Ερώτηση με θέμα: «Να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στον τουρισμό. Να καταργηθούν οι μνημονιακές προϋποθέσεις για το εποχικό επίδομα ανεργίας, για να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή στη Δωδεκάνησο και στις άλλες τουριστικές περιοχές», κατέθεσε στο Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ. Την επίκαιρη και κρίσιμη για τους εργαζόμενους της Δωδεκανήσου ερώτηση, συνυπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης και Μιχάλης Κριτσωτάκης, υπεύθυνοι των ΕΕΚΕ για τα υπουργεία Εργασίας και Τουρισμού, αντίστοιχα.
ΕΡΩΤΗΣH
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
– Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
– Τουρισμού
Θέμα: «Να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στον τουρισμό. Να καταργηθούν οι μνημονιακές προϋποθέσεις για το εποχικό επίδομα ανεργίας, για να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή στη Δωδεκάνησο και στις άλλες τουριστικές περιοχές».
Την ίδια στιγμή που η δικομματική κυβέρνηση προχωρά σε επικοινωνιακούς διθυράμβους για το «success story» στον τουρισμό, η απόσταση από την ασφάλεια της εργασίας για τους εργαζόμενους στον κλάδο, αυξάνεται.
Η ανεργία στη χώρα τρομάζει. Το επίπεδο των ανέργων στην Ελλάδα αγγίζει ιστορικά ρεκόρ και οι εκτιμήσεις για το 2014 είναι – δυστυχώς – δυσοίωνες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούνιο 2013, η ανεργία έφτασε στο 27,9%, ενώ οι εκτιμήσεις της Έκθεσης για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για το 2013, αναφέρουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί και έως το τέλος του έτους θα αγγίξει το 29 – 30%, ενώ το 2014 θα εκτοξευθεί στο 31,5%!!!
Ειδικότερα στους νέους τα ποσοστά ανεργίας αγγίζουν το 60%.!!!
Ο αποκλεισμός από την εργασία και η υποβάθμιση των παρεχόμενων κοινωνικών προνοιών στην Ελλάδα, καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές που είναι πιο ευαίσθητες και εξαρτώμενες από την εποχικότητα στην εργασία.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σήμερα, τρικομματική με τη ΔΗΜΑΡ, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του μνημονιακού μέτρου, αφήνει ουσιαστικά χωρίς επίδομα ανεργίας χιλιάδες εργαζομένους που δεν θα πληρούν τις άκρως απαιτητικές προϋποθέσεις του άρθρου 39 του ν.3986/2011, σε μια εποχή που η κρίση βαθαίνει.
Σύμφωνα με το νόμο, που εξειδικεύει εγκύκλιος του ΟΑΕΔ, η διάρκεια επιδότησης εξαρτάται από τις μέρες επιδότησης του ανέργου κατά την προ της 1ης Ιανουαρίου 2013 τετραετίας. Έτσι, σύμφωνα με την επώδυνη «μεσοπρόθεσμη» αλλαγή, από 1.1.2013, σε κάθε περίπτωση, τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων πενήντα (450). Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων. Από 1.1.2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων (400). Αυτό σημαίνει, ότι χιλιάδες άνεργοι θα βρεθούν φέτος με μειωμένο ή και καθόλου επίδομα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Το μέτρο αυτό, θίγει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στις τουριστικές περιοχές της χώρας, όπως είναι η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, τα Επτάνησα και η Χαλκιδική, περιοχές που εξαρτώνται από την τουριστική οικονομία.
Ειδικότερα, στη Δωδεκάνησο, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού ανησυχούν έντονα. Με τη λήξη της θερινής τουριστικής περιόδου, χιλιάδες εργαζόμενοι θα αποστερηθούν το επίδομα ανεργίας, βασικό πόρο για την επιβίωση των νοικοκυριών. Έτσι, η μη καταβολή του επιδόματος ανεργίας, θα επιφέρει τραγικές συνέπειες τόσο στους εποχικά εργαζομένους, όσο και στην λειτουργία της τοπικής αγοράς αφού θα οξύνει τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το φετινό χειμώνα, εκτιμάται ότι το 80% από τους εποχικά απασχολούμενους, δεν δικαιούνται το επίδομα ανεργίας που ελάμβαναν από το Νοέμβριο μέχρι και το Μάρτιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως αναφέρει το τοπικό εργατικό κέντρο, ότι μόνο στη Ρόδο, θα βρεθούν τους χειμερινούς μήνες πάνω από 17.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι με τις οικογένειές τους χωρίς την οικονομική στήριξη του εποχικού επιδόματος!!!
Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τους μειωμένους μισθούς στη διάρκεια της θερινής περιόδου, σημαίνουν ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στη Δωδεκάνησο και στις άλλες τουριστικές περιοχές, θα οδηγηθούν σε οικονομικά αδιέξοδα και φτωχοποίηση, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για την καθημερινή επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους.
Επειδή, οι εργαζόμενοι και οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν δυναμικά στην ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Επειδή, οι χρηματικοί πόροι που διατίθενται για τα επιδόματα ανεργίας προέρχονται από τις μηνιαίες παρακρατήσεις στις αποδοχές εργαζομένων και εργοδοτών.
Επειδή, σε προτάσεις κοινοτικών και εθνικών μελετών και γνωμοδοτήσεις της ΕΕ, λαμβάνονται υπόψη τα γεωοικονομικά δημογραφικά και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά των νησιωτικών περιοχών της ΕΕ στη χάραξη της κοινωνικής και περιφερειακής πολιτικής.
Επειδή, δεν έχετε απαντήσει στην από 12.07.2013 αναφορά (αρ. πρωτ. Κοιν. Ελέγχου: 5226/12-7-13) και στην από 28.01.2013 επίκαιρη ερώτηση (αρ. πρωτ. Κοιν. Ελέγχου: 892/28-1-13) βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες νομοθετικές ρυθμίσεις θα προβούν για την κατάργηση των περιοριστικών όρων και προϋποθέσεων του ν. 3986/2011, που επί της ουσίας καταργεί το εποχικό επίδομα ανεργίας στους εργαζόμενους στον τουρισμό;
2. Σε ποια άμεσα μέτρα θα προχωρήσετε για την εξάλειψη των δυσμενών οικονομικών επιπτώσεων στην αγορά από τις περικοπές σε επιδόματα και άλλες κοινωνικές μέριμνες που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατ’ επιταγή της τρόϊκα.
Οι ερωτώντες Βουλευτές:
Δημήτρης Γάκης
Δημήτρης Στρατούλης
Μιχάλης Κριτσωτάκης
Επίδομα ανεργίας: Ο ένας εγκαλεί τον άλλον και οι εργαζόμενοι στη μέση…
Διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα του πλαφόν στις ημέρες επιδότησης ανεργίας που, μεταξύ άλλων, θίγει σοβαρά τους εποχιακά απασχολούμενους στον τουρισμό και που προκαλεί, ήδη, ποικίλα προβλήματα στην τουριστική αγορά. Διαστάσεις, βέβαια, είχε πάρει ακριβώς την ίδια περίοδο και πέρυσι, με συζητήσεις και ερωτήσεις στη Βουλή και άλλες παρεμβάσεις, χωρίς αποτέλεσμα αλλά ούτε και συνέχεια.
Οι ρυθμίσεις της επιβολής πλαφόν στις ημέρες επιδότησης ανεργίας σε βάθος τετραετίας – 450 για το 2013 και 400 για το 2014, ψηφίστηκαν τον Ιούλιο του 2011, με τον Ν.3986/2011. Επαναλαμβάνουμε, τον Ιούλιο του 2011.
Σήμερα, αυτό που βλέπουμε κυρίως στις τουριστικές περιοχές, είναι ένας “πόλεμος” ανακοινώσεων και δηλώσεων, μεταξύ συνδικαλιστών, βουλευτών και λοιπών πολιτευτών, όπου ουσιαστικά ο ένας επιρρίπτει ευθύνες στον άλλον πρωτίστως για τον τρόπο ή την έλλειψη αντίδρασης και για το ποιος προάσπισε καλύτερα ή χειρότερα τα συμφέροντα των εποχιακά απασχολούμενων και όλοι μαζί στρέφονται ενάντια στον αρμόδιο υπουργό και στην κυβέρνηση.
Και οι χιλιάδες θιγόμενοι ξενοδοχοϋπάλληλοι, δύο χρόνια και πλέον, από την θεσμοθέτηση του μέτρου, βρίσκονται στη μέση, με την αγωνία και την απόγνωση να κορυφώνεται εν όψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα και ενός ακόμα δυσκολότερου 2014.
Πρόκειται για πολύ σοβαρό ζήτημα, με μεγάλες κοινωνικές προεκτάσεις και ελπίζουμε να βρεθεί λύση.
Θυμίζουμε:
Ποιες προϋποθέσεις ισχύουν από 01.01.2013:
Από 1.1.2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων πενήντα (450).
Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων.
Επίσης, ακόμα σοβαρότερο, από 1.1.2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων (400).
Η διάρκεια της επιδότησης εξαρτάται από το πόσες ημέρες εργασίας έχει πραγματοποιήσει ο ασφαλισμένος στα προαναφερόμενα κρίσιμα χρονικά διαστήματα (14μηνο, 12μηνο ή διετία).
Από 01.01.2013 η διάρκεια επιδότησης εξαρτάται πλέον και από τον περιορισμό των 450 (για το 2013) και των 400 (από 01.01. 2014 και εφεξής) ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας για την τετραετία πριν την έναρξη της επιδότησης.
– Το επίδομα καταβάλλεται μια φορά το μήνα για 25 ημέρες.
– Από 12.03.2012 το βασικό μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 360,00 ευρώ.
– Για κάθε μέλος της οικογένειας το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10%.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/paremvasi-tou-siriza-gia-to-epidoma-anergias/