Σε εφαρμογή τα προγράμματα κατάρτισης ανέργων

Πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους εκτιμάται πως θα τεθούν σε εφαρμογή από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τα προγράμματα κατάρτισης ανέργων που φέρουν την ονομασία «ΤΟΠΕΚΟ» και «ΤΟΠΣΑ».
«Οι προετοιμασίες για την υλοποίηση των προγραμμάτων είναι σε εξέλιξη. Θα έχουν την ευκαιρία να καταρτισθούν και να βγουν ξανά στην αγορά εργασίας αρκετά άτομα», δήλωσε η πρόεδρος του «ΚΕΚ Γεννηματάς» κ. Λίνα Παπατσή.
Όπως εξήγησε η κ. Λίνα Παπατσή το «ΚΕΚ. Γ. Γεννηματάς», ως ο σπουδαιότερος αυτοδιοικητικός οργανισμός επαγγελματικής κατάρτισης στο Νότιο Αιγαίο με τη μεγάλη εμπειρία που διαθέτει στην κατάρτιση ενηλίκων, στο πλαίσιο των προγραμμάτων «ΤΟΠΕΚΟ» και «ΤΟΠΣΑ» συμμετέχει ως μέλος στις αναπτυξιακές συμπράξεις «ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ- ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» και «ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» αναλαμβάνοντας τις δράσεις της κατάρτισης.
Στόχος είναι οι ωφελούμενοι να προετοιμαστούν θεωρητικά και να λάβουν πολύτιμη εμπειρία μέσω – συναφούς με την θεωρητική κατάρτιση – πρακτικής άσκησης και να βγουν στην αγορά εργασίας.
“Στα πλαίσια των προγραμμάτων αυτών άνεργοι πρόκειται να καταρτιστούν στις θεματικές ενότητες: «Αίσθημα Πρωτοβουλίας και Επιχειρηματικότητα / Νέες Τεχνολογίες και Προώθηση, Προβολή του Τουριστικού Προϊόντος», όπου θα λάβουν και εκπαιδευτικό επίδοµα για την συμμετοχή τους”, δήλωσε η κ. Λ. Παπατσή.
Η δομή του εκπαιδευτικού περιεχομένου για τα πρόγραμμα κατάρτισης που προβλέπεται στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ενέργειας συνίσταται σε δύο βασικούς άξονες.
1. Την εξειδίκευση στο αντικείμενο προκειμένου οι καταρτιζόμενοι να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες, έτσι ώστε να καταστούν ικανοί να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ένταξής τους στην αγορά εργασίας με τη μορφή της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, της προσωπικής επιχείρησης και της εξαρτημένης εργασίας στον κλάδο που έχει οριστεί σαφώς από το σχέδιο δράσης.
2. Την υλοποίηση της πρακτικής άσκησης σε επιλεγμένες επιχειρήσεις της περιοχής παρέμβασης που δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό κλάδο. Το εκπαιδευτικό περιεχόμενο της πρακτικής άσκησης αντιστοιχεί στις εκπαιδευτικές ενότητες, έτσι ώστε η εξάσκηση των καταρτιζομένων σε πραγματικές συνθήκες εργασίας να γίνεται σε αντικείμενα που ταυτίζονται με το περιεχόμενο της θεωρητικής τους κατάρτισης.

“Σκοπός του πλαισίου κατάρτισης είναι οι καταρτιζόμενοι να αποκτήσουν: εξειδικευμένα επαγγελματικά προσόντα, τις ζητούμενες από την αγορά γνώσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα που απαιτούν οι νέες τεχνολογίες και ιδιαίτερα οι υπηρεσίες του διαδικτύου, στην τουριστική – ξενοδοχειακή βιομηχανία. Οι εκπαιδευτικοί στόχοι που ορίζονται στο πρόγραμμα κατάρτισης είναι υψηλού επιπέδου και βρίσκονται σε αντιστοιχία με τα ζητούμενα προσόντα από την τοπική αγορά εργασίας και τις εκπαιδευτικές ανάγκες των ωφελουμένων”, δήλωσε η κ. Λίνα Παπατσή.
Όπως υπογράμμισε η κ. Λίνα Παπατσή στα «ΤΟΠΣΑ», που επίσης αποτελούν μία ολοκληρωμένη παρέμβαση για την προώθηση της απασχόλησης, το σχέδιο επικεντρώνεται στους τομείς της Αγροτικής Οικονομίας, της Μεταποίησης και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων, Υπηρεσιών, Θεματικού Τουρισμού και της Κοινωνικής Οικονομίας.
«Αντικείμενο του έργου είναι η υποστήριξη 110 ανέργων για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Στόχος του έργου είναι η προετοιμασία των ανέργων μέσα από δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης για την απόκτηση επαγγελματικών και οριζόντιων προσόντων, αλλά και δράσεις συμβουλευτικής πληροφόρησης και υποστήριξης, προκειμένου είτε να ασκήσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες είτε να στελεχώσουν υφιστάμενες επιχειρήσεις, ανταποκρινόμενοι στις σύγχρονες απαιτήσεις τους για βιωσιμότητα, ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια», δήλωσε η κ. Λίνα Παπατσή.
Για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί το έργο περιλαμβάνει σειρά αλληλένδετων δράσεων και το ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς στο πλαίσιο αυτό έχει αναλάβει τις δράσεις κατάρτισης των ωφελουμένων, για την απόκτηση επαγγελματικών προσόντων στον τομέα του θεματικού τουρισμού, την απόκτηση επαγγελματικών προσόντων στη μεταποίηση τροφίμων-ποτών, την κατάρτιση σε θέματα καινοτόμου επιχειρηματικότητας, αγροτικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας στην κοινωνική οικονομία. Θα γίνεται επιμόρφωση για την απόκτηση βασικών γνώσεων σε ξένες γλώσσες και της απόκτησης βασικών γνώσεων για τη χρήση Η/Υ.
«Η υλοποίηση των «ΤΟΠΕΚΟ» και «ΤΟΠΣΑ» ευελπιστούμε πως θα ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους», υπογράμμισε η πρόεδρος του «ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς» κ. Λίνα Παπατσή­.