Ποινική δίωξη κατά ΔΕΥΑΡ για υποβάθμιση του θαλασσίου περιβάλλοντος

Ποινική δίωξη για υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ του έτους 2011 και συγκεκριμένα στο δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά, πρόεδρο της επιχείρησης και τους κ.κ. Ιωάννη Αφεντούλη, Στέργο Στάγκα, Χριστόφορο Κάσδαγλη, Ελ. Καρανικόλα, Παναγιώτη Βαρβάση, Ιωάννη Καλαποδάκη, Φιλ. Καλιβούρη, Ιωάννη Κουντούρη, Στ. Κούρτη και Δημ. Τσοπανάκη.
Η δίωξη σε βάρος τους κινήθηκε μετά από δικογραφία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου για μόλυνση στη θαλάσσια περιοχή των Κρητικών.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Χρήστος Καλούδης υπέβαλε μήνυση σύμφωνα με την οποία την 24η Ιουνίου 2011 και περί ώρα 14:00 διαπίστωσε ότι από το αντλιοστάσιο της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. στην περιοχή Κρητικών τα ακάθαρτα ύδατα από τους αγωγούς, έπεφταν στην παραλία και κατέληγαν μέσα στην θάλασσα η οποία από την ποσότητα των λυμάτων προς στιγμήν άλλαξε χρώμα.
Διαπίστωσε, όπως κατέθεσε, ότι από τρύπα που είχε ανοιχτεί στο αντλιοστάσιο πριν δύο μήνες περίπου έβγαιναν τα απόβλητα τα οποία κατέληγαν στην θάλασσα. Επεσήμανε ότι το περιστατικό συμβαίνει πάρα πολύ συχνά και την κατάσταση αυτή την έχουν αποδεχτεί τόσο οι πολιτικοί προϊστάμενοι όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Υποστήριξε ότι τους δύο μήνες πριν το συμβάν υπήρξαν ακόμη 7 όμοια περιστατικά ενώ προσκόμισε φωτογραφίες και οπτικοαουστικό δίσκο.
Οι κατηγορούμενοι υποστήριξεν ότι είχε σημειωθεί διακοπή της ηλεκτροδότησης στη περιοχή Κρητικά, λόγω της απεργίας της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία μιας από τις τέσσερις αντλίες και ότι δεν πρόλαβε να τεθεί σε χρήση η εφεδρική.
Στο συγκεκριμένο αντλιοστάσιο επειδή υπάρχει τηλε-έλεγχος, η βλάβη εντοπίζεται άμεσα και επιδιορθώνεται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση για την εύρυθμη λειτουργία του αντλιοστασίου και λόγω του όγκου των λυμάτων έπρεπε να λειτουργούν τέσσερις αντλίες, πλην όμως λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης η μία ετέθη εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα από ένα σημείο και μετά να δημιουργηθεί υπερχείλιση και να τρέξουν τα λύματα για 8-10 λεπτά περίπου.
Η βλάβη αποκαταστάθηκε άμεσα και όπως υποστήριξαν δεν σημειώθηκε ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή, πράγμα το οποίο δεν προκύπτει από καμία επίσημη μέτρηση, αλλά εκτιμήθηκε η δημιουργία θαλάσσιας ρύπανσης δια γυμνού οφθαλμού, η οποία και λόγω του έντονου κυματισμού διαλύθηκε γρήγορα.
Υποστήριξαν ότι δεν ευθύνονται για πράξεις ή παραλείψεις που οφείλονται σε λόγους ανωτέρας βίας (απεργία ΔΕΗ), και ιδιαίτερα, όταν δια των αρμοδίων υπηρεσιών της επιχείρησης, είχε ληφθεί κάθε δυνατή μέριμνα, για την εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων της.
Υποστήριξαν ακόμη ότι ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου, είχαν λάβει κάθε δυνατό μέτρο, προκειμένου οι εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΡ, της οποίας το αντικείμενο, σχετίζεται με την δημόσια υγεία, να εξασφαλίζουν την προστασία του αγαθού αυτού.

Ενδεικτικά ανέφεραν ότι στην 3η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ελήφθη ομόφωνα η υπ’ αριθμ. 18/2011 απόφαση για την προμήθεια αναλώσιμων υλικών για τα συστήματα απόσμησης των αντλιοστασίων Ιαλυσού (στο οποίο περιλαμβάνεται και αυτό που βρίσκεται στην περιοχή «Κρητικά») και Καλλιθέας, ώστε να αποφευχθεί η δυσοσμία που είναι λογικό να προέρχεται από αυτά.