Πήγε να σώσει τουρίστες αλλά πνίγηκε ο ίδιος!

Τη διενέργεια συγκεκριμένων ανακριτικών πράξεων για τη διαπίστωση τυχόν ευθυνών για το θάνατο από πνιγμό, την 1η Οκτωβρίου 2013, του 38χρονου ναυαγοσώστη Φίλιππου Κουκουβάη, την ώρα που επεδίωκε να βγάλει από τη μανιασμένη θάλασσα της Λίνδου, μπροστά από το ξενοδοχείο “Lindos Princess”, έναν ηλικιωμένο, ζητά από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, η οικογένειά του.
Όπως έγραψε η “δ”, ο 38χρονος έσπευσε να συνδράμει τρεις πελάτες του ξενοδοχείου, που πάλευαν με τα κύματα αλλά παρασύρθηκε ο ίδιος. Για τη διάσωσή του και τη διάσωση των πελατών έσπευσαν τρεις ναυαγοσώστριες του ξενοδοχείου και ο προϊστάμενος του μπαρ.
Δυστυχώς η ένταση των ανέμων και η μανία των κυμάτων δεν τους επέτρεψαν να σώσουν τον 38χρονο, που θυσιάστηκε κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Όταν μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο ήταν ήδη πολύ αργά.
Ο πατέρας του αποθανόντος αναφέρει σε υπόμνημά του στο Λιμεναρχείο ότι χώρος εργασίας του 38χρονου ήταν η παραλία και η θαλάσσια περιοχή της οργανωμένης παραλίας του ξενοδοχείου όπου υπάρχουν ανάκλιντρα και ομπρέλες θαλάσσης, προς εξυπηρέτηση των πελατών.
Επισημαίνει ότι ο γιος του δεν διέθετε δίπλωμα επαγγελματία ναυαγοσώστη παρά μόνο είχε λάβει ταχύρρυθμη και ολιγοήμερη εκπαίδευση ναυαγοσώστη πισίνας.
Υποστηρίζει ότι η διαφορά μεταξύ των δυο θέσεων είναι ειδοποιός. Ο μεν πρώτος αντιμετωπίζει άμεσους και προκείμενους κινδύνους της ανοιχτής θάλασσας, ο δε δεύτερος, απλά καθήκοντα επιτήρησης κολυμβητικής δεξαμενής με τη χρήση, όταν παραστεί ανάγκη, σωσιβίου, έχοντας δυνατότητα άμεσης προσέγγισης του ευρισκομένου σε κίνδυνο προσώπου από το ενδεδειγμένο σημείο της πισίνας.
Αντίθετα στην περίπτωση της παροχής ναυαγοσωστικής βοήθειας προς πρόσωπο που κινδυνεύει στη θάλασσα ο συντελεστής δυσκολίας είναι τεράστιος καθώς πρέπει ο ναυαγοσώστης θαλάσσης να προσεγγίσει το θύμα καλύπτοντας την όποια απόσταση με αυτό και εν συνεχεία, αν το θύμα βυθιστεί να μπορεί να το εντοπίσει στον βυθό ή στα μεσόνερα, έχοντας τα κατάλληλα προσόντα και ικανότητες.
Την άδεια επαγγελματία ναυαγοσώστη χορηγεί το κατά τόπον αρμόδιο Λιμεναρχείο, μετά από την απαιτούμενη δοκιμασία, που έχει υψηλό συντελεστή δυσκολίας.
Ο πατέρας του πνιγέντος υποστηρίζει ακόμα ότι ο γιός του δεν διέθετε ούτε του είχε χορηγηθεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός, όπως μάσκα, βατραχοπέδιλα, τζετ σκι ή ταχύπλοο, κλπ παρελκόμενα, όπως σχοινί συνδεδεμένο με ναυαγοσωστικό σωσίβιο για έλξη των κινδυνευόντων κλπ.
Στο ξενοδοχείο, όπου εργαζόταν, υπήρχαν τρεις ναυαγοσώστες, ένας άνδρας και 2 νεαρές γυναίκες, οι οποίες όμως εργάζονταν στην πισίνα.
Από καταθέσεις ατόμων από το περιβάλλον της εργασίας του, προέκυψε ότι ο ναυαγοσώστης εθελοντικά προσέτρεξε προς βοήθεια των αλλοδαπών τουριστών που κινδύνευαν. Ο πατέρας του όμως υποστηρίζει ότι αυτό δεν ισχύει διότι εκτέλεσε τα καθήκοντά του, υπηρετώντας τη θέση εργασίας του, ασχέτως της ηρωικής του ενέργειας και του θάρρους που επέδειξε και είχαν ως αποτέλεσμα να σωθούν ανθρώπινες ζωές αλλά να χαθεί η δική του σε ηλικία μόλις 38 ετών.
Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Ι. Φλεβάρης και Δωροθέα Αθανασάκη.