Ραντεβού την Κυριακή με την τρόικα

Για την Κυριακή το πρωί (10 πμ) ανανεώθηκε το ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και των συνεργατών του με την τρόικα, αμέσως μετά την ψυχρολουσία που πήρε η ελληνική πλευρά στη συνεδρίαση του Eurogroup. Κι αυτό για να κλείσουν εσπευσμένα όσο το δυνατόν περισσότερα από τα ανοιχτά θέματα, με πρώτο το δημοσιονομικό κενό και τον προυπολογισμό του 2014, η τελική συμφωνία για την τύχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, αλλά και τα διαρθρωτικά ζητήματα της απελευθέρωσης των προιόντων και των υπηρεσιών και τέλος το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που μετατίθεται από χρόνο σε χρόνο. Επίσης την Κυριακή στις 4 μμ θα συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση.
Οπως είπε ο κ. Στουρνάρας στις Βρυξέλλες μετά τη συνεδρίαση “θα πετύχουμε συμφωνία με την τρόικα” επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλα δημοσιονομικά μέτρα, παρά μόνον διαρθρωτικά.
Η ελληνική πλευρά προτείνει στην τρόικα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που αντιστοιχούν στο 0,7% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 1,3 δισ. ευρώ, για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, δήλωσε -σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ- ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη λήξη του Eurogroup.
Tα μέτρα αυτά αφορούν τις τρύπες στη συλλογή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, τη μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ και πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις συγχωνεύσεις οργανισμών κυρίως στον τομέα της υγείας και της παιδείας και την αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με ποινές σε όσους το παραβιάζουν.
«Θέλουμε να πείσουμε ότι τα μέτρα που θα πάρουμε για να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό του 2014 είναι αξιόπιστα», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο».
Η απουσία όμως συμφωνίας με τους ελεγκτές που επιστρέφουν στην Αθήνα και τα ανοιχτά ζητήματα – από τα προτατούμενα για την καταβολή της δόσης μέχρι τις διαρθρωτικές αλλαγές που επανέρχεται ο Ελληνας υπουργός – εμπόδισαν τον πρόεδρο του Eurogroup τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γέρουν Ντάιζελμπλουμ να αρθώσει μια καλύτερη κουβέντα για την Ελλάδα πέρα από τη δήλωση «το ποτήρι είναι μισογεμάτο». Ολοι περιμένουν τη συμφωνία με την τρόικα που δεν υπάρχει.
Ο Ελληνας υπουργός στις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε χθές στις Βρυξέλλες μέχρι αργά το βράδυ, αλλά και σήμερα στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ecofin θα επιδιώξει να βελτιώσει το κλίμα και να εξηγήσει τις δυσκολίες – κυρίως τις πολιτικές – που υπάρχουν για να τρέξει η Ελλάδα πρός το στόχο.
Πιέσεις προς την Ελλάδα
«Οι ελληνικές Αρχές πρέπει επειγόντως να παρουσιάσουν πρόοδο σε τέσσερα μέτωπα: Τα προαπαιτούμενα, το δημοσιονομικό κενό, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις. Θέλουμε πρόοδο σε αυτά προκειμένου να κλείσουμε την αξιολόγηση.»
Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον επίτροπο Όλι Ρεν και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, ερωτηθείς σχετικώς, προσδιόρισε το «επείγον» για το οποίο μίλησε όχι τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όπως είπε, αλλά σε πολιτικό και σε επίπεδο δέσμευσης των ελληνικών Αρχών στο πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση «το συντομότερο δυνατόν».
Είναι σημαντικό, όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ, να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να μπορέσουμε να πάρουμε αποφάσεις το Δεκέμβριο. Όπως είναι τα πράγματα -παραδέχτηκε- είναι δύσκολο να μπορέσει το Eurogroup να καταλήξει σε αποφάσεις τον Δεκέμβριο.
Η συνεδρίαση
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισήγηση του Επιτρόπου Ολι Ρεν δεν ήταν αρνητική για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα κυρίως στα δημοσιομικά στο δρόμο για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.
Παράλληλα πιθανή θεωρείται η επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα αύριο Παρασκευή όπου θα μείνει σύμφωνα με πληροφορίες ως και την Τετάρτη

Συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά στο Βερολίνο
στις 22 Νοεμβρίου
Στο Βερολίνο μεταβαίνει στις 22 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να έχει μία ακόμα συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ.
Η συνάντηση θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη με δεδομένη την εκκρεμότητα στην αξιολόγηση της τρόικας για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά και των πιέσεων που ασκεί το Eurogroup στην Αθήνα να κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα.
Ο κ. Σαμαράς είχε συναντηθεί με την καγκελάριο στις 25 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα όσα είχε πει στη συνέχεια η κ. Μέρκελ, τότε δεν είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ η γερμανίδα πολιτικός είχε παραπέμψει για τα περαιτέρω στην τρόικα.
Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η Μέρκελ απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν συζητήθηκε το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού προγράμματος κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας στο περιθώριο της Συνόδου και αν έχει αλλάξει η γερμανική στάση.
«Όχι, μίλησα με τον κ. Αντώνη Σαμαρά για πέντε λεπτά, αλλά όχι για το ζήτημα που αναφέρατε. Επομένως η στάση μας δεν έχει αλλάξει» ήταν η απάντηση της Μέρκελ.

Ποια είναι τα μέτρα 1,3 δισ. ευρώ που προτείνει
η Αθήνα στην Τρόικα
Τα μέτρα που αντιπροτείνει η Αθήνα στους δανειστές αφορούν: στις «τρύπες» στη συλλογή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, στη μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ και πρόσωπα δημοσίου δικαίου, στις συγχωνεύσεις οργανισμών και στην αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου
Την πεποίθηση ότι η συμφωνία με την Τρόικα θα κλείσει πριν από το τέλος του έτους εξέφρασε χθες, μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Ακόμη, συμπλήρωσε ότι, όσον αφορά στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, τα μέτρα που προτείνονται στην Τρόικα είναι διαθρωτικού χαρακτήρα και αντιστοιχούν σε 1,3 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ.
Συγκεκριμενοποιώντας τα μέτρα, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι αυτά αφορούν στις «τρύπες» στη συλλογή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, στη μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ και πρόσωπα δημοσίου δικαίου, στις συγχωνεύσεις οργανισμών κυρίως στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας και στην αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με την επιβολή ποινών σε όσους το παραβιάζουν.
Μάλιστα, τα μέτρα αυτά πρόκειται να τα παρουσιάσει στην ομάδα Τόμσεν ο κ. Στουρνάρας την προσεχή Κυριακή. «Θέλουμε να πείσουμε ότι τα μέτρα που θα πάρουμε για να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό του 2014 είναι αξιόπιστα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, που θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο».
Όσον αφορά στο ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, και ειδικότερα αυτό που αφορά στην αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει αντίρρηση με την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, αλλά δεν δέχεται η εταιρεία να χάσει τον εξαγωγικό της προσανατολισμό.
Τόνισε ακόμη πως εξήγησε στους ομολόγους του στο Eurogroup ότι, λόγω γεωγραφικής θέσης, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να διατηρεί μεγάλο στρατό και οφείλει να έχει αμυντική βιομηχανία, η οποία θα είναι ανταγωνιστική και θα μπορεί να εξάγει.
Μιλώντας, επίσης, για τους πλειστηριασμούς, ξεκαθάρισε ότι η ελληνική πλευρά δεν δέχεται να αρθούν, από 1ης Ιανουαρίου, όλα τα μορατόρια, διότι οι απώλειες για τις τράπεζες θα είναι μεγάλες.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι ο κ. Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος με τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας τονίζοντας ότι ενδεχόμενη λήψη τέτοιων μέτρων θα είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα.