«Φρένο» στο παιχνίδι των εντυπώσεων και στο σχέδιο υπονόμευσης που έχει ξεκινήσει το ΕΒΕΔ, με τη σιωπηρή σύμπραξη της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου και δημάρχων της νήσου Ρόδου, απεφάσισε να θέσει ο Δήμαρχος Ροδίων κ Χ. Χατζηευθυμίου κρατώντας εφ΄εξής αποστάσεις από την άδικη κριτική που δέχεται για τον ΔΗΦΟΔΩ αλλά και λαμβάνοντας δραστικά μέτρα που θα συζητηθούν.
Ο Δήμαρχος Ροδίων βρέθηκε συγκεκριμένα αντιμέτωπος με προσωπικές επιθέσεις του προέδρου του ΕΒΕΔ κ Γ. Χατζημάρκου, που συνεχίζει τις προσπάθειες του για την κατάργηση του δημοτικού φόρου και την αναστολή της λειτουργίας του γραφείου του ΔΗΦΟΔΩ στην ΔΟΥ Ρόδου.
Πλην όμως η δημοτική αρχή του Δήμου Ροδίων δεν είναι η μόνη που ευνοείται από την ύπαρξη του συγκεκριμένου φόρου ο οποίος κατανέμεται στο σύνολο των δήμων – μελών της ΤΕΔΚ. Επιπλέον η δημοτική αρχή έχει επιφορτιστεί, δια νόμου, με το έργο της διαχείρισης των εσόδων από το συγκεκριμένο φόρο. Έχει αναλάβει, δηλαδή, δια νόμου, την είσπραξη του και τη διάθεσή του στους λοιπούς δήμους της Ρόδου.
Κάτω από αυτό το πρίσμα μόνο τυχαίο δεν θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι οι επιθέσεις του ΕΒΕΔ στοχεύουν μόνο στον Δήμαρχο Ροδίων παρότι τυχόν κατάργηση του φόρου θα έχει επιπτώσεις στο σύνολο των ΟΤΑ της Δωδεκανήσου.
Στην στοχευμένη αυτή επίθεση δεν πήραν δημοσίως θέση οι υπόλοιποι δήμαρχοι και κυρίως ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου κ Μ. Κορδίνας. Το βάρος επωμίσθηκε μόνο ο Χ. Χατζηευθυμίου ο οποίος ματαίως και σκοπίμως εμφανίζεται στην κοινή γνώμη ως ο μόνος δήμαρχος που ενίσταται στην προσπάθεια κατάργησης του φόρου και των διαδικασιών είσπραξής του.
Το πολιτικό κόστος της στοχευμένης αυτής επίθεσης είναι προφανώς μεγάλο καθώς δεν υπάρχει κανένας ίσως επιχειρηματίας που να μην επιθυμεί την κατάργηση φόρων που επιβαρύνουν την τσέπη του. Οι υπόλοιποι δήμαρχοι και κυρίως η ΤΕΔΚ αποφεύγουν όμως συνειδητά να λάβουν θέση προκειμένου να μείνουν αλώβητοι από τις επιθέσεις του ΕΒΕΔ, το οποίο, αναμφιβόλως, παίζει πολιτικά παιχνίδια.
Διαγιγνώσκοντας έτσι ότι έμεινε μόνος να υπερασπίζεται το σημαντικό αυτό έσοδο των ΟΤΑ της Δωδεκανήσου ο Δήμαρχος Ροδίων κληθείς να σχολιάσει τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Προέδρου του ΕΒΕΔ κατέστησε επίσης σαφές στους δημοσιογράφους ότι για “οποιαδήποτε παρατήρηση, ένσταση ή παράπονο γύρω από τη λειτουργία του ΔΗΦΟΔΩ θα πρέπει να απευθύνεστε στην ΤΕΔΚ”.
Ο Δήμαρχος κατέστησε σαφές ότι η διαχείριση του ΔΗΦΟΔΩ την οποία έχει αναλάβει η δημοτική αρχή σε εφαρμογή των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία είναι διάφανη, διαψεύδοντας κατηγορηματικά μάλιστα ότι υπήρξαν από την έναρξη της δικής του θητείας το 2007 περιπτώσεις επιχειρηματιών που εξόφλησαν τις οφειλές τους με μεταχρονολογημένες επιταγές.
Αυτό ήταν συνήθες φαινόμενο παλαιότερα, αλλά ουδέποτε αντέδρασε το ΕΒΕΔ. Τα ευκόλως εννοούμενα επί του προκειμένου, παραλείπονται.
Από εκεί και πέρα επειδή συνεχίζεται η παραπληροφόρηση και η παραφιλολογία γύρω από το νόμιμο ή μη της λειτουργίας του γραφείου του ΔΗΦΟΔΩ στη ΔΟΥ Ρόδου ο δήμαρχος κατέστησε σαφές ότι δια νόμου οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Ροδίων είναι υπόχρεες για την καταγραφή οφειλών άνω των 300 ευρώ στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤAXIS και σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής από επιτηδευματίες η ΔΟΥ δεν δύναται να εκδίδει φορολογικές ενημερότητες πριν την εξόφληση της οφειλής. Επεσήμανε έτσι ότι ο υπάλληλος του γραφείου ΔΗΦΟΔΩ στη ΔΟΥ έχει αναλάβει την εξόφληση των οφειλών σε ΔΗΦΟΔΩ εκείνων που έχουν καταγεγραμμένες οφειλές στο ΤΑΧIS χαρακτηρίζοντας αστειότητες τα όσα άλλα λέγονται και ακούγονται.
Ο Δήμαρχος Ροδίων έστειλε χθες και μήνυμα στην ΤΕΔΚ επισημαίνοντας ότι αν επιθυμούν οι δήμαρχοι να καταργηθεί δια νόμου ο φόρος ο ίδιος δεν έχει καμία αντίρρηση επισημαίνοντας ότι οι συνέπειες θα είναι το ίδιο τραγικές για όλους.
Από εκεί και πέρα όμως ο κ. Χατζηευθυμίου απεφάσισε να αναλάβει μια σειρά από μέτρα για να απεγκλωβιστεί η δημοτική αρχή και από την δια νόμου υποχρέωση διαχείρισης του ΔΗΦΟΔΩ. Πρόκειται συγκεκριμένα άμεσα να ζητήσει από τους υπόλοιπους δημάρχους να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να αφαιρεθεί η αρμοδιότητα διαχείρισης του από τη δημοτική αρχή του Δήμου Ροδίων ενώ ταυτόχρονα και έως ότου ξεκαθαρίσει νομοθετικά η όλη υπόθεση αποφάσισε να διακόψει την επιχορήγηση της ΤΕΔΚ από τον ΔΗΦΟΔΩ και τον φόρο εισοδήματος!!
«Δεν πρόκειται εγώ να βρεθώ υπόλογος και αντιμέτωπος πιθανότατα και με καταλογισμό γιατί επί σειράν ετών επιχορηγείται η ΤΕΔΚ από τον ΔΗΦΟΔΩ και τον φόρο εισοδήματος παρότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ρητά από την κείμενη νομοθεσία» δήλωσε ο Δήμαρχος Ροδίων επισημαίνοντας παραπέρα ότι «εφ’ εξής θα τηρείται κατά γράμμα ο νόμος».
Υπενθυμίζουμε ότι οι Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου Ροδίων, αρμόδιες για την κατανομή του ΔΗΦΟΔΩ στους δικαιούχους δήμους της νήσου Ρόδου έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθενται (εφ’ εξής) να αναλάβουν την οποιαδήποτε ευθύνη για την απόδοση του 10% από το ΔΗΦΟΔΩ στην ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη επιχορήγηση παράνομη.
Με αφορμή εξάλλου τα όσα αποκαλύφθηκαν από τον έλεγχο του Ορκωτού Λογιστή της εταιρείας Prime Audit κ Γεωργίου Μανώλαρου, με έκθεση που υπέβαλε αρμοδίως στο Δήμο Ροδίων, σχετικά με τη μη νόμιμη απόδοση ποσοστού από τον ΔΗΦΟΔΩ στην ΤΕΔΚ, σε εκτέλεση απόφασης του διοικητικού της συμβουλίου, ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου γνώρισε αρμοδίως ότι δεν μπορεί να εγκρίνει ένταλμα πληρωμής που εξέδωσαν οι οικονομικές υπηρεσίες για τη διάθεση ποσοστού από τον φόρο εισοδήματος στην ΤΕΔΚ για τον ίδιο λόγο.
Έχει διαπιστωθεί συγκεκριμένα ότι η κατανομή ποσοστών από τον ΔΗΦΟΔΩ και τον φόρο εισοδήματος υπέρ της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.
Μέχρι να εκδοθεί τροπολογία που θα συνοδεύει το νόμο περί ΔΗΦΟΔΩ και το νόμο περί φόρου εισοδήματος και θα προβλέπει τις συγκεκριμένες επιχορηγήσεις καθιστώντας αυτές νόμιμες η μόνη οδός ήταν η έκδοση απόφασης «εντέλλεστε» από τον Δήμαρχο Ροδίων ενώ υπόλογοι φέρονται να είναι σε ότι αφορά την κατανομή του ΔΗΦΟΔΩ σε παρελθούσες χρήσεις δήμαρχοι που υπηρέτησαν στο Δήμο Ροδίων και υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών, ενώ επιπροσθέτως υπόλογοι για την κατανομή του φόρου εισοδήματος είναι και Γενικοί Γραμματείς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι είχε ανακύψει και πρόσθετο πρόβλημα καθώς είχε κριθεί παράνομη η παρακράτηση ποσοστού από τον φόρο και για τη λειτουργία του γραφείου ΔΗΦΟΔΩ. Επιχειρήθηκε η επίλυση του με προγραμματική σύμβαση η οποία ωστόσο δεν εγκρίνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ο Δήμαρχος Ροδίων αποφάσισε έτσι χθες να αναστείλει όλες τις διαδικασίες και να ανατεθεί η επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει στην ΤΕΔΚ που εκπροσωπεί το σύνολο των δήμων του νησιού.