Προτίμησε το δρόμο της ευθύνης

Πρόωρες κάλπες ανακοίνωσε την Τετάρτη με τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, επικαλούμενος τις ανάγκες της οικονομίας και τη δεδηλωμένη πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να οδηγήσει ούτως ή άλλως τη χώρα σε εκλογές με αφορμή την Προεδρική εκλογή, στις αρχές του 2010.
O πρωθυπουργός κατηγόρησε συγκεκριμένα την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι προκαλεί με την άρνησή της να ψηφίσει τον Κάρολο Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, η οποία όπως είπε είναι ότι χειρότερο για τον τόπο και την οικονομία.
Ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, όμως όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι στις 4 Οκτωβρίου. Ο κ. Καραμανλής έχει ήδη ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις αποφάσεις του και πρόκειται να επισκεφθεί σήμερα στις 12:00 μ. τον κ. Κάρολο Παπούλια για να του ζητήσει διάλυση της Βουλής.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την απόφασή του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ως απόφαση ευθύνης και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ωριμότητα και την υπευθυνότητα των πολιτών, όπως ο ίδιος είπε, τονίζοντας ότι οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν τον πρωθυπουργό που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση.
Στο διάγγελμά του ο Κ.Καραμανλής αναφέρθηκε εκτενώς στην οικονομική κρίση, τις προκλήσεις που υπάρχουν για την Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα και τις αλλαγές που είναι απαραίτητες. Περιέγραψε μάλιστα το 2010 ως χρόνο «πολύ δύσκολο και καθοριστικό για το μέλλον», προσθέτοντας ότι «εάν δεν δράσουμε άμεσα οι κίνδυνοι θα είναι μεγάλοι». Παράλληλα, έκανε την αυτοκριτική για όσες αλλαγές δεν προχώρησαν, λόγω των αντιδράσεων.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τρεις προτεραιότητες: νοικοκύρεμα του κράτους, πόλεμος κατά τις φοροδιαφυγής, διαρθρωτικές αλλαγές.
Στόχος μου, είπε ο πρωθυπουργός, ήταν να προωθήσω αυτές τις αλλαγές ως το τέλος της θητείας της κυβέρνησης, αλλά, όπως πρόσθεσε, η εκπεφρασμένη πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το Μάρτιο του 2010, με αφορμή την επανεκλογή του Κ.Παπούλια, θα οδηγούσε σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με καταστρεπτικά αποτελέσματα.
Ανέφερε ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και τόνισε ότι πρέπει να παρθούν σημαντικές αποφάσεις τόσο από την πολιτική ηγεσία όσο και από την κοινωνία. Οι συνέπειες της κρίσης είναι ορατές και στη χώρα μας, είπε, και πρόσθεσε ότι ακολουθούν δύο δύσκολα και κρίσιμα χρόνια. Αν αρνηθούμε την αλήθεια θα είναι δυσβάσταχτο το κόστος είπε ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι οι αυταπάτες δεν λύνουν προβλήματα.
Έθεσε το δίλημμα της υπευθυνότητας η οποία επιτάσσει τον δύσκολο δρόμο των αποφάσεων για το μέλλον και της ανευθυνότητας και του εύκολου δρόμου με τις υποσχεσιολογίες και τις εύκολες λύσεις οι οποίες μακροπρόθεσμα μόνο ζημιά κάνουν.
Η ελπίδα βρίσκεται στο δύσκολο δρόμο, είπε ο κ. Καραμανλής και τόνισε πως αν δεν δράσουμε, ο κίνδυνος θα είναι μεγάλος για την οικονομία. Είπε ακόμη ότι οι επιπτώσεις της κρίσης είναι λιγότερο δυσάρεστες από ότι σε άλλες χώρες και αυτό επειδή, όπως σημείωσε, η κυβέρνηση ακολούθησε συγκεκριμένη οικονομική πολιτική τα προηγούμενα χρόνια που εμπόδισε την έκρηξη της ανεργίας και βοήθησε τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Ο κ. Καραμανλής κάνοντας αυτοκριτική, όπως είπε, τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα έπρεπε να έχει κάνει βαθύτερες τομές και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι δεν έχει σχέδιο για έξοδο από την κρίση και κληροδότησε στον τόπο τεράστια ελλείμματα και τεράστιο δημόσιο χρέος.
Ο κ. Καραμανλής μίλησε για «απαράδεκτη στάση», «πρωτοφανή μικροπολιτική σκοπιμότητα» και πολιτικό «εκβιασμό» σε ό,τι αφορά την πρόθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει εκλογές με αφορμή την Προεδρική εκλογή. Πρόσθεσε δε ότι θα ήταν «συμπεριφορά ανευθυνότητας» να αφήσει την αξιωματική αντιπολίτευση να πάρει το 2010 τις πολιτικές συνέπειες αυτής της επιλογής.
«Το συμφέρον του τόπου επιβάλλει ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου. Είναι πράξη ευθύνης» πρόσθεσε ο Κ.Καραμανλής και ζήτησε «νωπή λαϊκή εντολή».
Το ζητούμενο όμως δεν είναι η απόδοση ευθυνών για πολιτικές πριν την κρίση, αλλά πως θα υπερβούμε τα προβλήματα, είπε ο κ. Καραμανλής.
Τόνισε ακόμη ότι θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του για την οικονομία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε ότι ο στόχος του ήταν να προχωρήσει και να εφαρμόσει την πολιτική του μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011, το τέλος της παρούσας τετραετίας. Προϋπόθεση όμως για να επιτύχουν αυτές οι πολιτικές ήταν να υπάρχει κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον είπε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου ότι με τη δήλωσή του πως θα προκαλέσει εκλογές τον ερχόμενο Μάρτιο με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, επί της ουσίας εκβίασε τις εκλογές και χαρακτήρισε πρωτοφανή τη συμπεριφορά του η οποία είχε στόχο μικροκομματική σκοπιμότητα.
Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για ακραία ανευθυνότητα απέναντι στους θεσμούς, την οικονομία και τον τόπο και είπε ότι η χώρα δεν αντέχει μακρά προεκλογική περίοδο. Είπε ότι αν περίμενε μέχρι τον Μάρτιο να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, αυτό θα ήταν ότι χειρότερο για την οικονομία γιατί δεν θα ήταν δυνατόν να προχωρήσουν τα νέα μέτρα, ούτε θα υπήρχε η απαραίτητη σταθερότητα που απαιτούν τα νέα μέτρα.
Το συμφέρον του τόπου επιβάλλει ξεκάθαρο πολιτικό τοπίο τόνισε ο πρωθυπουργός, μια νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή για να πάρει τα μέτρα που πρέπει.
Ο κ. Καραμανλής επισήμανε με έμφαση ότι δεν θα μοιράσει υποσχέσεις και δεν θα εξωραΐσει δυσκολίες. Οι πολίτες, είπε, έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στον δύσκολο δρόμο που προτείνουμε εμείς και τον εύκολο δρόμο της άλλης πλευράς. Επιλογή ευθύνης είναι ο πρώτος και ανευθυνότητας ο δεύτερος συμπλήρωσε.
Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για γενικόλογες υποσχέσεις και είπε ότι καταστροφολογεί χωρίς να προτείνει ούτε ένα δυσάρεστο μέτρο και πρόσθεσε ότι οι πολίτες μας ψήφισαν για να πάρουμε σωστές αποφάσεις, όσο δύσκολες κι αν είναι. Εξέφρασε εξάλλου γι’ ακόμη μια φορά την εμπιστοσύνη του στην κρίση των πολιτών.

Μήνυμα ενότητας ενόψει των εκλογών απέστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου χαρακτηρίζοντας τις πρόωρες εκλογές «αρχή μίας νέας πορείας».
Μίλησε για «νέα ενότητα» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «μαζί μπορούμε και μαζί θα πετύχουμε».
Η κυβέρνηση κατέρρευσε υπό το βάρος των αδιεξόδων που η ίδια δημιούργησε, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου λίγη ώρα μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρωθυπουργό.
Συγκεκριμένα ο κ. Γ. Παπανδρέου ανέφερε: «Ήρθε η ώρα του λαού, για μία νέα αρχή και πορεία. Ο ελληνικός λαός έδωσε δύο φορές ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνηση. Αλλά η κυβέρνηση δεν την τίμησε. Έχουμε λύσεις, ξέρουμε τα προβλήματα. Έχουμε σχέδιο ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση».
“Δεν τίμησε την διπλή λαική εντολή και δεν τήρησε αυτονόητες αρχές και αξίες. Έχει αποκλειστικά την ευθύνη για την βαριά κρίση που περνάει η χώρα Σήμερα δεν αναμετριούνται τα κόμματα αλλά δύο διαφορετικές αντιλήψεις και πολιτικές. Η δική μας πρόταση για το μέλλον της Ελλάδας χτίζει ένα μεγάλο όραμα που μπορούμε να κάνουμε πράξη μαζί.
Έχουμε την γνώση την πολιτική βούληση ,ξέρουμε τα προβλήματα και έχουμε προτείνει λύσεις που σέβονται το βιος του Ελληνικού λαού. Λύσεις που υπηρετούν τον πολίτη και όχι μικροπολιτικά και ισχυρά συμφέροντα των λίγων. Έχουμε σχέδιο ανάπτυξης εξόδου από την κρίση που μαστίζει την ζωή των πολιτών. Έχουμε την δύναμη και την τόλμη να συγκρουστούμε με κάθε κατεστημένο που κρατάει την χώρα καθηλωμένη.
Απευθύνομαι σε όλους τους Έλληνες, τώρα είναι η ώρα να πάμε μπροστά. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει. Σας καλώ να συμβάλουμε όλοι σε μια εθνική προσπάθεια για την ενότητα των Ελλήνων που θα βασίζεται στις αξίες και αρχές που όλοι μοιραζόμαστε. Μαζί μπορούμε και μαζί θα πετύχουμε” επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σχολιάζοντας το διάγγελμα Καραμανλή ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η κυβέρνηση Καραμανλή, κατέρρευσε υπό το βάρος της αδιέξοδης πολιτικής της. Η χώρα οδηγείται σε εκλογές υπό τη πίεση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που θέλουν νωπή λαϊκή εντολή για ένα από τα δύο κόμματα, προκειμένου να εφαρμοστεί ένα ακόμη πιο σκληρό και επώδυνο πρόγραμμα αντιλαϊκών μέτρων. Η κοινωνική συναίνεση, όμως, σε αυτή την πολιτική έχει προ πολλού τελειώσει. Η κοινωνία ζητάει μια πραγματική αλλαγή και όχι απλώς κυβερνητική εναλλαγή με συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Γιατί απάντηση στην κρίση δεν είναι η πολιτική της ΝΔ που τα έδωσε όλα στους βιομήχανους και στους τραπεζίτες, αφήνοντας τη κοινωνία να βυθίζεται στην εργασιακή ανασφάλεια και στη φτώχεια. Δεν είναι όμως ούτε η πολιτική που εξαγγέλλεται από το ΠΑΣΟΚ, που υπόσχεται ότι τα πάντα μπορούν να αλλάξουν χωρίς τομές και ρήξεις με το οικονομικό κατεστημένο».

Η Γ.Γ. του ΚΚΕ κ Αλ. Παπαρήγα δήλωσε σχετικά τα εξής:
«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκουν από αυτές τις εκλογές, ο καθένας για λογαριασμό του, να βγει μια ισχυρή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση ικανή να δώσει διέξοδο, όχι στο λαό, αλλά στην απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου. Μια κυβέρνηση ικανή να πάρει καινούργια, πιο βάρβαρα, πιο άγρια μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, σε βάρος του εργαζόμενου λαού. Πρέπει να τους χαλάσουμε τα σχέδια και η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη είναι μια καλή ευκαιρία».
«Αδύναμος ο κ. Καραμανλής. Στα δύσκολα διάλεξε την απόδραση. Ευτυχώς για την παράταξη και την χώρα υπάρχουν εφεδρείες» ήταν το πρώτο σχόλιο του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη.