημα της νομιμότητας των αποδείξεων που προσκόμισε ενώπιον του κ Ανακριτή Ρόδου ο πρώην ταμίας του Δήμου Ροδίων για να αποδείξει ότι τα χρήματα διατέθηκαν σε σκοπούς που δεν δικαιολογούσε το δημόσιο λογιστικό με την επίκληση δήθεν επιχορήγησης τους προς την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου ότι το σύνολο των αποδείξεων αυτών δεν είναι νόμιμες.
Επισημαίνει μάλιστα ότι σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά δεν έχουν δικαιολογηθεί έστω με μη νόμιμες αποδείξεις 49.006.372 δρχ για το έτος 1999, 33.000.000 δρχ για το έτος 2000, 106.008,121 δρχ για το έτος 2001 και 3.233,34 ευρώ για το έτος 2002. ΅Εκρινε ακόμη ότι πολλές από τις αποδείξεις δεν προκύπτει ότι αφορούν δαπάνες του Δήμου επειδή είναι γραμμένες σε πρόχειρα σημειώματα χωρίς στοιχεία του εισπράξαντος το ποσό και χωρίς να αναφέρουν το λόγο πληρωμής αυτού.
Η επιθεωρήτρια με το πόρισμα της επεσήμανε ότι το Β’ κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε ότι οι επιχορηγήσεις αυτές εμπίπτουν στις νομιμοποιητικές διατάξεις της τροπολογίας του Υπουργού Προκόπη Παυλόπουλο έσφαλε, επισημαίνοντας ότι οι δαπάνες αυτές δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν αφού τα χρήματα ουδέποτε έφτασαν στον σκοπό για τον οποίο είχαν ενταλματοποιηθεί.
Kατά την άποψή της επιθεωρήτριας οι επιχορηγήσεις του Δήμου προς την Iερά Mητρόπολη Pόδου δεν μπορούν να υπαχθούν στις νομιμοποιητικές διατάξεις των άρθρων 26 παρ. 1 του N. 3274/2004 και άρθρου 29 του N. 3448/2006, δεδομένου ότι η βούληση του νομοθέτη για την νομιμοποίηση όλων των πραγματοποιηθεισών δαπανών των O.T.A. μέχρι τις 31-12-2003, είναι να συντρέχουν σωρευτικά όλες οι αναφερόμενες στα άρθρα προϋποθέσεις και εφόσον αποδεικνύεται με κάθε πρόσφορο μέσο ότι ο σκοπός για τον οποίο διενεργήθηκαν έχει εκπληρωθεί.
Οι επιχορηγήσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν νόμιμες μόνο αν διαπιστωνόταν ότι τα χρήματα πράγματι κατέληξαν στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου.
Ο ισχυρισμός αυτός των δημόσιων υπόλογων διαψεύστηκε αφού αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για εικονικές επιχορηγήσεις και ότι τα χρήματα επέστρεφαν στο δήμο και διατίθεντο με παράτυπες διαδικασίες.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε ελέγξει δειγματοληπτικά ορισμένα χρηματικά εντάλματα που αφορούσαν την οικονομική χρήση του 2000 και όχι το σύνολο των ενταλμάτων που τέθηκαν υπόψιν της οικονομικής επιθεωρήτριας και αφορούν χρήσεις κι άλλων ετών.
Κάτω από αυτό το πρίσμα και με βάση τα προβλεπόμενα από την υπ’ αρίθμ. 71/2000 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι δέσμιο αρμοδιότητας να προχωρήσει σε νέο καταλογισμό μη λαμβάνοντας υπόψιν το «δεδικασμένο» ένεκα πλάνης του Β’ κλιμακίου του τον Ιούνιο του 2006 που αφορούσε μόλις 382.183 ευρώ από το σύνολο των 1.788.393 ευρώ που διατέθηκαν εικονικά στη Μητρόπολη.