Προτείνει επιδοτούμενη εργασία για τους απασχολούμενους στον τουρισμό

Στην κατεύθυνση της αλλαγής του μοντέλου εισοδηματικής κάλυψης των εποχιακά εργαζόμενων στον τομέα του τουρισμού κινείται ο βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Με πρόταση που κατέθεσε στην Υπουργό Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, και στον Υπουργό Εργασίας, κ. Βρούτση, προτείνει να υπάρξει επιδοτούμενη εργασία δύο ή και περισσοτέρων μηνών για τους εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού, με πόρους που μπορούν να αντληθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Για το σκοπό αυτό ο κ. Κόνσολας κινητοποιεί και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου συνδέει αυτή του την πρόταση με τον στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου αλλά, κυρίως, με τον στόχο της μεγαλύτερης έως πλήρους εισοδηματικής κάλυψης των εργαζόμενων στον τομέα του τουρισμού για το χρονικό διάστημα που δεν εργάζονται.
Στην πρόταση προς τον κ. Βρούτση ζητά μάλιστα να αυξηθεί ο χρόνος εισοδηματικής κάλυψης των εποχιακά εργαζόμενων, μέσω επιδοτούμενων σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων.
Ο κ. Κόνσολας αναφερόμενος στην πρόταση αυτή, επισημαίνει:
«Όπως είχα δεσμευθεί, ανοίγω τη συζήτηση για την αλλαγή του μοντέλου εισοδηματικής κάλυψης των εποχιακά απασχολούμενων στον τομέα του τουρισμού, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση.
Γνωρίζω ότι με την τροπολογία που ψηφίστηκε δεν καλύπτονται εισοδηματικά αυτοί οι άνθρωποι. Όπως γνωρίζω, ότι αν ίσχυαν οι προηγούμενες διατάξεις του νόμου, που ψηφίστηκε το 2011 θα έμεναν πλήρως ακάλυπτοι.
Ο στόχος μου είναι να υπάρξει μεγαλύτερη εισοδηματική κάλυψη για τους εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού την επόμενη χρονιά. Εκεί στοχεύει η πρότασή μου.
Ο δικός μου δρόμος είναι ο δρόμος της διεκδίκησης, της κατάθεσης συγκεκριμένων και συγκροτημένων προτάσεων».
Η πρόταση του κ. Κόνσολα προς την κ. Κεφαλογιάννη, έχει ως εξής:
«Με την τροπολογία που καταθέσαμε μαζί με άλλους συναδέλφους, για την τροποποίηση των διατάξεων του Νόμου 3986/2011, κατέστη δυνατό να πάρουν το επίδομα ανεργίας οι εποχιακά εργαζόμενοι στο χώρο του τουρισμού.
Η εισοδηματική κάλυψη που τους προσφέρεται δεν είναι πλήρης, εκτείνεται σε ένα χρονικό ορίζοντα τρεισήμισι μηνών.
Γνωρίζετε καλύτερα από εμένα ότι το θαύμα του τουρισμού στην Ελλάδα συντελέστηκε και συντελείται από τους ανθρώπους.
Από την επιχειρηματικότητα αλλά και τους εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού.
Ο εποχιακός χαρακτήρας της απασχόλησής τους δεν είναι κάτι που οι ίδιοι επέλεξαν.
Είναι σαφές ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η εισοδηματική τους κάλυψη, για το διάστημα που δεν εργάζονται.
Οι δημοσιονομικές ανάγκες και συνθήκες είναι δεδομένες.
Με βάση αυτές τις συνθήκες θεωρώ ότι θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε το μοντέλο εισοδηματικής κάλυψης των εργαζόμενων στον τομέα του τουρισμού για το χρονικό διάστημα που δεν εργάζονται.
Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο, που σε αυτή την περίπτωση συνδέεται με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Αναφέρομαι σε μία μορφή επιδοτούμενης εργασίας για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους αλλά και τους εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού, ένα μήνα πριν ή ένα μήνα μετά την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Με τον τρόπο αυτό θα εργάζονται δύο ή και τρεις μήνες περισσότερο και η σχέση αυτή επιδοτούμενης εργασίας θα συνδέεται με το στόχο και μία από τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Ταυτόχρονα, θα μπορεί να καλυφθεί πιο εύκολα το εισοδηματικό κενό που υπάρχει για τους μήνες που δεν εργάζονται, θα προσεγγίσουμε το στόχο της πλήρους εισοδηματικής τους κάλυψης.
Εκτιμώ ότι οι πόροι για την επιδοτούμενη εργασία μπορούν να αντληθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, η επιχειρηματολογία μας ενισχύεται και από την υψηλή ανεργία που κινείται σε πρωτόγνωρα επίπεδα για τη χώρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πόροι μπορούν να αντληθούν και από τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 και για αυτό έχω θέσει μετ’ επιτάσεως τη δημιουργία ενός αυτόνομου τομεακού προγράμματος για τον τουρισμό.
Κυρία Υπουργέ,
Ευελπιστώ ότι θα αποτιμήσετε θετικά την πρότασή μου.
Σε αυτή την κατεύθυνση είμαι έτοιμος να στηρίξω κάθε πρωτοβουλία σας».