«Πολεμικό κλίμα» στο δημοτικό συμβούλιο!

Να τροποποιηθεί η διάταξη που εξαιρεί τα ξενοδοχεία που λειτουργούν στην Ιξιά και στο Φαληράκι από την υποχρέωση της εισφοράς γης σε χρήμα για να αρθούν οι αδικίες και να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες τις διαδικασίες για την καταβολή των οφειλών από τους ξενοδόχους του νησιού σε βάθος χρόνου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία στην προχθεσινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο.
Κατά τη συζήτηση την οποίαν επιβάρυνε η έντονη λογομαχία μεταξύ του δημάρχου κ. Στάθη Κουσουρνά και του επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργου Χατζημάρκου αναλύθηκε εκτενώς το θέμα και δεν ήταν λίγες οι φορές που υποστηρίχθηκε πως έχει «έντονη οσμή σκανδάλου».
Η αναφορά όμως ότι πρέπει να ανακληθούν οι άδειες τις οποίες κατέχουν ξενοδόχοι του νησιού μας που δεν έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους προς το Δήμο μπορεί να έχει επώδυνες επιπτώσεις στον τουρισμό του νησιού μας, όπως επισημάνθηκε.
Να σημειωθεί πως στη συζήτηση του επίμαχου θέματος έλαβαν μέρος, ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο επίτιμος πρόεδρος κ. Βασίλης Μηναϊδης, ο ξενοδόχος κ. Κ. Κωνσταντινίδης και ο νομικός εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. ¶κης Δημητριάδης.
Η συζήτηση του θέματος ξεκίνησε με την τοποθέτηση του προϊσταμένου της Πολεοδομίας του Δήμου Ρόδου κ. Γ. Χατζάκη ο οποίος αναφέρθηκε στη νομοθεσία που διέπει τις χρήσεις γης.
«Τον αποφασιστικό χαρακτήρα τον είχε ο εκάστοτε νομάρχης ή ο αντινομάρχης. Η αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία όφειλε να εισηγηθεί για θέματα χωροταξίας. Μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης έπρεπε να κινήσει τη διαδικασία ο αρμόδιος δήμος. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν έγινε αυτό», δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζάκης και έψεξε το υπουργείο Ανάπτυξης γιατί ουδέποτε έκανε διαβούλευση για το θέμα αυτό και κυρίως για την τροπολογία που εξαιρεί τα ξενοδοχεία που λειτουργούν στην Ιξιά και στο Φαληράκι.
Εντύπωση προκάλεσε η αποκάλυψη που έκανε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας και αντιπρόεδρος της εταιρείας «ΔΕΡΜ ΑΕ» κ. Βασίλης Ψυλλάκης για το γεγονός ότι ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας κ. Γιάννης Ιατρίδης μαζί με το Δήμο του παρέδωσε και μια κατάσταση στη οποία αναφερόταν πως είχε βεβαιωθεί ποσό ύψους 2.671.000 σε ξενοδόχους που αφορούσε μετατροπή γης σε χρήμα!
Η αποκάλυψη αυτή υποχρέωσε τον κ. Χατζάκη να παραδεχθεί πως είχαν κινηθεί οι διαδικασίες και είχαν βεβαιωθεί οφειλές σε ξενοδόχους με βάση τις αντικειμενικές αξίες στον πρώην δήμο Καλλιθέας. Όμως η αναφορά του προϊσταμένου της Πολεοδομίας έδωσε αφορμή στον κ. Χατζημάρκο να κατηγορήσει τον κ. Μαχαιρίδη γιατί δεν εισπράχθηκαν τα χρήματα από τον πρώην Δήμο Καλλιθέας. Ο κ. Χατζημάρκος κατήγγειλε και το γεγονός ότι για πολλά χρόνια το έγγραφο που παρουσίασε ο κ. Ψυλλάκης μέχρι προχθές ήταν …θαμμένο.
Στην πρωτολογία του ο κ. Χατζημάρκος τόνισε πως σύμφωνα με την εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών η μετατροπή γης σε χρήμα για τα ξενοδοχεία που κείνται σε εκτός σχεδίου περιοχές προηγείται της έκδοσης της οικοδομικής άδειας. «Στο νησί της Ρόδου με μαγικό τρόπο δεν εφαρμόσθηκε αυτό. Για άλλους λόγους στοχοποιήθηκαν οι δήμαρχοι γιατί δεν προχώρησαν τις διαδικασίες. Τι έκαναν όμως οι νομάρχες και οι αρμόδιοι αντινομάρχες; Στην εισήγησή της η δημοτική αρχή ξέχασε να γράψει ότι διέγραψε εισφορά σε χρήμα για τον πρώην Δήμο Νότιας Ρόδου. Αυτό έγινε για ανθρώπους που ανήκαν στο φιλικό μου περιβάλλον. Δεν δίστασα να σταθώ απένταντί τους και να μην εγκρίνω το θέμα. Μας είπατε πως έγινε λάθος. Πόσος καιρός θα χρειαστεί για να γίνει διόρθωση; Τι έγινε για το Δήμο Καλλιθέας που παρέδωσε βεβαιωμένες υποχρεώσεις ξενοδοχείων; Μην απορείτε γιατί φουντάρισε η χώρα. Εξαιτίας φαινομένων σαν αυτά που σέρνονται στο νησί εδώ και τριάντα χρόνια έγιναν αυτά», τόνισε ο κ. Χατζημάρκος.
«Είναι σκάνδαλο η τροπολογία που προσπάθησε να θεραπεύσει τον τρόπο με τον οποίο επιβάλλονταν η εισφορά σε δύο περιοχές και δεν είναι σκάνδαλο που δεν έχει γίνει τίποτε για 30 χρόνια;» αναρωτήθηκε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε πως δεν θα ψηφίσει το θέμα. «Δεν ψηφίζω τίποτε, να κάνετε αυτό που δεν πράξατε τόσα χρόνια», τόνισε ο κ Χατζημάρκος.
«Πρόκειται για μια νομιμοφανή υπεξαίρεση. Δεν μπορεί οι πολίτες να αντιμετωπίζονται διαφορετικά για το ίδιο θέμα.Ποιών τα συμφέροντα ικανοποιούνται; Να τακτοποιηθεί άμεσα η όποια οφειλή και να αποδοθούν οι ευθύνες, που είναι πολιτικές και διαχρονικές και προσωποποιημένες», τόνισε στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Τάκης Πότσος.
Στην καλή πρόθεση που υπάρχει από τους ξενοδόχους να δοθεί λύση στο πρόβλημα αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης.
«Πρώτη φορά ακούω πως μια άδεια δεν είναι σύννομη επειδή ο κάτοχός της δεν έχει δώσει την εισφορά σε γη. Τι θα πούμε εμείς στις ασφαλιστικές εταιρείες και στους τουρ οπερέιτορς για αυτό; Έχουμε να διαχειριστούμε την αρνητική κληρονομιά προηγούμενων εποχών και καταστάσεων στις οποίες τα δεδομένα ήταν τελείως διαφορετικά. Σήμερα ο τουρισμός δεν είναι παχειά αγελάδα αλλά σανίδα σωτηρίας, που αν δεν γίνει συνετή διαχείριση της θα κινδυνεύσουμε να πνιγούμε όλοι μαζί. Το πλαίσιο που είχε προσδιοριστεί από τα ειδικά προεδρικά Διατάγματα των δεκαετιών του µ70 και του µ80 έπασχε πλήρως από νομικής απόψεως. Είχαν εγερθεί σοβαρότατες ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που δεν αντικρούστηκαν πειστικά. Σήμερα γίνεται μια προσπάθεια από το υπουργείο. Η νομιμότητα δεν είναι α λά κάρτ. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο λογικής και αυτό να τηρηθεί με ευλάβεια από όλους. Να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή που θα μας χωρίσει από το χάος του παρελθόντος και να κάνουμε μια νέα αρχή. Νοικοκυρεμένα και τακτοποιημένα. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει όταν οι ξενοδόχοι καθυβρίζονται ως μπαταχτσήδες. Νομίζω πως όποιος επιδιώξει να γίνει ο τουρισμός και οι ξενοδόχοι μέρος της προεκλογικής αντιπαράθεσης προσφέρει εξαιρετικά κακές υπηρεσίες στον τόπο. Η απάντηση στις συνθήκες που δημιουργούνται είναι η συνέργεια και όχι ο αλληλοσκοτωμός. Είναι η συνεργασία. Οι λογικές του «αποφασίζω, διατάζω και αρπάζω», ούτε δημοκρατικό ήθος δείχνουν ούτε μπορούν να μας πάνε πολύ μακριά», δήλωσε ο κ. Α. Καμπουράκης και πρόσθεσε πως οι ξενοδόχοι του νησιού ουδέποτε έλαβαν πρόσκληση από την επιτροπή για την εισφορά σε γη, που αποφασίστηκε να συσταθεί μετά τις συναντήσεις που έγιναν με το δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά.
Στην επιμονή του κ. Σαλαμαστράκη στο θέμα των ανακλήσεων των αδειών ο κ. Καμπουράκης δήλωσε πως και η ΕΞΡ έχει το δικό της νομικό οπλοστάσιο το οποίο μπορεί να πυροδοτήσει ανά πάσα στιγμή. Όταν μάλιστα ζήτησε από τον κ Δημητριάδη να κάνει σχετική εισήγηση σημειώθηκαν αντιδράσεις με το σκεπτικό ότι θα ανατρέπονταν το …. συναινετικό κλίμα.
«Ο νόμος από την αρχή έπασχε. Παράνομη τελείως ήταν η ειδική ζώνη του Φαληρακίου και της Ιξιάς. Τα ποσά ήταν τεράστια. Στις περιοχές με 0,2 συντελεστή ήμασταν διατεθειμένοι να μιλήσουμε για μια λογική τιμή και να ξεκαθαριστούν ορισμένα λάθη που έγιναν στον πίνακα», δήλωσε ο κ. Μηναΐδης.
«Θέλουμε και εμείς να βρεθεί μια συναινετική λύση. Να μην γίνουν αποδεκτά όσα ορίζει η εισήγησή σας για επιφάνειες αυθαίρετες και κατεδαφιστέες. Αυτά είναι και νομικά αβάσιμα. Αυθαίρετα δεν είναι αυτά τα ακίνητα που οι ιδιοκτήτες τους οφείλουν. Να εισφέρουν και οι επενδυτές που θα διαχειριστούν το Γκολφ. Επιπλέον να αντιμετωπιστούν με θετικό τρόπο και οι ξενοδόχοι που δεν διαθέτουν μεγάλα κεφάλαια», δήλωσε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Στην προσπάθεια που έγινε από την αρχή της θητείας του για το θέμα αυτό αναφέρθηκε ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς και αποκάλυψε πως απειλήθηκε από ξενοδόχο γιατί αντέδρασε και ζήτησε να μην εφαρμοσθεί η τροπολογία, που εξαιρεί από την εισφορά σε γη καταλύματα στην Ιξιά και το Φαληράκι.
«Χαίρομαι που και η ΕΞΡ δείχνει πρόθεση καλή. Σαν δήμαρχος από την πρώτη στιγμή ζήτησα να λυθεί το πρόβλημα. Το ίδιο έκανα και όταν ήμουν αντινομάρχης. Από εκείνη την περίοδο η Πολεοδομία επέβαλε την εισφορά σε χρήμα αλλά σαν πράξη ήταν ημιτελής. Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα. Δεν μας ενδιαφέρει να πάρουμε ένα ευρώ στη διάρκεια της θητείας μας. Πρέπει με ενιαίο τρόπο να διευθετηθεί το θέμα με τιμή που θα οριστεί ανά περιοχή και όχι ανά ξενοδοχείο. Η καταβολή των χρημάτων μπορεί να γίνει σταδιακά και σε βάθος χρόνου για να μην συνεχιστεί αυτό το διαχρονικό σκάνδαλο για το οποίο υπάρχουν πολλές ευθύνες», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς.
Ονομαστική ψηφοφορία για το θέμα ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Σάκης Στάγκας που διαμαρτυρήθηκε πως ακόμη και από το ξενοδοχείο «Capsis» διεκδικήθηκαν και πληρώθηκαν άλλες οφειλές αλλά όχι η εισφορά σε γη.
«Δεν κουκουλώνουμε τίποτε, όλα τα συζητάμε εδώ. Δεν μπορούν να λένε πως η δημοτική αρχή είναι εναντίον των ξενοδόχων. Δεν θέλω να μιλήσω για υπηρεσιακούς παράγοντες. Κακώς δεν πήγαν βάσει του νόμου. Σε ό,τι αφορά τους Δήμους έπρεπε να προχωρήσουν», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Τσουκαλάς.
«Ο Δήμος Αφάντου είναι ο μόνος ΟΤΑ που έχει εισπράξει χρήματα για την εισφορά σε γη. Ο κ. Νικολής Νικολαΐδης έχει πληρώσει 240.000 ευρώ», δήλωσε ο πρώην δήμαρχος Αφάντου και σημερινός αντιδήμαρχος κ. Σάββας Διακοσταματίου.
«Νιώθω θυμωμένος γιατί με εξαίρεση τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις. Δεν μπορεί να έρχονται υπηρεσιακοί παράγοντες, να προσκρούουν σε διοικητικές πράξεις, να μην λαμβάνουν υπόψη σοβαρές προϋποθέσεις, να παραβαίνουν το καθήκον τους και να προκαλούν και ζημία στο δημόσιο. Πώς φθάνουν δημόσιοι υπάλληλοι σε αυτό το σημείο, υπογράφοντας άδειες χωρίς να τηρούν τις προϋποθέσεις; Δεν θα ψηφίσω τη λήψη απόφασης. Δεν μπορώ να ψηφίσω ενέργειες της όποιας βεβαίωσης στη στιγμή που τίθεται θέμα παραγραφών. Πώς θα πάρουν την ευθύνη παραλείψεων 30 ετών οι δημοτικοί σύμβουλοι; Θα κτυπήσω το καμπάνακι στους συναδέλφους, λέγοντας, προσέξτε. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις κινήσεις μας. Δεν έχουμε συνταγματικό δικαστήριο για την άρση της τροπολογίας. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες και ο κ. Χατζάκης να συνεχίσουν τις ενέργειες γιατί και οι ίδιοι φαντάζομαι δεν θέλουν να φορτώσουν την ευθύνη στο δημοτικό συμβούλιο», τόνισε ο αντιδήμαρχος κ. Στράτος Καρίκης.
«Στη Ρόδο έχουμε δύο κατηγορίες ξενοδόχων. Αυτούς που προχώρησαν τη διαδικασία και εκείνους που δεν έκαναν καν αιτήσεις.Τα όπλα που έχει ο Δήμος για την μετατροπή γης σε χρήμα είναι να κινήσει τις διαδικασίες για αυτούς που δεν έχουν ενδιαφερθεί. Το μόνο όπλο είναι η ανάκληση της άδειας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Έχουμε ένα έσοδο που πρέπει να εισπραχθεί. Αν όχι, η υπηρεσία είναι υπόλογη στο ελεγκτικό συνέδριο», τόνισε ο νομικός εκπρόσωπος του Δήμου κ. Δ. Σαλαμαστράκης.
«Εμείς δεν ήρθαμε να κάνουμε χρήση των όπλων μας αλλά να αναπτύξουμε διάλογο και να λύσουμε το πρόβλημα. Να ζητήσουμε την άρση της τροπολογίας και να αναγνωρίσουμε όμως και την αδικία που είχαν υποστεί οι δύο περιοχές», τόνισε ο κ. Κουσουρνάς.
«Οι προσωπικές ευθύνες του καθενός δεν θα καλυφθούν εδώ με αποφάσεις συλλογικές. Δεν θα πάμε σε αυτή τη απιστία δεν θα είμαστε συνένοχοι σε αυτή την παράβαση καθήκοντος», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος που στην πολύ έντονη φραστική αντιπαράθεση που είχε με το δήμαρχο τον κατηγόρησε για αλχημείες.
«Με πήγατε στην δικαστήρια για την ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ. Εγώ δεν είμαι Χατζηευθυμίου και δεν συνηθίζω να προσφεύγω στη δικαιοσύνη», τόνισε. Κατηγόρησε τη δημοτική αρχή πως δεν είπε την αλήθεια και επιχείρησε διαγραφή εισφορών σε χρήμα για ξενοδόχους της Νότιας Ρόδου. «Δεν αμφισβητεί κανείς ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι. Να αρχίσει η διαδικασία είσπραξης εισφορών από τα ξενοδοχεία. Μην τρέφουμε φρούδες ελπίδες. Αυτή η τροπολογία πέρασε λόγω πολιτικής βούλησης. Με συνεννόηση μπορεί να γίνει αλλαγή του νόμου», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Γάκης.
Τελικά αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την τροποποίηση του νόμου και να βεβαιωθούν οι εισφορές στα ξενοδοχεία.