Προσέφυγαν στο Εφετείο για τους γάμους της Τήλου

Ενώπιον του Εφετείου Δωδεκανήσου προσέφυγαν χθες, όπως είχε προαναγγείλει η “δ”, με αίτημα την ακύρωση των υπ’ αρίθμ. 114 και 115/2009 αποφάσεων του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με τις οποίες είχαν κριθεί οι γάμοι τους ανυπόστατοι, οι τέσσερις ομόφυλοι που παντρεύτηκαν στην Τήλο.
Με την έφεση που χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Φ. Κωστόπουλος οι κ.κ. Θεμιστοκλής Kατσαγιάννης του Kωνσταντίνου, 23 ετών, Δημήτριος Tσαμπρουνής του Nικολάου 42 ετών, Oλγα-Mαρία Kαρποδίνη του Bασιλείου 44 ετών και Eυαγγελία Bλάμη του Kωνσταντίνου 47 ετών, κάτοικοι Aθηνών ζητούν συγκεκριμένα από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο να αναθεωρήσει την πρωτόδικη απόφαση και να απορρίψει ως ουσία αβάσιμη την αναγνωριστική αγωγή που είχε ασκήσει ο πρώην Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Γ. Οικονόμου.
Στην έφεση τους επισημαίνουν εισαγωγικά τα εξής:
«Είμαστε Ελληνες πολίτες και φυσικά πρόσωπα του ίδιου φύλου. Αποφασίσαμε μετά από μια μακρόχρονη, σοβαρή, σταθερή σχέση που στηρίζετο στο σεβασμό, στην αγάπη, στο συναίσθημα και αφού δοκιμάσαμε τις προσωπικές μας σχέσεις στο χρόνο διαμένοντας επί αρκετά χρόνια συνεχώς στο ίδιο σπίτι και διαθέτοντας κοινά οικονομικά και δημιουργώντας κοινούς στόχους για το μέλλον, να επισημοποιήσουμε την σχέση που ήδη είχαμε και να λάβομε την ίδια προστασία της πολιτείας όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες της χώρας μας. Ετσι στηριζόμενοι στην ισότητα όλων των πολιτών ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού και αφού η ελληνική νομοθεσία μας παρείχε την δυνατότητα να συνάψομε γάμο, διαθέτοντας όλα τα τυπικά στοιχεία και τις νόμιμες προϋποθέσεις για την σύναψή του ζητήσαμε άδεια γάμου από τον νόμιμο εκπρόσωπο του κράτους (Δήμαρχο Τήλου), ο οποίος ερευνώντας την αίτησή μας από πλευράς νομιμότητας και μετά και την σύμφωνη γνώμη του νομικού του συμβούλου μας την παρείχε».
Διαμαρτυρόμενοι για τις εξελίξεις που κατεγράφησαν μετά τη πραγματοποίηση της τελετής στο Δήμο Τήλου τονίζουν τα εξής:
«…κορυφαίοι πολιτειακοί παράγοντες της εκτελεστικής εξουσίας (ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης) και της δικαστικής εξουσίας (ο τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου) προέβησαν σε δηλώσεις υπό την επίσημη ιδιότητά τους περί δήθεν ανυπόστατου γάμου ή περί ακυρότητάς του, υποκαθιστώντας την δικαστική εξουσία και τα μόνα αρμόδια να αποφασίσουν γι’ αυτό δικαστήρια.
Μετά το “κλίμα” που δημιουργήθηκε από κορυφαίους πολιτειακούς παράγοντες ο εφεσίβλητος υπό την ιδιότητά του ως Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου άσκησε την από 24.6.2008 Αναγνωριστική Αγωγή του εναντίον μας και κατά του Δημάρχου Τήλου κ. Αναστασίου Αλιφέρη, που κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου με αριθμ. κατάθ. 822/25.6.2008, αιτούμενος να αναγνωριστεί ως ανυπόστατος και ανύπαρκτος ο μεταξύ μας ανωτέρω γάμος που τελέσθηκε στο Δημαρχείο Τήλου από τον τρίτο των εναγομένων Δήμαρχο Τήλου αφού εμείς (οι τότε εναγόμενοι και νυν εκκαλούντες) είμαστε άτομα του ιδίου φύλου».
Οι ομόφυλοι αφού προσβάλλουν ως εσφαλμένη την προσφυγή του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών επισημαίνοντας ότι δεν νομιμοποιείται στην άσκηση της αγωγής ακύρωσης των γάμων επικαλούμενοι νομικούς λόγους τονίζουν παραπέρα ότι εκείνος παρενέβη ανεπιτρέπτως στην ατομική και οικογενειακή τους ζωή, προβαίνοντας σε λαθεμένη ερμηνεία και εφαρμογή νόμων που καθορίζουν την ατομική όσο και την οικογενειακή ζωή.
Σε ό,τι αφορά την απόφαση του δικαστηρίου να κηρύξει άκυρους τους γάμους τους επισημαίνουν ότι το Πολυμελές Πρωτοδικείο έκανε εσφαλμένη ερμηνεία της καθοριστικής λέξης “μελλόνυμφοι” αφού την ερμηνεύει υπό το πρίσμα της αναγκαιότητας της ύπαρξης διαφορετικότητας του φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Τονίζουν δε ότι η εκκαλουμένη απόφαση αποδέχεται ότι εκτός της ρητής διατύπωσης του νόμου που δεν απαγορεύει την σύναψη γάμου μεταξύ ομοφύλων και η γραμματική ερμηνεία δεν το απαγορεύει αλλά στη συνέχεια αποφασίζει να ερμηνεύσει συσταλτικά τη νομοθεσία, να αλλοιώσει την βούληση του ελληνικού λαού που νομοθετεί μέσω της βουλής και να υποκαταστήσει μια εντελώς διαφορετική εξουσία την νομοθετική, πράγμα απολύτως αντισυνταγματικό και επικίνδυνο για τη δικαστική εξουσία που υποχρεούται στη πλήρη εφαρμογή της νομιμότητας.