«Πολυσύνθετη η πολιτική κρίση την οποία διέρχεται η χώρα»

Την έντονη ανησυχία του για την πολυσύνθετη πολιτική κρίση που διέρχεται η χώρα, διατυπώνει ο Καθηγητής καρδιολογίας και πρώην υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, στη συνέντευξη του προς τη «δ».
Ο κ. Κρεμαστινός διαπιστώνει αδυναμία ανάλυσης και θεραπείας των αιτίων της κρίσης, σε συνάρτηση με την χειραγώγηση των κυβερνήσεων από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα – ΜΜΕ.
Χαρακτηρίζει ηθική εκτροπή την απόφαση του πρωθυπουργού να κλείσει τη Βουλή, την ώρα που η πλειοψηφία των Ελλήνων απαιτεί πλήρη διαφάνεια για τα εν εξελίξει σκάνδαλα.
Απαιτεί από το ΠΑΣΟΚ να συγκρουστεί και να κάνει πράξη τη μεγάλη ανατροπή, ως έχον χρέος απέναντι στη χώρα και την ιστορία του.
Επαναλαμβάνει ότι ενδεχόμενη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της Δωδεκανήσου θα είναι απόρροια ουσιαστικής διαπραγμάτευσης για τα προβλήματα του τόπου και όχι εκβιασμών για καρέκλες και υπουργεία.
Χαρακτηρίζει τραγική την κατάσταση του ΕΣΥ, ζητά ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών μονάδων που θα ορίζει σαφώς την έννοια της “μη κερδοσκοπικής υγείας” και σημειώνει πως «είναι αποκλειστικά έργο του εκάστοτε πρωθυπουργού και της Βουλής, ούτως ώστε να υιοθετηθούν αυτές οι αναγκαίες μεγάλες μεταρρυθμίσεις».
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
• Η χώρα οδεύει προς τις Ευρωεκλογές μέσα σε ένα κλίμα έντονης και παρατεταμένης σκανδαλολογίας. Που οδηγείται η χώρα;
Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος με όλα όσα συμβαίνουν. Σκάνδαλα, διασυρμός, απαξίωση των πολιτικών και του συστήματος. Δεν είναι καθόλου ευχάριστη αυτή η εικόνα για ένα κοινοβουλευτικό, δημοκρατικό σύστημα και βεβαίως η εικόνα αυτή, σε οποιαδήποτε ιστορική στιγμή κι αν υπήρξε, ακολουθείται από όχι ευχάριστες καταστάσεις. . Όλα αυτά μαζί , φοβούμαι ότι δεν προοιωνίζουν καλές μέρες για τη χώρα, αν δεν αλλάξει ριζικά το κλίμα.
• Συμμερίζεστε την άποψη ότι η χώρα διέρχεται περίοδο πολιτικής κρίσης;
Δεν είναι μόνο πολιτική η κρίση. Για την ακρίβεια, η πολιτική κρίση δεν είναι συνάρτηση μόνο της πολιτικής. Για υπάρξει πολιτική κρίση, πρέπει και η Δικαιοσύνη να βρίσκεται σε κρίση, τα Πανεπιστήμια να βρίσκονται σε κρίση, ο συνδικαλισμός να βρίσκεται σε κρίση, να βρίσκεται δηλαδή σε κρίση όλη η κοινωνία. Τολμώ να πω ότι έχουμε ένα τέτοιο φαινόμενο σήμερα, χωρίς να είμαστε σε θέση να το αναλύσουμε και να το θεραπεύσουμε, διότι η κρίση είναι συνέπεια πολλαπλών παραγόντων. Εδώ ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα.
• Παρότι οι διαπιστώσεις περί πολιτικής κρίσης δεν είναι σημερινές, τίποτε δεν έχει γίνει για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος. Αντιθέτως, βουλιάζει η χώρα όλο και πιο πολύ στη σκανδαλολογία, που με τη σειρά της ενισχύει και βαθαίνει την πολιτική κρίση. Γιατί δεν μπορεί να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος;
Και άλλες φορές το έχω υποστηρίξει, ότι βασικό στοιχείο της πολιτικής κρίσης είναι το ερώτημα που κατά καιρούς έχουν θέσει όλοι οι μεγάλοι πολιτικοί, «ποιος κυβερνά πραγματικά αυτή τη χώρα». Σήμερα, οι κυβερνήσεις χειραγωγούνται από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, πίσω από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σήμερα ο έλεγχος των ΜΜΕ, βρίσκεται στα χέρια ανθρώπων που δεν ενδιαφέρονται για την εξυγίανση της δημοκρατίας. Βρίσκεται στα χέρια των ολίγων, ισχυρών οικονομικών συμφερόντων . Θα μου πείτε, ανέκαθεν υπήρχαν τέτοιου είδους συμφέροντα. Υπήρχαν, αλλά όχι σε αυτή την έκταση. Υπήρχε, αν θέλετε, το ελεγχόμενο από την εκάστοτε κυβέρνηση σύστημα Μέσων Ενημέρωσης, αλλά η κοινωνία εκφραζόταν πρωτίστως με τη δυναμική της και πολύ λιγότερο με τα Μέσα Ενημέρωσης. Σήμερα η δύναμή τους είναι τεράστια και ελέγχονται από μια ομάδα ανθρώπων η οποία, ουσιαστικά, επιβάλει την εκάστοτε κυβέρνηση. Εγώ νομίζω ότι πρέπει ουσιαστικά, ο εκάστοτε ηγέτης, ο εκάστοτε πρωθυπουργός, να αντιμετωπίσει αυτό το αιώνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν και οι παλιότερες κυβερνήσεις, δηλαδή, το ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο. Να απαντήσει σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα και να προσπαθήσει να κυβερνήσει ο ίδιος.
• Υπό αυτό το πρίσμα, πως σχολιάζετε την απόφαση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή να κλείσει τη Βουλή; Ερμηνεύθηκε ως απροκάλυπτη συγκάλυψη σκανδάλων, με σκοπό την παραγραφή τους.
Αν το δούμε τυπικά, το κλείσιμο της Βουλής δεν αποτελεί συνταγματική εκτροπή. Συνιστά όμως κατάφορη ηθική εκτροπή. Την ώρα που η πλειοψηφία των Ελλήνων απαιτεί την αποκάλυψη όλων των πτυχών και των παραμέτρων των εν εξελίξει σκανδάλων, η Βουλή όφειλε να παραμείνει ανοιχτή, ακριβώς για να επιτελέσει και να αναδείξει το θεσμικό της ρόλο. Κι όμως, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, αν είναι δυνατόν, η Βουλή κλείνει! Θα τρελαθούμε σ’ αυτή τη χώρα! Επιτέλους, πρέπει να μπει φρένο σε ακραίες ανόητες ενέργειες.
• Την ίδια μέρα που ο Κώστας Καραμανλής έκλεινε τη Βουλή, Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Βερελής παραιτείτο του βουλευτικού αξιώματός του. Πως σχολιάζετε αυτήν την ενέργεια;
Νομίζω ότι το ίδιο θα έπρεπε να κάνει ο κάθε πολιτικός με αίσθημα ευθύνης . Πρόκειται για ένα υγιές φαινόμενο πολιτικής συμπεριφοράς. Ήταν μια σωστή απόφαση.
• Επιστρέφοντας στα περί κρίσης του πολιτικού συστήματος και στους παράγοντες που την συντηρούν, πόσες ελπίδες ανατροπής της υφιστάμενης κατάστασης υπάρχουν;
Η Ελλάδα, αν θέλουμε να δούμε την ιστορία της, έχει περάσει ανάλογες περιόδους. Η τελευταία τέτοια περίοδος ήταν η εμφάνιση του Ανδρέα Παπανδρέου στην πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει βελτίωση της καταστάσεως, αν και είναι βέβαιο ότι οι αντιστάσεις που θα συναντήσει θα είναι οι ίδιες. Είναι όμως μια πρόκληση για το αν θα επιτύχει αυτό που λένε όλοι: Την ανατροπή. Τι θα πει ανατροπή; Ανατροπή είναι να λειτουργήσει ο μηχανισμός του κράτους, με καλύτερο τρόπο, με διαφανέστερο τρόπο, με υγιή τρόπο, ούτως ώστε το δημοκρατικό πολίτευμα να αποδώσει τους καρπούς που πρέπει να αποδώσει. Χρειάζεται πολύ δουλειά, ισχυρή θέληση και συγκρούσεις για να επιτευχθεί η ανατροπή.
• Συνήθως – το έχω παρατηρήσει σε κάθε συνέντευξή σας – όταν αναφέρεστε στο ΠΑΣΟΚ εκφράζετε μια συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ ταυτόχρονα είστε αυστηρός στις κρίσεις σας. Για ποιο λόγο;
Κριτική έκανα πάντοτε, ακόμα και την εποχή που ήμουν υπουργός. Και την έκανα διότι ήθελα ένα ΠΑΣΟΚ προοπτικής. Εμμένω στις θέσεις και τις απόψεις μου. Το ίδιο θέλω και σήμερα. Θέλω ένα ΠΑΣΟΚ προοπτικής. Δεν θέλω ένα ΠΑΣΟΚ που να κερδίσει μόνο τις εκλογές. Η εκλογική νίκη από μόνη της δεν σημαίνει τίποτε. Γι αυτό και εφόσον το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές, δεν θα επαναπαυθώ. Και η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές. Και τι έγινε; Βλέπετε ότι αυτά που κατηγορούσε τότε, σήμερα τα κάνει η ίδια και χειρότερα. Τι άλλαξε για τον τόπο; Είμαι αυστηρός και έχω απαιτήσεις γιατί πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο μόνος πολιτικός φορέας που μπορεί να κάνει την μεγάλη ανατροπή. Έχει χρέος απέναντι στη χώρα και την ιστορία του.
• Το όνομά σας ακούγεται και πάλι αυτήν την περίοδο για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα. ¶λλαξε κάτι στις μέχρι σήμερα γνωστές απόψεις σας;
Έχω ξαναπεί ότι, εγώ τουλάχιστον, όταν θα έκρινα ότι θα μπορούσα να είμαι ωφέλιμος, θα έλεγα πάντα ναι. Αλλά αυτό δεν το βλέπω τόσο απλό, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Με την ευκαιρία, θέλω να επαναλάβω ότι η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο δεν είναι σε καμία των περιπτώσεων συνάρτηση «εκβιασμών» και προϋποθέσεων, με την έννοια μιας καρέκλας. Είναι ζήτημα ουσιαστικής «διαπραγμάτευσης» για τα προβλήματα της χώρας και της Δωδεκανήσου ειδικότερα. Σας υπενθυμίζω ότι είχα αποχωρήσει από το προσκήνιο της πολιτικής για συγκεκριμένους λόγους, που συνδέονταν με την γενικότερη πολιτική του κόμματος στη χώρα και ιδιαίτερα στη Δωδεκάνησο. Κινούμαι σε θέματα ουσίας. Παραμένω πιστός στις αρχές μου, τις οποίες δεν συνδυάζω με καρέκλες και Υπουργεία. Πολλές φορές σας έχω πει, ότι ο πολιτικός πρέπει να δημιουργεί και όχι να εξυπηρετεί απλώς τους ψηφοφόρους του και να διαιωνίζει την ύπαρξη του στα ψηφοδέλτια. Κατά συνέπεια, δεν είναι ότι κλείνω τα χαρτιά μου, όπως λέτε συνήθως οι δημοσιογράφοι, δεν αποφεύγω να απαντήσω, αλλά επειδή ξέρω ότι οι εξελίξεις είναι δυναμικές, ανάλογα με τις εξελίξεις, ανάλογη θα είναι και η απάντησή μου. Αυτό όμως δεν σημαίνει καθόλου ότι προαναγγέλλω την κάθοδό μου στις εκλογές.
• Το όνομά σας ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες και για το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.
Πριν από ενάμιση μήνα έγινε μια τέτοια συζήτηση , όμως απάντησα ότι οι επιστημονικές μου υποχρεώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό δεν μου επιτρέπουν να βρίσκομαι στις Βρυξέλλες.
Η Υγεία
• Κύριε καθηγητά, πώς κρίνετε τις επιδόσεις της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας;
«Το θέμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας εξελίσσεται τραγικά. H συνεχής υποβάθμιση των νοσοκομείων με το κακό και απηρχαιωμένο διοικητικό σύστημα, όπου για να προσλάβεις έναν εργαζόμενο θέλεις δύο-τρία χρόνια, για να αγοράσεις ένα σύγχρονο μηχάνημα το ίδιο, την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας αναπτύσσεται ραγδαία, μοιραίως οδηγεί στο πλήρες αδιέξοδο. Η ιδιωτική πρωτοβουλία στην Υγεία καλπάζει ανεξέλεγκτα. Το ιδιωτικό κεφάλαιο σήμερα επενδύει στον χώρο της υγείας άναρχα και κερδοσκοπικά καθημερινώς, χωρίς πρακτικά κανέναν περιορισμό. Αν αφεθεί ο τομέας της υγείας να εξελιχθεί με τα σημερινά δεδομένα, προβλέπω ότι η σημερινή τάση συρρίκνωσης του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας υπέρ του ιδιωτικού φορέα θα συνεχιστεί ώσπου ένας ισχυρός οικονομικός παράγοντας να ελέγξει πρακτικά ολόκληρο τον χώρο της υγείας. Ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών μονάδων είναι αναγκαίο. Πρέπει να οριστεί σαφώς η έννοια της “μη κερδοσκοπικής υγείας”.
• Τα προβλήματα του Νοσοκομείου της Ρόδου διαρκώς διογκώνονται. Υπάρχει προοπτική;
Τα προβλήματα του Νοσοκομείου είναι απόρροια των προβλημάτων του Εθνικού Συστήματος Υγείας . Η χώρα μας από πλευράς αριθμού νοσηλευτών κατατάσσεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανά 100.000 πληθυσμού αντιστοιχούν 338 νοσηλευτές, όταν για τη Νορβηγία που είναι η πρώτη αντιστοιχούν 1.543. Για να καλυφθεί αυτό το έλλειμμα, γενικά στα Νοσοκομεία της χώρας, θα πρέπει να διορίζονται τουλάχιστον 3.000 νοσηλευτές το χρόνο, πράγμα αδύνατον, με βάση την δημοσιονομική κατάσταση.
• Ο υπουργός Υγείας έχει συγκεντρώσει πάνω του όλα τα βέλη της κριτικής. Μπορεί να δώσει λύσεις και δεν το κάνει;
Έχω ξαναπεί ότι ο κ. Αβραμόπουλος ελπίζω θα έχει ήδη αντιληφθεί ότι δεν είναι υπουργός Υγείας του συνόλου του τομέα. Είναι υπουργός μόνο ενός τμήματος. Και τι εννοώ με αυτό: Τα αμιγώς πανεπιστημιακά νοσοκομεία υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας, τα νοσοκομεία των φυλακών στο υπουργείο Δικαιοσύνης, τα στρατιωτικά στο υπουργείο Εθνικής ¶μυνας. Το IKA, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας, έχει τη δυνατότητα άσκησης αυτοτελούς πολιτικής στην υγεία. Ακόμη και οι διοικητές του IKA διορίζονται από το υπουργείο Εργασίας. Αυτή η πολυδιάσπαση του χώρου εξυπηρετεί μόνο την αδυναμία της προσαρμογής του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αν δεν υπάρχει συνολικός συντονισμός και εποπτεία, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε βελτίωση των συνθηκών.
• Στη φάση που βρίσκεται σήμερα, υπάρχει θεραπεία για το ΕΣΥ;
Για να μην καταστεί ο χώρος της υγείας ένα τελείως «ξέφραγο αμπέλι» με οδυνηρές συνέπειες για τον έλληνα πολίτη, θα πρέπει να επανέλθουν στο υπουργείο Υγείας οι κλάδοι υγείας όλων των Ταμείων και των ασφαλιστικών οργανισμών ώστε να μπορέσει ο υπουργός Υγείας τουλάχιστον να συντονίσει τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Για τη χώρα μας, ο δρόμος της Υγείας είναι μονόδρομος. Ίσες υποχρεώσεις και δικαιώματα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με ουσιαστικό και όχι τυπικό έλεγχο της κερδοσκοπίας και της παραοικονομίας από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αυτό είναι αποκλειστικά έργο του εκάστοτε πρωθυπουργού και της Βουλής, ούτως ώστε να υιοθετηθούν αυτές οι αναγκαίες μεγάλες μεταρρυθμίσεις»