Προτείνει την ακύρωση όλων των οικοδομικών αδειών ξενοδοχειακών μονάδων

Tην ακύρωση όλων των οικοδομικών αδειών ξενοδοχειακών μονάδων, σε εκτός σχεδίου περιοχές, που δεν έχουν καταβάλει την εισφορά γης σε χρήμα, στους οικείους καποδιστριακούς δήμους και πλέον στον ενιαίο δήμο, εισηγείται με γνωμοδότηση – «βόμβα» προς το δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά, ο νομικός σύμβουλος κ. Θ. Φραράκης.
Στην γνωμοδότηση του κ. Φραράκη με θέμα: «εισφορά ξενοδοχειακών μονάδων σε γή ως προϋπόθεση εκδόσεως αδείας οικοδομής», αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
«Σε συνέχεια συσκέψεως που έγινε την 25/9/2013, με δεδομένα τα πραγματικά γεγονότα που αναφέρθηκαν σ’ αυτήν και μετά από εκτενέστερη μελέτη του θέματος επιβεβαιώνουμε ότι οι άδειες οικοδομής των ξενοδοχείων, που εκδόθηκαν χωρίς να τηρηθεί η κατά νόμον οφειλόμενη εισφορά σε γή είναι παράνομες διοικητικές πράξεις γιατί εκδόθηκαν χωρίς να τηρηθεί μία από τις προϋποθέσεις που προβλέπει για την έκδοσή τους ο νόμος και συνεπώς εάν είχαν προσβληθεί δικαστικώς θα είχαν ακυρωθεί.
Η Διοίκηση, εν προκειμένω ο Δήμος, έχει ευχέρεια να τις ανακαλέσει, παρά το γεγονός ότι πέρασε μακρός χρόνος από την έκδοσή τους, γιατί:
α) είναι ευμενείς διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν παρανόμως, εν γνώσει των δικαιούχων των αδειών για την παρανομία, ενδεχομένως (μολονότι φυσικά δεν θα υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει απόδειξη γι’ αυτό) και με δική τους συμβολή σ’αυτήν,
β) δεν δημιουργήθηκε δικαιολογημένη και άξια δικαστικής προστασίας εμπιστοσύνη στους διοικούμενους πως η Διοίκηση δεν πρόκειται να τις ανακαλέσει, αφού γνώριζαν ότι ήσαν παράνομες και ότι έπασχε η έκδοσή τους και
γ) εν πάση περιπτώσει, και ασχέτως αυτού, την ανάκλησή τους επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον που στην περίπτωση αυτή είναι η ύπαρξη σημαντικώς περισσότερων δημόσιων κοινόχρηστων χώρων.
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος Θεόδωρος Εμμ. Φραράκης».
Υπενθυμίζουμε ότι στη σύσκεψη της 25ης Σεπτεμβρίου μετείχαν ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Στράτος Καρίκης και Μ. Χριστοδούλου, οι νομικοί σύμβουλοι του Δήμου κ.κ. Θ. Παπαγεωργίου, Θ. Φραράκης και Δ. Σαλαμαστράκης και ο προϊστάμενος της πολεοδομίας κ. Γ. Χατζάκης.
Αποφασίστηκε να συνταχθεί αναλυτική εισήγηση με παραπομπή σε συγκεκριμένα έγγραφα, για τις ενέργειες που έγιναν από το έτος 1984 μέχρι και σήμερα για τη διευθέτηση του θέματος, τόσο από υπηρεσιακούς παράγοντες όσο και από τους πολιτικούς τους προϊστάμενους, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του κ. Κουσουρνά, με την ιδιότητα του αντινομάρχη.
Εξετάστηκε η ακύρωση των οικοδομικών αδειών 48 ξενοδοχειακών μονάδων του νησιού, που δεν έχουν εκπληρώσει την υποχρέωσή τους για την καταβολή της οφειλόμενης εισφοράς γής σε χρήμα αν δεν ανταποκριθούν εντός 15νθημέρου σε νέα ειδοποίηση της διεύθυνσης πολεοδομίας και αν δεν αποδεχτούν με τις διαδικασίες της απαλλοτρίωσης την τιμή μονάδας, που θα ορίσει το Εφετείο ανά τετραγωνικό μέτρο.
Για τις 17 ξενοδοχειακές μονάδες σε Ιξιά και Φαληράκι, που ευνοήθηκαν με την “φωτογραφική διάταξη”, που διέγραψε την οφειλή τους, αποφασίστηκε να ακολουθηθεί άλλη διαδικασία. Όσες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν ζητήσει συγκεκριμένα στο παρελθόν την μετατροπή της εισφοράς γής των μονάδων τους σε χρήμα να κινηθεί η διαδικασία από το Δήμο Ρόδου για την είσπραξή τους, αφού η διάταξη που ψηφίστηκε δεν έχει αναδρομική ισχύ.
Διαπιστώθηκε συγκεκριμένα ότι κυρίως στον πρώην Δήμο Καλλιθέας ορισμένα ξενοδοχεία είχαν κινήσει τη διαδικασία, τα θέματα είχαν έλθει ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου και έκτοτε “πάγωσαν” στη διαδικασία καθορισμού τιμής μονάδος και βεβαίωσης της οφειλής.
Σε περίπτωση διαφωνίας των ξενοδόχων και προσφυγής τους ενώπιον του ΣτΕ, αποφασίστηκε ο Δήμος να κινήσει τη διαδικασία για τον χαρακτηρισμό ως αντισυνταγματικής της συγκεκριμένης διάταξης και ακύρωσής της.
Σημειώνεται ότι από την έρευνα που έγινε στην Πολεοδομία προέκυψε ότι η συνολική έκταση που οφείλεται από τους 65 ξενοδόχους στο Δήμο αγγίζει τα 600 στρέμματα.
ΝΕΟ ΕΓΓΡΑΦΟ «ΦΩΤΙΑ»
Στο μεταξύ εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι την 7η Ιουνίου 2007, μετά την αποστολή άλλων όμοιων εγγράφων ενωρίτερα, οι δήμαρχοι των καποδιστριακών δήμων είχαν ενημερωθεί από τον τότε προϊστάμενο της Πολεοδομίας κ. Χρ. Στεφανόπουλο, με έγγραφο που υπέγραφε ο τότε αντινομάρχης κ. Γ. Χριστοφάκης, για την ανάγκη άμεσης διεκπεραίωσης της εκκρεμότητας για την καταβολή της υποχρεωτικής εισφοράς των ξενοδόχων.
Στο έγγραφο αυτό αναφέροντο τα εξής:
«Η Πολεοδομική Υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδ/σου από παρερμηνεία της υφιστάμενης Νομοθεσίας, από το 1984 έως και το 2001 δεν απαιτούσε την εισφορά σε γη ή χρήμα στις Ξενοδοχειακές Μονάδες της Ρόδου.
Ευθύς ως έγινε αντιληπτή η παράλειψη αυτή με το υπ’ αριθμ. πρωτ. οικ. 1/5-1-2004 έγγραφο του αρμόδιου αντινομάρχη, δόθηκε εντολή για έλεγχο των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί κατά το διάστημα αυτό και την έκθεση των αντίστοιχων αποφάσεων, διαδικασία που ήδη προχωρεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς, σε σχέση με την υπάρχουσα σύνθεση της υπηρεσίας.
Οσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής:
Με βάση τις διατάξεις του εδαφ. 3 του άρθρου 1 του Π.Δ./τος της 30.6/23-7-91 (ΦΕΚ 474Δ) «η κατά την παρ. 7 του άρθρου 1 του από 20-1-1988 Π.Δ./τος (Δ61) υποχρέωση παραχώρησης τμήματος του γηπέδου, είναι δυνατόν να μετατραπεί σε υποχρέωση καταβολής προς τον οικείο ΟΤΑ, του ανάλογου χρηματικού ποσού, εξευρισκόμενου επί τη βάσει της τιμής μονάδας αποζημιώσεως, που ορίζεται σύμφωνα με τις περί απαλλοτριώσεως διατάξεις.
Προς τούτο ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση προς τον οικείο Νομάρχη, ο οποίος εκτιμών αιτιολογημένος τα δεδομένα του πολεοδομικού σχεδιασμού της περιοχής, δύναται, άνευ άλλης διαδικασίας να αποδεχθεί την αίτηση.
Στην απόφαση του Νομάρχη ορίζονται, μετά και από σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου οι δόσεις στις οποίες κατανέμεται η οφειλόμενη εισφορά σε χρήμα, με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η αποπληρωμή του συνόλου της εισφοράς, μέσα στα πρώτα 3 (τρία) χρόνια από την έκθεση της προσωρινής οριστικής λειτουργίας της μονάδας.
Τέλος διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 1077958/7236/010/7-10-2004 έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, στις περιπτώσεις που ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων δεν απαιτείται εκτίμηση από την επιτροπή του άρθρου 15 του Ν. 2882/2001, αλλά έκθεση περί της αντικειμενικής αξίας αυτών από την Κτηματική Υπηρεσία.
Συναρμόζοντας λοιπόν τα πιο πάνω παραθέτουμε παρακάτω τις προβλεπόμενες ενέργειες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, που καταλήγει στην είσπραξη του αναλογούντος χρηματικού ποσού.
Α) Εκδοση Νομαρχιακής απόφασης, στην οποία προσδιορίζονται αφ’ ενός το Τμήμα Επιφανείας που οφείλεται και ως εκ τούτου η μετατροπή της υποχρέωσης σε εισφορά γης στην αντίστοιχη χρηματική εισφορά. Στην απόφαση αυτή θα ορίζεται και ο τρόπος πληρωμής της υποχρέωσης αυτής.
Β) Το επόμενο στάδιο είναι ο καθορισμός τιμής μονάδος αποζημίωσης σύμφωνα με τις περί απαλλοτριώσεις διατάξεις.
Σύμφωνα με έγγραφο της Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών φωτοαντίγραφο του οποίου αποστέλλουμε με το έγγραφό μας αυτό, στις περιπτώσεις που ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, δεν απαιτείται εκτίμηση από την επιτροπή του άρθρου 15 του Ν. 2882/2001, αλλά έκθεση περί της αξίας αυτών από την Κτηματική Υπηρεσία.
Γ) Τέλος μετά από την έκθεση απαιτείται έγγραφο του οικείου Δήμου προς το ενδιαφερόμενο που θα μετατρέπει την εισφορά σε γη σε χρηματική εισφορά, σύμφωνα με την έκταση γης και την τιμή μονάδος».