Ρυθμίζονται οι εκκρεμότητες με τα ξενοδοχεία «Atlantica»

Οριστικό τέλος σε εκκρεμότητες με τη διοίκηση της ξενοδοχειακής εταιρείας “Ατλάντικα Ελλάς ΑΕ” φέρεται να δίνει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ρυθμίζει το θέμα της απόστασης από την παραλία ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή των Κολυμπίων.
Η εταιρία δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού και αποτελεί τον άμεσο συνεργάτη και εκπρόσωπο της παγκόσμιας εμβέλειας τουριστικής εταιρείας TUI.
Μεταξύ των πολλών ξενοδοχειακών μονάδων σε όλη την Ελλάδα, στα οποία απασχολούνται πάνω από 5000 εργαζόμενοι, αγόρασε κατάλληλη έκταση και ανέγειρε, το ξενοδοχείο IMPERIAL στα Κολύμπια Ρόδου, το οποίο έχει πληρότητα σχεδόν 100%, στο οποίο απονέμεται επί σειράν ετών το παγκόσμιο πρώτο βραβείο ξενοδοχείων πέντε αστέρων.
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την υπ΄αριθμ. 283/2003 γνωμοδότησή του απάντησε θετικά σε ερώτημα της Γενικής Δ/νσης Περιβάλλοντος -Δ/νσης Χωροταξίας του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. για τη νόμιμη απόσταση από την παραλία ξενοδοχειακού συγκροτήματος Α’ τάξης, εντός γηπέδου άνω των 50 στρεμμάτων της ζώνης II της περιοχής Κολυμπίων Αφάντου Ρόδου.
Στη γνωμοδότηση αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
Η ΖΟΕ που καθορίστηκε με το ΠΑ της 16.8.88 (715 Δ’), όρισε για την II της περιοχής Κολυμπιών Αφαντου Ρόδου όριο αρτιότητας τα 4 στρέμματα, χρήσεις κατοικιών και κτιρίων τουριστικών εγκαταστάσεων Α’ και Β’ τάξης, και απόσταση από τη γραμμή αιγιαλού 70 μέτρα. Μεταγενέστερα εκδόθηκε το Π.Δ. της 30.6.91 (Δ’ 474), το οποίο, καθόρισε ειδικούς όρους δόμησης, στις εκτός σχεδίων και οικισμών κατ’ εξοχήν τουριστικές περιοχές των νήσων Κρήτης, Ρόδου και Κέρκυρας και του νομού Χαλκιδικής, ειδικότερα δε για τις περιοχές «Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης», σύμφωνα με τον πίνακα της 2647/ΥΠΕΘΟ 538866/Ειδ.135/ΕΟΤ/86 απόφασης του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας, το όριο αρτιότητας ανήλθε στα είκοσι (20) στρέμματα, για ανέγερση και μόνον νέων κτηρίων και τουριστικών εγκαταστάσεων ΑΑ’ και Α’ τάξης, ειδικά και μόνον για κτήρια εντός γηπέδων άνω των 50 στρεμμάτων ορίστηκε συντελεστής δόμησης 0,20, με δυνατότητα τοποθέτησης των κτηρίων μέχρι τη γραμμή παραλίας.
Οι μεταvεvέστεoες του Π.Δ. περί ΖΟΕ ρυθμίσεις αυτές, είναι ειδικές, αφορώσες μόνον στην ανένερση νέων κτιρίων και τουριστικών εγκαταστάσεων με πολύ μεγαλύτερο όριο αρτιότητας γηπέδων και υπερισχύουν των προγενεστέρων της ΖΟΕ, δοθέντος ότι, όπως αναφέρεται και στο 356/91 πρακτικό επεξεργασίας του ΣτΕ, με το Διάταγμα αυτό σκοπείται η «αντιμετώπιση του προβλήματος της υποβαθμίσεως των κυριωτέρων περιοχών τουριστικής αναπτύξεως της χώρας (Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα, Χαλκιδική), από την απρογραμμάτιστη διασπορά των τουριστικών εγκαταστάσεων, καθώς και την αυθαίρετη δόμηση και κατάτμηση της γης. Ειδικότερα, οι ρυθμίσεις του παρόντος σχεδίου στοχεύουν στον αποκλεισμό δημιουργίας μικρών μονάδων, και στην αποθάρρυνση της κατατμήσεως των μεγάλων γηπέδων, ούτως ώστε να επιτευχθεί εξυγίανση και αναβάθμιση του τομέως του τουρισμού, στις ανωτέρω περιοχές.»
Εξάλλου το ως άνω Π.Δ730.6.1991 δεν εμπεριέχει ρητή επιφύλαξη υπέρ τυχόν άλλων ισχυουσών «ειδικών» ρυθμίσεων (όπως πχ ΖΟΕ).
Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι τα τουριστικά συγκροτήματα ΑΑ και Α’ κατηγορίας, εντός παραλιακών γηπέδων άνω των 50 στρεμμάτων, που βρίσκονται στις περιοχές του πίνακα της παραπάνω απόφασης 2647/ΥΠΕΘ 538866/ειδ. 135/ΕΟΤ/86 (περιοχές Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης), δεν έχουν υποχρέωση τήρησης απόστασης από την παραλία. Αυτό ισχύει όχι μόνον για τις περιοχές του αρχικού πίνακα, αλλά και όσες εντάχθηκαν σε αυτές με μεταγενέστερες αποφάσεις.
Στην προκειμένη περίπτωση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου του ερωτήματος, πρόκειται για ξενοδοχειακή μονάδα της εταιρείας «ATLANTICA HELLAS» S.A. που ανήκει στην κατηγορία Α’ τάξης, εντός παραλιακού γηπέδου άνω των 50 στρεμμάτων, της ζώνης II της περιοχής Κολυμπίων Αφάντου Ρόδου, η οποία με τη μεταγενέστερη ως άνω πρόσφατη απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης, περιελήφθη στον παραπάνω πίνακα των περιοχών Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης της υπουργικής απόφασης. Συνεπώς ισχύουν οι ειδικοί όροι δόμησης που προβλέπονται από το Π.Δ. της 30.6.91, ήτοι συντελεστής δόμησης 0,20, χωρίς υποχρέωση τήρησης απόστασης από την παραλία, και όχι οι διατάξεις του προγενέστερου από 16.8.88 Π.Δ. που είχε καθορίσει άλλους όρους δόμησης στην περιοχή (αρτιότητα 4 στρεμμάτων και όριο απόστασης από τον αιγιαλό τουλάχιστον 70).
Κατόπιν των ανωτέρω, το Τμήμα ομόφωνα γνωμοδοτεί ότι το συγκεκριμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα, δεν έχει υποχρέωση τήρησης απόστασης από την παραλία”.