Ανοίγει ο δρόμος προκειμένου να καταφέρουν οι δήμοι να εισπράξουν σημαντικά ποσά, τα οποία παραμένουν ανείσπρακτα και προέρχονται από οφειλές δημοτών και επιχειρήσεων. Αυτό θα συμβεί με νομοθετική διάταξη, η οποία έχει καταρτιστεί από το υπουργείο Εσωτερικών και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Στο ίδιο νομοσχέδιο μελετάται να συμπεριληφθεί και διάταξη η οποία θα προβλέπει αλλαγές των γεωγραφικών ορίων σε μεγάλους νησιωτικούς δήμους.
Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτιμάται να δώσει σημαντική ανάσα στα οικονομικά αρκετών δήμων. Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι ανείσπρακτες οφειλές των δήμων από δημότες και επιχειρήσεις πλησιάζουν το 1 δισ. ευρώ. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι σε θέση να προσχωρήσουν σε διακανονισμό, καθώς τα ποσά μαζί με τις προσαυξήσεις είναι ιδιαίτερα μεγάλα.
Το υπουργείο Εσωτερικών αποδεχόμενο εισήγηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) προχώρησε στην κατάρτιση διάταξης η οποία περιέχει ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους ενεργοποιήσουν έναν διακανονισμό εξόφλησης. Η τελική μορφή της επίμαχης διάταξης θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη με τους δημάρχους. Πάντως, σύμφωνα με το αρχικό αίτημα που είχε διατυπωθεί από την πλευρά των δημάρχων, η ρύθμιση αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημοτών προς τους δήμους και τα ΝΠΔΔ αυτών, ανεξαρτήτως ποσού.
Μετά τη θεσμοθέτηση της ρύθμισης, θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), στην οποία θα ορίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες και οι προθεσμίες μέσα στις οποίες θα μπορούν να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι αίτηση για διακανονισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί η σχετική ρύθμιση, πολλοί δήμοι θα μπορέσουν να μειώσουν και την ψαλίδα στην απόκλιση που παρουσιάζουν οι ισολογισμοί εσόδων και εξόδων τους.
Ληξιπρόθεσμες
Στη ρύθμιση θα υπάγονται όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με παλαιότερη διάταξη που είχε θεσπιστεί (ν.4038/2012), το σύνολο των βασικών οφειλών δεν μπορούσε να υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ, όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, και τα 75.000 ευρώ, όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα. Αυτό με τη νέα διάταξη θα αλλάξει.
Οι δήμαρχοι στην πρότασή τους εισηγούνται να εξισωθεί και για τα φυσικά πρόσωπα το ποσό προκειμένου να μπορούν να «τακτοποιηθούν» οφειλές που φτάνουν και τα 75.000 ευρώ. Ένα σημαντικό κίνητρο για την ενεργοποίηση των οφειλετών να μπουν σε τμηματική εξόφληση είναι και ο ουσιαστικός εκμηδενισμός των προσαυξήσεων στα ποσά που θα καταβάλουν.
Η αρχική εισήγηση ήταν να γίνει αφαίρεση του συνόλου των προσαυξήσεων. Αν αυτό ισχύσει, θα φανεί στο τελικό σχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Οι οφειλές θα μπορούν να καταβληθούν είτε εφάπαξ είτε σε μηνιαίες δόσεις. Σε περιπτώσεις που ο αριθμός των δόσεων ξεπερνά τις 24, το αίτημα θα εξετάζεται από τον οικείο δήμαρχο. Η εφάπαξ εξόφληση ή η καταβολή της πρώτης δόσης θα μπορεί να γίνει την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση.
Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη. Ωστόσο, σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.