Ψυχραιμία και νηφαλιότητα, ενημέρωση και ετοιμότητα

Υπό την προεδρία του νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδη συνεδρίασε χθες το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο για τη «νέα γρίπη», με την συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων φορέων, συλλόγων, υπηρεσιών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Βάσει του αρχικού τοπικού σχεδίου δράσης που εκπόνησε η Νομαρχία, έγινε εκτενής συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων για τον προσδιορισμό του ρόλου και των ευθυνών κάθε φορέα, στο πλαίσιο πάντα συντονισμένων δράσεων και πρωτοβουλιών.
Κατά την συνεδρίαση, στην οποία παρέστη και ο βουλευτής Δωδεκανήσου Αριστοτέλης Παυλίδης, τονίστηκε η ανάγκη να επικρατήσει στην τοπική κοινωνία ψυχραιμία και νηφαλιότητα, στόχος που μπορεί να επιτευχθεί με την έγκυρη ενημέρωση και την ετοιμότητα που οφείλουν να επιδείξουν πολίτες και φορείς. Το παρών έδωσαν ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Αθ. Κοσσιώρης, ο πρ. της μονάδας λοιμώξεων του νοσοκομείου κ. Σ. Καραταπάνης, η πρ. των εργαζομένων του νοσοκομείου κ. Λ. Καλαμάτα, οι προϊστάμενοι της Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης κ.κ. Γ. Τσιαβός και Μ. Νικολάου, ο πρ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Ν. Φουτούλης, ο πρ. του ΙΣΡ κ. Χ. Μαντάς, οι δήμαρχοι Πεταλούδων, Καμείρου, Αταβύρου και Νότιας Ρόδου κ.κ. Κορδίνας, Κρητικός, Τσουκαλάς και Σαββής, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμεναρχείου, της ΕΛΑΣ, ο αερολιμενάρχης κ. Σ. Χατζηστρατής, οι επικεφαλής της μειοψηφίας του Ν.Σ. κ.κ. Β. Υψηλάντης και Γ. Περδικάρης, ο προϊστάμενος του ΕΟΤ Δ/σου κ. Καπετάνος, κ.ά.
Ο Νομάρχης
Ο κ. Γ. Μαχαιρίδης προέβη σε εκτενή ενημέρωση σχετικά με το “Εθνικό Σχέδιο για τη Γρίπη” επικεντρώνοντας στους στόχους του “Τοπικού Σχεδίου Δράσης” και λέγοντας: “Τον τελευταίο καιρό πάσχουμε από την ασθένεια του… πανικού που έχει δημιουργηθεί. Η νέα γρίπη έχει μπει δυναμικά στη ζωή μας και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία”. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων για να φέρουν εις πέρας το όλο σχέδιο ξεκινώντας από την ανάγκη να δημιουργηθούν “κέντρα εμβολιασμού” στο νησί που θα γίνουν στα Αγροτικά Ιατρεία και σε χώρους έξω από τα νοσοκομεία ή ακόμη και αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν χώροι στο ΙΚΑ και στην ΔΥΠΕ (παλιό νοσοκομείο).
Όσον αφορά τα άλλα νησιά, θα αναλάβει ευθύνη το “Δελφίνι της ζωής και ελπίδας” που θα βοηθήσει στους εμβολιασμούς, συνεπικουρούμενο και από το Πολεμικό Ναυτικό -όπως δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Αρ. Παυλίδης.
Ερωτήματα
για το εμβόλιο
Πολλά πάντως είναι ακόμη τα αναπάντητα ερωτήματα όπως το πότε θα έρθουν οι προμήθειες υλικών σε γάντια, μάσκες κ.λπ. ενώ ουδείς είναι ακόμη σε θέση να γνωρίζει πότε θα έρθουν τα εμβόλια, για τα οποία διατυπώθηκαν διιστάμενες απόψεις σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους. Πολλοί είπαν ότι ίσως να μην έχει νόημα ο εμβολιασμός κάποιων ομάδων, αφού το εμβόλιο ενεργεί σε 2 μήνες.
Ο κ. Μαντάς τάχθηκε κατά της δημιουργίας “γριπο-ϊατρείων” όπως είπε, αμφισβητώντας αν τελικά θα βοηθήσουν στην προσπάθεια, ενώ ο διευθυντής του ΙΚΑ Ρόδου κ. Ν. Παυλίδης εξέφρασε αντίθετη άποψη:
“Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος και οι γιατροί, είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια “γρίπη”. Η γρίπη δεν έχει θεραπεία, κάνει τον κύκλο της. Εμείς πρέπει να κοιτάξουμε τα βαριά περιστατικά και όχι τους απλούς πυρετούς. Μπορεί από τους 100 ανθρώπους, οι 90 να την περάσουν σε 2 ημέρες”. Ζήτησε ωστόσο να δοθεί έμφαση στον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων όπως οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.
Ο αρμόδιος επίκουρος νομάρχη Δ. Κρεμαστινός είπε ότι “πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι να “ανακουφίσουμε” το νοσοκομείο αφού δεν αντέχει το σύστημά του να δέχεται όλα τα περιστατικά” ζητώντας από όλους τους εμπλεκόμενους γιατρούς (καρδιολόγους, παθολόγους, παιδιάτρους και πνευμονολόγους) να συνεργαστούν με τους ασθενείς τους.
Ο κ. Β. Κινούς εκ μέρους των νοσοκομειακών γιατρών αποκάλυψε ότι “το νοσοκομείο της Ρόδου, δέχεται καθημερινά 30 περιστατικά γρίπης. Αυτό αποτελεί το 5% του συστήματος που μπορεί να αντέξει. Εάν ανέβει στο 10% μέχρι και τον Σεπτέμβριο, τότε δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει”.
Οι κ.κ. Τσιαβός και Νικολάου, επισήμαναν ότι δεν έχουν ακόμη δοθεί οδηγίες για να μην ανοίξουν τα σχολεία, αν και ζήτησαν να γίνει ενημέρωση στους εκπαιδευτικούς και εμβολιασμοί στα μικρά παιδιά του Δημοτικού.
Οι κ.κ. Υψηλάντης και Περδικάρης έθεσαν μια σειρά άμεσων παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, όπως τα σημεία αναφοράς των πολιτών για ενημέρωση και εμβολιασμούς και την ανάγκη εμβολιασμών στους ΡΟΜΑ και τους μετανάστες που έρχονται στην περιοχή μας.
ΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛ. 7
Αίσθηση προκάλεσε η ερώτηση του κ. Καπετάνου για το τι θα γίνει με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με πολλούς τουρίστες για να του απαντήσει ο κ. Καραταπάνης ότι “πρέπει να φορούν μάσκα!” πράγμα που προκάλεσε θυμηδία, αφού σε τέτοιες καίριες θέσεις οι ξένοι επισκέπτες μας, περισσότερο θα τρομοκρατηθούν βλέποντας τους υπαλλήλους υποδοχής με μάσκες, παρά θα αισθάνονται… ασφάλεια.
Αρωγοί στην προσπάθεια δήλωσαν όλοι οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι των ΟΤΑπου καλούνται να συντάξουν τα δικά τους τοπικά σχέδια δράσης, καταγράφοντας την διαθεσιμότητα σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης, θα ενημερωθούν όλοι οι τουριστικοί φορείς για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν «υποδεχόμενοι» τους επισκέπτες μας.
Βασικό σημείο συζήτησης και αναφοράς ήταν η εκστρατεία ενημέρωσης που πρέπει να κλιμακωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
Η Νομαρχία Δωδεκανήσου προχωρεί στην παραγγελία 200.000 ενημερωτικών εντύπων, ενώ ειδικά για τους μαθητές, με πρωτοβουλία της αντινομάρχη Ανδριάνας Μπαφίτη, θα εκδοθούν και θα διανεμηθούν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς έντυπα με οδηγίες που θα συνοδεύονται με σκίτσα του συμπατριώτη μας πολιτικού γελοιογράφου Βαγγέλη Παυλίδη.
Και φάρσα για… βόμβα!
Να σημειωθεί τέλος, ότι γύρω στις 12.30 το μεσημέρι κάποιος άγνωστος τηλεφώνησε στη γραμματεία του Νομάρχη και είπε ότι τοποθέτησαν αυτόματη ηλεκτρονική βόμβα στο νομαρχιακό μέγαρο. Ο κ. Μαχαιρίδης ανακοίνωσε στους παριστάμενους ότι δεν πρέπει να φοβηθούν και η συνεδρίαση συνεχίστηκε ομαλά. Η αστυνομική διεύθυνση έστειλε αστυνομικούς για έρευνα αλλά τελικά διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για φάρσα.
TO ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ
Σε ό,τι αφορά αυτό καθεαυτό το σχέδιο δράσης της Νομαρχίας επισημάνθηκε ότι ως σκοπό έχει την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την ελάττωση της νοσηρότητας και ότι τίθενται και οι ακόλουθοι στόχοι:
1. Συμβολή στην έγκαιρη ανίχνευση τυχόν ύποπτου κρούσματος : με την ενημέρωση των αρμόδιων φορέων, επαγγελματιών υγείας και πολιτών.
2. Αποτροπή μετάδοσης της λοίμωξης σε άλλα άτομα, στο προσωπικό της Νομαρχίας, στην κοινότητα: με ευαισθητοποίηση – ενημέρωση των εργαζομένων στους χώρους υγείας και των πολιτών για τους τρόπους μετάδοσης και εφαρμογής προληπτικών μέτρων, την διανομή κατάλληλων Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) στους εργαζόμενους οι οποίοι θα αναλάβουν να έρθουν σε επαφή με τυχόν νοσούντες και στον πληθυσμό ανάλογα με τις τρέχουσες οδηγίες.
3. ¶μεση ενημέρωση και επιδημιολογική διερεύνηση σε ότι αφορά τα κρούσματα που θα εμφανιστούν σε περιοχή ευθύνης της Νομαρχίας Δωδ/σου σε συνεργασία και επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας , το ΕΚΕΠΥ και το ΚΕΕΛΠΝΟ.
4. Προγραμματισμός διενέργειας εμβολιασμών στην περιοχή ευθύνης Νομαρχίας Δωδεκανήσου: με τον καθορισμό εμβολιαστικών κέντρων και ομάδων εμβολιασμού σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στον τομέα της υγείας.
5. Παροχή βοήθειας σε ειδικές περιπτώσεις και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως μη αυτοεξυπηρετούμενους πολίτες: με τη συνεργασία των Δήμων και την ενεργοποίηση των εθελοντικών ομάδων και σύσταση νέων