Σχέδιο θωράκισης του πληθυσμού με εμβολιασμό για όλους

Τον εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού της χώρας κατά της νέας γρίπης, καθώς και το ενδεχόμενο κλείσιμο σχολείων, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οπως είπε, εάν κριθεί αναγκαίο να κλείσουν τα σχολεία τότε θα εφαρμοστεί ειδικό πρόγραμμα για αναπλήρωση ωρών και εξ αποστάσεως μάθηση, σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας.
Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος προανήγγειλε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, προκειμένου το ΕΣΥ να είναι σε θέση να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης.
Προχθές, συνεδρίασε η Διυπουργική, υπό την προεδρία του Κ. Καραμανλή, η οποία ενέκρινε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση Πανδημίας Γρίπης. Στη συνεδρίαση εκτός από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, Δ. Αβραμόπουλο, συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, Αμυνας Ευάγγ. Μεϊμαράκης και Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος.
ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ
Το Εθνικό Σχέδιο, όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, θα αποσταλεί στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Ο υπουργός για μια ακόμη φορά επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει λόγος πανικού ή ανησυχίας», προσθέτοντας: «Η θνησιμότητα από τη νέα γρίπη είναι εξαιρετικά χαμηλή. Δεν πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής».
Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο «η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα για την υγειονομική θωράκιση της χώρας», υπογραμμίζοντας ότι με απόφαση του πρωθυπουργού θα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός της χώρας.
Οπως ανέφερε, η άμεση ενημέρωση είναι ο πρώτος άξονας δράσης και ανακοίνωσε ότι το υπουργείο ξεκινά πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού. Ο δεύτερος άξονας αφορά το συντονισμό του κρατικού μηχανισμού, είπε και σημείωσε ότι το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται ειδικό πρόγραμμα για αναπλήρωση ωρών και εξ αποστάσεως μάθηση εάν χρειαστεί.
Ο τρίτος άξονας είναι η προμήθεια του αναγκαίου φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που θα προμηθευτεί το εμβόλιο, διαβεβαίωσε, σημειώνοντας, όμως, ότι το εμβόλιο δεν θα χρησιμοποιηθεί πριν από την επίσημη ευρωπαϊκή και διεθνή έγκριση χρήσης του. Επίσης, ανέφερε ότι η χώρα έχει παραγγείλει επιπλέον αντι-ικά φάρμακα.
Ο τέταρτος άξονας περιλαμβάνει την καλή προετοιμασία και ενίσχυση του τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας και με τις προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και αύξηση κλινών εντατικής θεραπείας. Επίσης, δημιουργείται δίκτυο ιδιωτικών γιατρών και φαρμακοποιών που συστρατεύονται στον εθνικό στόχο.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Οσον αφορά τα περιστατικά στη χώρα μας, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή οι ασθενείς υπό καθεστώς θεραπείας είναι 15 σε όλη την Ελλάδα, ενώ έχουμε και τέσσερα σοβαρά περιστατικά. Το τέταρτο κρούσμα αφορά σε νεφροπαθή, που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση σε θάλαμο απομόνωσης σε νοσοκομείο της Αττικής.
Μετά τη διηπουργική, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωσταντίνου, σχολίασε: «Είναι σαφές ότι πλέον όλα θα κριθούν από την κινητοποίηση του υγειονομικού μηχανισμού, αλλά και γενικότερα τον επιχειρησιακό συντονισμό όλου του κρατικού μηχανισμού».
Θα νοσήσουν πάνω
από 1 εκατ. Ελληνες
Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ελληνες αναμένεται να νοσήσουν από τη νέα γρίπη, σύμφωνα με τις πιο ευνοϊκές εκτιμήσεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της Πανδημίας. Από αυτούς, περίπου 7 στους 10 ανήκουν στις ηλικίες μεταξύ 20-64 ετών. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να νοσήσει το 30% του πληθυσμού, ποσοστό που μπορεί να φθάσει ακόμη και στο 50% του πληθυσμού, όπως αναφέρεται στο Σχέδιο!
Για το λόγο αυτό στο σχέδιο γίνεται ειδική αναφορά για τα νοσοκομεία, τα οποία προκειμένου να έχουν διαθέσιμα κρεβάτια σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης θα προχωρήσουν:
Σε μείωση των τακτικών εισαγωγών, ενώ θα «επιστρατευτούν» κλίνες του ιδιωτικού τομέα, των στρατιωτικών νοσοκομείων ακόμη και των… ξενοδοχείων. Επίσης, στο έργο των γιατρών θα συνδράμουν φοιτητές ιατρικών σχολών, νοσηλευτικών σχολών, ιδιώτες, φαρμακοποιοί, ακόμη και εθελοντές. Παράλληλα, θα εφημερεύουν ιδιώτες γιατροί, ενώ ειδική τηλεφωνική γραμμή (1135) θα παρέχει πληροφόρηση σε όλους.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, το Σχέδιο προτείνει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι εργαζόμενοι σε χώρους υγείας, σε Υπηρεσίες αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και της κοινωνίας, άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, άτομα σε ομαδική διαβίωση (π.χ. οίκοι ευγηρίας), άτομα σε χώρους όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός και ως εκ τούτου εύκολη μετάδοση (π.χ. σχολεία) και οι έγκυες. Παράλληλα, προτείνεται ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού κατά του πνευμονιόκοκκου, που μειώνει τη θνησιμότητα από την πνευμονία, ως επιπλοκής της γρίππης.
Εκτός από τους επαγγελματίες Υγείας που θα εμβολιαστούν στους χώρους εργασίας τους – ακόμη και πόρτα πόρτα στα ιατρεία τους – για τους υπόλοιπους πολίτες προβλέπεται να γίνει σε σχολεία, πανεπιστήμια ή άλλα δημόσια κτήρια. Σε κάθε περίπτωση, τα σημεία που θα οριστούν θα λειτουργούν 18 ώρες την ημέρα και υπολογίζεται ότι θα εμβολιάζονται περίπου 1.000 άτομα ημερησίως.