Πλήρως τεκμηριωμένη μελέτη της ΝΟΔΕ για τον «Καλλικράτη»

Πλήρως τεκμηριωμένη μελέτη, που θα λαμβάνει υπόψη τα εδαφολογικά, πληθυσμιακά, οικονομικά και ιστορικά κριτήρια της κάθε δημοτικής ενότητας του νησιού, θα παρουσιάσει η Νομαρχιακή Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, εγκαινιάζοντας δημόσια διαβούλευση για το χωροταξικό του Καλλικράτη στο νησί της Ρόδου μετά την απόφαση που έχει ληφθεί για την κατάτμηση του ενιαίου Δήμου σε τρεις ή τέσσερεις επιμέρους Δήμους.
Μετά την επεξεργασία των στοιχείων, η ΝΟΔΕ συμφωνεί με τη διαπίστωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή διατυπώθηκε στο πρόγραμμα για την αυτοδιοίκηση από τον πρόεδρο του κόμματος κ. Αλέξη Τσίπρα ότι στην Ελλάδα ο μέσος πρωτοβάθμιος Καλλικρατικός ΟΤΑ έχει 34.780 κατοίκους και έκταση 406 τετραγωνικών χιλιομέτρων τη στιγμή που οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 5.630 κάτοικοι και 50 τετραγ. χιλιόμετρα.
Ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας που έχει κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων (Ν.1850/1989) στο άρθρο 5 αναφέρει:
«Για κάθε μεταβολή των τοπικών εδαφικών ορίων, πρέπει προηγουμένως να ζητείται η γνώμη των ενδιαφερομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης …»
Στην περίπτωση της Ρόδου, παρότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων των καποδιστριακών δήμων είχαν ταχθεί υπέρ της δημιουργίας τριών ή τεσσάρων δήμων τελικά επικράτησαν άλλες λογικές μικροκομματικών συμφερόντων προερχόμενες από συγκεκριμένο πολιτικό κέντρο.
Δυστυχώς για την εφαρμογή του Καλλικράτη δεν ελήφθησαν υπόψη οι αποφάσεις των συλλογικών φορέων της Αυτοδιοίκησης και έτσι ουσιαστικά αστόχησε στο χωροταξικό.
Ένας Δήμος επίσης έγιναν τα Μεγάλα Νησιά όταν για το θέμα αυτό είχαν διαφορετική γνώμη συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και τεχνοκρατικά όργανα, όπως το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι νέοι δήμοι πρέπει να έχουν διακριτή ταυτότητα, θα είναι ενότητες αναγνωρίσιμες, άμεσα προσβάσιμες και ελέγξιμες από την τοπική κοινωνία.
Ο σημερινός συγκεντρωτισμός του Καλλικράτη θα αντικατασταθεί από χωρικές ενότητες που θα αποτελούν κοινωνικά κύτταρα με πρωτογενή εξουσία η οποία θα εκφράζεται μέσα από συμμετοχικές δομές αυτοδιεύθυνσης των τοπικών υποθέσεων.
Στόχος της μελέτης της ΝΟΔΕ είναι να δοθούν απαντήσεις για τον τρόπο που υπηρετείται η ιδέα της αποκέντρωσης και της ανάπτυξης καθώς με τον Καλλικράτη χάθηκε το μέτρο αφού δημιουργήθηκε ένας τεράστιος δήμος χωρίς συνοχή και ομοιογένεια. Ενα από τα πολλά σημαντικά στοιχεία που χάθηκαν ήταν και η εγγύτητα προς τον πολίτη που είναι και το βασικό χαρακτηριστικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα χωριά πέραν της εγκατάλειψής τους εκαλούντο να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των δημοτών με 2.000 ευρώ ανά έτος (!!!) ενώ χάθηκε ο κοινοτισμός και η συλλογική λειτουργία.
Εν πάση περιπτώσει για τη χωροταξική κατανομή που θα προτείνει η ΝΟΔΕ θα ληφθούν υπόψη το μέσο μέγεθος νοικοκυριού, οι μορφωτικοί δείκτες, το ποσοστό αλλοδαπών, οικονομικά κριτήρια, απασχόληση, η δομή της απασχόλησης, η εργασιακή κινητικότητα, το εισόδημα και το ΑΕΠ και η οικονομική βιωσιμότητα.
Θυμίζουμε ότι το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχε προτείνει για το νησί της Ρόδου τη διάσπασή του σε τρεις δήμους με τη συνένωση των πρώην δήμων Ιαλυσού, Καλλιθέας, Πεταλουδών και Ροδίων στο βόρειο τρίγωνο, των δήμων Αρχαγγέλου, Αφάντου, Καμείρου και Λινδίων στην κεντρική Ρόδο και των δήμων Αταβύρου και Νότιας Ρόδου στο νότιο μέρος του νησιού.
Η πρόταση της ΝΟΔΕ φέρεται να μην ταυτίζεται απολύτως με την πρόταση του Ινστιτούτου, αφού πολλά από τα στοιχεία που είχαν ληφθεί υπόψη των μελετητών έχουν ήδη αλλάξει.
Σημειώνεται επί παραδείγματι ότι το ύψος των οφειλών των καποδιστριακών δήμων ήταν 120 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ν. Τσουκαλάς η σφικτή οικονομική διαχείριση θα έχει περιορίσει τις οφειλές σε 60 εκατ. ευρώ περίπου στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Εν πάση περιπτώσει η ΝΟΔΕ απέστειλε στο Δήμο Ρόδου, Δ/νση Οικονομικού, Τμήμα Προσόδων και ΔΗΦΟΔΩ, στον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Τσουκαλά και στο γραφείο του δημάρχου Ρόδου επιστολή με την οποία ζητεί οικονομικά στοιχεία σχετικά με τα έσοδα, έξοδα και οφειλές που αντιστοιχούν στον ενιαίο Δήμο Ρόδου και τον επιμερισμό τους στις Δημοτικές Ενότητες (τέως καποδιστριακοί Ο.Τ.Α.).
Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
“Αξιότιμε κύριε αντιδήμαρχε,
Στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου σχετικά με την δημιουργία περισσότερων Δήμων στο νησί της Ρόδου σημαντική παράμετρο αποτελεί η οικονομική βιωσιμότητα των επί μέρους Δήμων.
Η οικονομική βιωσιμότητα μπορεί να τεκμηριωθεί λαμβάνοντας υπόψη τα επί μέρους οικονομικά στοιχεία και ειδικότερα τους Κωδικούς Αριθμούς Εσόδων και Εξόδων.
Αναλυτικότερα θα θέλαμε να μας γνωστοποιήσετε τα επί μέρους έσοδα (ΔΗΦΟΔΩ, τέλη παρεπιδημούντων (ΔΕΗ), έσοδα από κοινόχρηστους) αλλά και τα έξοδα.
Ειδικότερα στα έξοδα μισθοδοσίες, πάγια, οφειλές και τοκοχρεολύσια παλαιών δανείων των τέως Καποδιστριακών Δήμων κ.τ.λ.
Επειδή γνωρίζουμε ότι με την ενοποίηση του Δήμου, έχουν υπάρξει προφανώς και επί μέρους ενοποιήσεις παλαιών οφειλών, παρακαλούμε να προβείτε σε ποσοστιαία κατανομή του ενιαίου τρέχοντος χρέους ανά πρώην Καποδιστριακό Ο.Τ.Α.
Μέτρο για την παραπάνω διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ποσοστό του χρέους ή πλεονάσματος των τέως Καποδιστριακών Δήμων στο αρχικό ενιαίο χρέος του 2010.
Στόχος μας είναι ο τεκμηριωμένος και ουσιαστικός διάλογος για όλα τα ζητήματα που θα καθορίσουν το μέλλον του τόπου μας.
Για το λόγο αυτό παρακαλούμε να προσεγγίσετε το ζήτημα με ιδιαίτερη επιστημονική μεθοδολογία και αποτελεσματικότητα και να προτείνετε επί μέρους τεχνικές και νομικές λύσεις για το ζήτημα επιμερισμού εκ νέου του χρέους πέραν της δικής μας προσέγγισης.
Σε κάθε περίπτωση τα δημόσια ζητήματα απαιτούν δημόσιο ειλικρινή διάλογο με επιστημονική προσέγγιση και επιχειρηματολογία.
Οι πολίτες και οι φορείς της Ρόδου, δικαιούνται όχι μόνο να τοποθετηθούν αλλά και να ενημερωθούν χωρίς να έχουν ανάγκη «πατρονάρισμα» από φωτισμένους επικεφαλής.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία και ανταπόκριση και αναμένουμε άμεσα τα στοιχεία και τις απόψεις σας.
Με εκτίμηση
Παναγιώτης Μιχαήλου
Πρόεδρος ΝΟΔΕ
Δωδεκανήσου”