Προβληματισμός για τη Μεσαιωνική Πόλη

Προβληματισμός επικρατεί στη δημοτική αρχή και στις συναρμόδιες υπηρεσίες για την κατάσταση που επικρατεί στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ο δήμαρχος Ροδίων κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, επιδιώκει συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά στον οποίο θα θέσει τα σοβαρά ζητήματα της πόλης και της λειτουργίας του μνημείου. Την ίδια ώρα, όπως έγραψε η ‘δ’ στην Ρόδο αναμένεται μέσα στον Ιούλιο ο νέος πρόεδρος του ΤΑΠΑ.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Γιαννακάκης, τόνισε τα εξής για την επικείμενη επίσκεψη: “Έχω τακτική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΤΑΠΑ κ. Γ. Δεληπέτρο, ο οποίος προγραμματίζει να έρθει στη Ρόδο μέσα στον Ιούλιο με κλιμάκιο, ώστε να εξετάσουμε τα ζητήματα της Μεσαιωνικής Πόλης, τα οποία είναι πράγματι πάρα πολλά. Ένα από αυτά που μας απασχολούν είναι ότι υπάρχουν πολλά κτίρια τα οποία έχουν παραχωρηθεί στο ΤΑΠΑ από το Υπουργείο Πολιτισμού. Μερικά από αυτά έχουν μισθωθεί, άλλα τελούν υπό κατάληψη και χρήζουν γενναίων επεμβάσεων. Όπως έχω δηλώσει και προσφάτως, τα κτίρια αυτά έχουν καταγραφεί και οι συνθήκες διαβίωσης των συμπολιτών μας που διαμένουν εκεί, είναι πολύ άσχημες. Εκτός αυτού, πρέπει να εξετάσουμε μια σειρά άλλων ζητημάτων και χώρους που μπορούμε να βρούμε στη Μ. Πόλη τους οποίους επιθυμούμε να ανακαινίσουμε και να αναδείξουμε ώστε να γίνει ακόμη πιο ελκυστική για τους επισκέπτες μας”.
Η προγραμματική σύμβαση
Όσον αφορά την περιβόητη προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟ, ο αντιδήμαρχος επικαλέστηκε τις ‘επιμέρους προγραμματικές συμβάσεις’ οι οποίες γίνονται και υλοποιούνται κατά περίπτωση τα δύο τελευταία χρόνια, όμως η βασική 20ετής σύμβαση στο πρότυπο που λειτούργησε από το 1984 – 2004, παραμένει βασικός στόχος της δημοτικής αρχής.
“Ο δήμαρχος Ροδίων θα επιδιώξει προσωπική συνάντηση με τον ΥΠΠΟ κ. Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο θα θέσει μια σειρά ζητημάτων που άπτονται της αρμοδιότητάς του, μεταξύ αυτών και η προγραμματική σύμβαση για την Μ. Πόλη. Ο προκάτοχός του, κ. Μιχάλης Λιάπης είχε άλλη φιλοσοφία. Προτιμούσε τις μικρότερες συμβάσεις και όχι την βασική” όπως τόνισε.
Μάλιστα, για το θέμα πραγματοποιήθηκε και ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του κ. Γιαννακάκη με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, διεύθυνσης προγραμματισμού, Μ. Πόλης, αρχαιολογίας και λοιπών εφορειών όπου τέθηκε επί τάπητος ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι με την περίφημη σύμβαση, η οποία θα πρέπει να ανταποκρίνεται και στα σημερινά δεδομέν