Προς πώληση ο τουριστικός ευρωπαϊκός γίγας «Thomas Cook»

Ο μεγαλύτερος τουρ οπερέιτορ της Ευρώπης, «Thomas Cook», διαβεβαίωσε προχθές όσους έχουν κάνει κρατήσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές τους ότι θα πραγματοποιηθούν κανονικά.
Η ανακοίνωση ήρθε αφότου η γερμανική μητρική εταιρεία του ταξιδιωτικού κολοσσού, «Αρκαντόρ», απέτυχε να εξασφαλίσει «σωσίβιο» από την κυβέρνηση Μέρκελ και κήρυξε χρεοκοπία.
«Μας λυπούν τα νέα της ΅Αρκαντόρ’ αλλά η χρεοκοπία της δεν έχει καμία επίπτωση στην οικονομική θέση, τη λειτουργία, τη διεύθυνση ή το προσωπικό μας. Δεν υπάρχει καμία επίπτωση στα αεροσκάφη, τις σχέσεις μας με τους ξενοδόχους ή τα πακέτα των διακοπών που παρέχουμε στους πελάτες μας.
Στην «Thomas Cook» συνεχίζουμε τη δουλειά μας κανονικά» εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Μάνι Φοντένλα – Νοβόα.
Η «Αρκαντόρ», γερμανικός κολοσσός στο λιανεμπόριο, γνωστός για τα πολυκαταστήματα «Karstadt» και τους καταλόγους ενδυμάτων «Primondo» και «Quelle» κατέθεσε αίτηση χρεοκοπίας στα δικαστήρια της Εσης.
Η εταιρεία, που είχε ιδρυθεί το 1881 και έδινε δουλειά σε 50.000 υπαλλήλους, τους τελευταίους μήνες είχε προβλήματα ρευστότητας και είχε ζητήσει κρατικές διασφαλίσεις ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο, η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία τιμωρήθηκε από τους ψηφοφόρους για το «ξελάσπωμα» της «Opel», διότι θεωρήθηκε ότι ξοδεύει αλόγιστα το κρατικό χρήμα και παρεκτρέπεται από τις αρχές της περί ελεύθερης αγοράς, αρνήθηκε να σώσει την «Αρκαντόρ», παρότι έχει περισσότερους εργαζόμενους και από την εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανία. Γερμανοί αναλυτές σημειώνουν ότι, αν η εταιρεία δεν καταφέρει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, θα διαλυθεί και θα εξαγοραστεί από τους ανταγωνιστές της.
Ηδη ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της, η «Rewe Group» έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει το μερίδιο της «Αρκαντόρ» στον «Thomas Cook», ενώ καλοβλέπει και την αγορά των «Κάρσταντ», για να συμπληρώσει την αλυσίδα της «Galeria Kaufhof».
Η είδηση, πάντως, για χρεοκοπία της «Αρκαντόρ» συννέφιασε την εικόνα ανάκαμψης της γερμανικής, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.
Σύννεφα εμφανίστηκαν και στην εξαγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας «Chrysler» από την ιταλική «Fiat». Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δέχθηκε τα επιχειρήματα τριών συνταξιοδοτικών φαντς από την Ιντιάνα και έθεσε τη συμφωνία εν αμφιβόλω.
Η «Fiat» δήλωσε ότι δεν θα αποσύρει το ενδιαφέρον της, αν λάβει απάντηση έως τις 15 Ιουνίου.

Τόσο η «Chrysler» όσο και η κυβέρνηση Ομπάμα έχουν δηλώσει ότι τυχόν καθυστέρηση στην επικύρωση του ντιλ μπορεί να οδηγήσει σε ρευστοποίηση της αυτοκινητοβιομηχανίας.