Σε διαβούλευση το ν/σ για τον «Αντικαλλικράτη»

Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Μιχελάκη θα έχει την προσεχή Δευτέρα ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς προκειμένου να πιέσει για την ενσωμάτωση στο νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή άρθρων για τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων με τα καταστήματα της Νέας Αγοράς και τον ΔΗΦΟΔΩ.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει πάντως ότι παρότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις προφορικώς από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο ότι δεν θα υπάρχουν αλλαγές στο χωροταξικό του Καλλικράτη στους ενιαίους Δήμους των μεγάλων νησιών, το σχέδιο νόμου που απεστάλη αρμοδίως για διαβούλευση και στο Δήμο Ρόδου την 17η Δεκεμβρίου 2013 περιλαμβάνει τις συγκεκριμένες διατάξεις ακόμη και στην ερμηνευτική εγκύκλιο, που το συνοδεύει.
Σημειώνεται εξάλλου ότι εξακολουθεί να καταβάλλεται προσπάθεια από ορισμένα κέντρα να παραπλανήσουν το Υπουργείο Εσωτερικών ότι η πλειοψηφία των κατοίκων δεν επιθυμεί τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου.
Ο κ. Γρηγοράκος, που εξυπηρετεί τέτοια κέντρα, προσκείμενα στο «βαθύ ΠΑΣΟΚ», που επιδιώκει να κρατηθεί στη ζωή με κάθε μέσο, φέρεται μάλιστα να ζήτησε από τους δημάρχους, στους οποίους παρέδωσε το σχέδιο νόμο, να διαγράψουν τα άρθρα, που αφορούν το χωροταξικό του Καλλικράτη.
Ο κ. Μιχελάκης δεν έχει ωστόσο ακόμη τοποθετηθεί δημόσια επί του θέματος ενώ είναι γνωστές οι κακές σχέσεις του με τον κ. Γρηγοράκο.
Εν πάση περιπτώσει στην ερμηνευτική εγκύκλιο του σχεδίου νόμου αναφέρονται για το επίμαχο ζήτημα τα εξής:
Αρθρο 26
Κατά την εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης» κατέστη σαφές ότι καίτοι η νέα διοικητική διαίρεση της νησιωτικής Ελλάδας απεδείχθη κατά βάση ορθή και λειτουργική τούτο δεν ίσχυσε για τα πιο μεγάλα νησιά της χώρας δηλαδή τη Ρόδο, τη Μυτιλήνη, την Κέρκυρα, τη Σάμο και την Κεφαλλονιά. Για τα νησιά αυτά και ενώ ήταν σαφές ότι έπρεπε να μειωθεί ο αριθμός των προϋπαρχόντων του Νόμου 3852/2010 Δήμων, ακολουθήθηκε η πρακτική να ενταχθεί όλη η γεωγραφική τους περιοχή υπό την σκέπη ενός και μόνο Δήμου. Αυτή η πρακτική απεδείχθη δυσλειτουργική. Ορίστηκαν έτσι Δήμοι γεωγραφικά δυσανάλογα μεγάλοι σε σχέση με τους υπολοίπους Δήμους της χώρας και δημιουργήθηκαν ζητήματα αποτελεσματικής διοίκησης αυτών αλλά και πρόσβασης όλων των δημοτών στις δημοτικές αρχές καθότι αυτοί συχνά θα έπρεπε να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις μέσα από οδικό δίκτυο όχι της καλύτερης ποιότητας για να λύσουν μερικά από τα πιο βασικά τους καθημερινά προβλήματα. Συχνά, οι Δήμοι αυτοί είχαν και ζητήματα ομοιογένειας καθώς οι πληθυσμοί που τους αποτελούσαν είχαν διαφορετικά χαρακτηριστικά λόγω των κύριων οικονομικών δραστηριοτήτων αλλά και της μορφολογίας της κάθε περιοχής.
Με την προτεινόμενη διάταξη λύεται το πρόβλημα αυτό με την διοικητική διαίρεση των νήσων αυτών σε 3 ή 4 Δήμους ανάλογα με την έκταση, τον πληθυσμό και τις γεωγραφικές τους ιδιαιτερότητας. Η εφαρμογή της διατάξεως θα εξαφανίσει τις αρρυθμίες στην εφαρμογή του Καλλικράτη υιοθετώντας τα πρότυπα που εφαρμόζονται και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας αναφορικά με την έκταση, τον πληθυσμό κλπ των ΟΤΑ α’ βαθμού και θεωρείται ότι με τον τρόπο αυτό θα υποβοηθηθεί η καλύτερη λειτουργία των νησιών και η τοπική ανάπτυξη αλλά και θα ενθαρρυνθεί η μεγαλύτερη συμμετοχή των δημοτών στα κοινά.

Στο σχέδιο νόμου αναφέρονται τα εξής:
Aρθρο 26
Α) Η περίπτωση 10.Α.1 του άρθρου 1 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87Α΄/7-6-2010) τροποποιείται ως εξής:
«Ο δήμος Ρόδου από 1 Σεπτεμβρίου του 2014 καταργείται. Στη θέση του συνιστώνται οι παρακάτω δήμοι:
Δήμος Ρόδου : με έδρα τη Ρόδο, αποτελούμενος από τη δημοτική ενότητα Ρόδου
Δήμος Ιαλυσού – Καμείρου: με έδρα τις Πεταλούδες, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες α. Ιαλυσού, β. Πεταλούδων, γ. Καμείρου και δ. Αταβύρου
Δήμος Λίνδου: με έδρα τη Λίνδο, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες α) Λινδίων, και β. Νότιας Ρόδου
Δήμος Καλλιθέας : με έδρα την Αφάντου, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες α) Καλλιθέας, β) Αρχαγγέλου , και γ) Αφάντου.
Στην ίδια παράγραφο του άρθρου 26 του σχεδίου νόμου περιλαμβάνονται οι ανάλογες προβλέψεις για τα υπόλοιπα 4 νησιά ενώ στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου αναφέρονται τα εξής:
“Οι νέοι δήμοι που συνιστώνται με την παράγραφο 1 του παρόντος αρχίζουν να λειτουργούν από την εγκατάσταση των αρχών τους, οι οποίες θα αναδειχθούν με τις γενικές δημοτικές εκλογές που ακολουθούν τη δημοσίευση του παρόντος. Η εγκατάσταση γίνεται κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 9 του Ν. 3852/2010.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών καθώς και κάθε άλλου αρμόδιου Υπουργού, που εκδίδεται εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την δημοσίευση του παρόντος, έπειτα από πρόταση του αρμοδίου Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ρυθμίζονται τα ζητήματα κατανομής προσωπικού, περιουσίας και πόρων από τους καταργηθέντες με την παράγραφο 1 του παρόντος Δήμους προς τους νεοσυσταθέντες καθώς και κάθε άλλο ειδικό, τεχνικό και λεπτομερειακό ζήτημα που αφορά την ομαλή εκκίνηση της λειτουργίας των Δήμων αυτών”.