Οχι μόνο δεν πληρώνονται, αλλά βγαίνουν… και χρεωμένοι οι μικροβιολόγοι απέναντι στον ΕΟΠΥΥ, καθώς με απόφαση του Υπουργού Υγείας, ¶δωνι Γεωργιάδη, αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου οι χρεώσεις των εξετάσεων περιορίζονται, γεγονός που “γεννά” από το πουθενά χρέος των μικροβιολόγων προς τον Οργανισμό. Όσο για τα χρεωστούμενα από τον ΕΟΠΥΥ, ούτε λόγος!
Δύο μικροβιολόγοι της Ρόδου και ένας ακτινοδιαγνώστης, έχουν αναθέσει στο δικηγορικό γραφείο Μηνά Τσέρκη την υποβολή ενώπιον του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατίας αιτήσεως ακύρωσης της υπ’ αριθ. Υ9/οικ. 91813/27-9-2013 αποφάσεως του Υφυπουργού Υγείας «Καθορισμός, διαδικασία και τρόπος απόδοσης του ποσού επιστροφής (rebate), καθώς και κάθε άλλης συναφούς αρνητικής ρητής ή σιωπηράς πράξεως ή παραλείψεως της Διοικήσεως.
Ο ΕΟΠΥΥ έδωσε τη χαριστική βολή στους οι εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς με την απόφαση να εισπράξουν μειωμένα ποσά από τα οφειλόμενα κατά 70% για το πρώτο εξάμηνο του 2013.
Πάνω από τα δυσβάστακτα χαράτσια του rebate, κλήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ οι εργαστηριακοί και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ να αποδώσουν κι άλλο επιπλέον «χαράτσι», το clawback που μεσοσταθμικά ανέρχεται πλέον στο 35%.
Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πόσο ανθρωποκτόνο μέτρο είναι αυτό αν αναλογιστεί ότι το ποσό που καλείται τελικά να αποδώσει ο γιατρός στον ΕΟΠΥΥ για το 2013 είναι μεσοσταθμικά 20-30% για το rebate και 35% για το claw back, δηλαδή προσθετικά 60% των εσόδων του.
Αν σε αυτό προστεθεί και το 10% των ελεγκτικών εταιρειών που ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ ότι θα επιβαρύνει το γιατρό, τότε βλέπουμε έναν ασφαλιστικό οργανισμό που ζητάει πίσω το 70% των εσόδων του γιατρού!!
Αυτό που δίνει στο φαινόμενο ιδιαίτερη παγκόσμια πρωτοτυπία είναι ότι το κράτος ζητάει πίσω για το 2013, το 70% των εσόδων του γιατρού που δεν έχει αποπληρώσει, αφού η αποπληρωμή του 2013 έφτασε ως τον Απρίλιο, με απλήρωτους τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο! Και αυτά που δεν πληρώθηκε ο γιατρός καλείται σήμερα να τα επιστρέψει!
Σε αυτό, δε λαμβάνεται υπόψη και το ανελαστικό κόστος λειτουργίας των εργαστηρίων, το οποίο ξεπερνά και το 40% του κύκλου εργασιών τους.
Στην αίτηση ακύρωσης επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η προσβαλλόμενη απόφαση, παραβιάζει την διάταξη του άρθρ. 5 παρ. 1 του Συντάγματος περί επαγγελματικής ελευθερίας, καθώς ανεπίτρεπτα μεταβάλλει μονομερώς τους όρους των συμβάσεων των παρόχων υγείας και καθιστά επαχθή την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους, τις διατάξεις του άρθρου 25 παρ.1 του Συντάγματος περί αναλογικότητας, αφού το επιβαλλόμενο μέτρο είναι τελείως δυσανάλογο σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό του εξορθολογισμού των δαπανών του ΕΟΠΥΥ και του περιορισμού της σπατάλης και των άρθρων 2 παρ. 1, 17 Συντάγματος και 14 ΕΣΔΑ και 1 του 1ου Προσθέτου Πρωτοκόλλου ΕΣΔΑ περί προστασίας της περιουσίας, αφού καταργεί εκ των υστέρων κεκτημένα δικαιώματα ενοχικής φύσεως των παρόχων υγείας.
Υποστηρίζεται ακόμη ότι παραβιάζει την διάταξη του άρθρου 4 παρ. 1 Συντάγματος περί ισότητας, αφού επιβάλλει την δυσμενή ρύθμιση αδιακρίτως επί όλων των παρόχων χωρίς να εξαιρεί όσους τηρούν πιστά τους νόμους και την σύμβαση και την διάταξη του άρθρου 78 του Συντάγματος, αφού κατ’ ουσίαν πρόκειται για βάρος μη ανταποδοτικό, ήτοι φόρο που επιβάλλεται μόνον με τυπικό νόμο.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/prosfigi-iatron-tis-rodou-sto-simvoulio-tis-epikratias/