Τρεις είναι τελικά οι συνεταιριστικές τράπεζες που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να ενισχύσουν το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 9%, με αποτέλεσμα να ανακαλείται η άδεια τους από την Τράπεζα της Ελλάδος και να οδηγούνται σε εκκαθάριση.
Πρόκειται για τις συνεταιριστικές τράπεζες Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου και Ευβοίας, οι οποίες θα διασπαστούν, με τις καταθέσεις να απορροφούνται από την Alpha Bank. Οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες, ενώ τα χρήματα που δόθηκαν από τους μεριδιούχους κατά τη διαδικασία αύξησης συνεταιριστικού κεφαλαίου θα επιστραφούν μέσω της Alpha Bank.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου κατάφερε να συγκεντρώσει το 50% των απαιτούμενων κεφαλαίων, η Δυτικής Μακεδονίας το 40%, ενώ η Ευβοίας μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό χαμηλότερο του 10%.
Οι καταθέσεις που μεταφέρονται στην Alpha Bank είναι της τάξης των 430 εκατ. ευρώ, καθώς οι καταθέσεις της συνεταιριστικής Δωδεκανήσου διαμορφώνονται σε περίπου 254 εκατ. ευρώ, της Ευβοίας σε 95 εκατ. ευρώ και της Δυτ. Μακεδονίας σε 82 εκατ. ευρώ. Η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διατηρήσει φυσική παρουσία μέσω σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δραστηριοποιούνταν οι εν λόγω συνεταιριστικές και να προσφέρει ευκαιρίες απασχολήσης στο προσωπικό των τραπεζών, μετά από διαδικασία επιλογής.
Σημειώνεται ότι οι έξι συνεταιριστικές τράπεζες που υπολείπονταν του κατώταρου ορίου στο δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων είχαν περιθώριο μέχρι τις 22 Νοεμβρίου να ενισχυθούν κεφαλαιακά, ωστόσο, και παρά την άτυπη παράταση λίγων ημερών οι προσπάθειες των εν λόγω τραπεζών δεν στέφθηκαν με επιτυχία.
Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει ως εξής:
Μετά την άπρακτη παρέλευση και των τριών προθεσμιών που είχαν δοθεί για την ανακεφαλαιοποίησή τους και με γνώμονα την προστασία των καταθέσεων των πελατών τους, η Τράπεζα της Ελλάδος έκρινε απαραίτητη:
(1) την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των συνεταιριστικών τραπεζών Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου και Ευβοίας, (2) τη μεταφορά του συνόλου των καταθέσεων στην Alpha Bank κατόπιν προσφοράς της τελευταίας σύμφωνα με την κατά νόμο διαγωνιστική διαδικασία για την εύρεση αναδόχου (αρ. 63Δ, ν. 3601/2007), και (3) τη θέση τους σε ειδική εκκαθάριση από το προϊόν της οποίας θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τρίτων με τη σειρά που ορίζει ο νόμος.
Εκκαθαριστής ορίστηκε η εταιρεία ΕΡΝΣΤ & ΓΙΑΝΓΚ (ΕΛΛΑΣ) Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές Α.Ε. Τα κεφάλαια που είχαν κατατεθεί στους σχετικούς ενδιάμεσους λογαριασμούς για τους σκοπούς της αύξησης κεφαλαίου επιστρέφονται στους δικαιούχους τους. Οι καταθέσεις όλων των πελατών των τραπεζών αυτών είναι διασφαλισμένες στο ακέραιο και η οργάνωση της μεταφοράς τους στην Alpha Bank έχει ήδη ξεκινήσει. Η Alpha Bank θα ενημερώσει με ανακοίνωσή της το κοινό για τις σχετικές λεπτομέρειες.
Από την πλευρά της η Alpha Bank ανακοίνωσε τα ακόλουθα:
“Η Alpha Bank ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με την από 8 Δεκεμβρίου 2013 απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία ελήφθη μετά την ολοκλήρωση της κατ’ άρθρον 63Δ Ν.3601/2007 διαγωνιστικής διαδικασίας, ανακηρύχθηκε ανάδοχος του συνόλου των καταθέσεων των Συνεταιριστικών Τραπεζών Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου και Ευβοίας. Με την αναδοχή του συνόλου των καταθέσεων από την Alpha Bank διασφαλίζονται πλήρως όλες οι καταθέσεις. H εν λόγω αναδοχή αφορά αποκλειστικά στις καταθέσεις και όχι σε άλλα στοιχεία ενεργητικού ή / και παθητικού των τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών. Οι δικαιούχοι λογαριασμών καταθέσεων των εν λόγω Τραπεζών θα ενημερωθούν για την ημερομηνία που θα αρχίσει η εξυπηρέτησή τους από το δίκτυο Καταστημάτων της Alpha Bank, αμέσως μετά την ενσωμάτωση των απαραίτητων δεδομένων των τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών στα συστήματα της Τραπέζης. Η Alpha Bank θα διατηρήσει φυσική παρουσία μέσω Καταστημάτων σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δραστηριοποιούνταν οι εν λόγω Συνεταιριστικές Τράπεζες, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του πληθυσμού των περιοχών αυτών. Η Τράπεζα προτίθεται να προσφέρει ευκαιρίες απασχολήσεως στο Προσωπικό των Συνεταιριστικών Τραπεζών, μετά από διαδικασία επιλογής”.
Ανακοίνωση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου:
“Η μεγαλύτερη και δυναμικότερη Δωδεκανησιακή επιχείρηση, η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, από σήμερα αποτελεί ιστορία.
Η Τράπεζα της Ελλάδος με απόφαση που εξέδωσε την 8/12/2013, ημέρα Κυριακή, ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας των Συνεταιριστικών Τραπεζών Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου και Ευβοίας και αποφάσισε την ειδική εκκαθάρισή τους από την εταιρεία Ernest & Young.
Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, το κείμενο της οποίας έχει αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο της Τράπεζας της Ελλάδος:
i. Διασφαλίζονται πλήρως όλες οι καταθέσεις της Τράπεζας, οι οποίες μεταφέρονται στην ALPHA BANK.
ii. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν στην πρόσφατη αύξηση του Συνεταιριστικού της Κεφαλαίου (5.334.000¤) θα επιστραφούν όλα στους δικαιούχους τους.
iii. Η λειτουργία όλων των καταστημάτων, ο τρόπος διαχείρισης των χρηματοδοτήσεων και η απασχόληση του προσωπικού, θα κριθεί κατά την εκκαθάριση.
iv. Τα καταστήματα της θα παραμείνουν κλειστά την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013.
Η απόφαση των Νομισματικών Αρχών και της Πολιτείας να κλείσει την αντιπροσωπευτικότερη, καλύτερα οργανωμένη και τρίτη σε κεφαλαιοποίηση Ελληνική Συνεταιριστική Τράπεζα, η οποία εξυπηρετούσε τον ακριτικό Ελληνισμό και 15.000 περίπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι απαράδεκτη για εμάς τους Δωδεκανησίους και πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα.
Η Τράπεζα στην πρόσφατη αύξηση του Συνεταιριστικού της Κεφαλαίου απέδειξε την δυναμική της, συγκεντρώνοντας 5,3 εκ. ¤ και έφθασε τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (ΔΚΕ) στα επίπεδα του 9,85%, όταν το όριο ήταν στο 9%. Η Τράπεζα της Ελλάδος αναιτιολόγητα διαμόρφωσε τον ΔΚΕ της τράπεζας στο 7,4%, θέτοντας απροειδοποίητα σε διαφορετική κατηγορία ρυθμίσεις καθυστερούμενων δανείων. Με άλλα λόγια, μία πρακτική που εφαρμόζεται επίσημα από την εγχώρια τραπεζική αγορά επί μία τριετία και η οποία είναι απόλυτα σύμφωνη με το κανονιστικό πλαίσιο, αμφισβητήθηκε και απερρίφθη εν μία νυκτί κυριολεκτικά βάσει κριτηρίων που στηρίζονται σε υποκειμενική αξιολόγηση βιωσιμότητας δανείων.
Η εξέλιξη αυτή δεν έγινε εκ των προτέρων γνωστή στην Τράπεζα αλλά της ανακοινώθηκε αιφνιδίως με την λήξη της προθεσμίας της περιόδου αύξησης του Συνεταιριστικού Κεφαλαίου. Την 6/12/2013, η Τράπεζα παρέστη ενώπιον της Τράπεζας της Ελλάδος και κατέθεσε Σχέδιο Ανάκαμψης και Εξυγίανσης, με δεσμευτικές ενέργειες που διασφάλιζαν την διάρκεια της κεφαλαιακής επάρκειας. Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσε και την συμφωνία συγχώνευσης με την ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ, η οποία θα έδινε νέες προοπτικές σε ολόκληρο τον συνεταιριστικό θεσμό και ζήτησε σύντομη προθεσμία προκειμένου να συγκεντρώσει τα πρόσθετα κεφάλαια. Την επόμενη ημέρα, ήτοι την 7/12/2013 γνωστοποίησε στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι έχει ανεύρει συγκεκριμένους επενδυτές για να καλύψουν το ποσό των 5 εκ. ¤ νέων κεφαλαίων και ζήτησε για το σκοπό αυτό προθεσμία πέντε εργάσιμων ημερών. Φαίνεται όμως ότι η τύχη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, όπως και συνολικά του θεσμού των Συνεταιριστικών Τραπεζών, ήταν προδιαγραμμένη και η απόφαση ειλημμένη.
Η Τράπεζα δεν έκλεισε για κακοδιαχείριση, δεν έκλεισε για σκάνδαλα, δεν έκλεισε λόγω έλλειψης ρευστότητας. Την έκλεισαν κάποιοι γιατί ρύθμισε δάνεια Δωδεκανησίων, τα οποία βρίσκονται σε καθυστέρηση λόγω της Οικονομικής ύφεσης που ταλανίζει την χώρα επί εξαετία. Έκλεισαν τον μοναδικό πνεύμονα τοπικής επιχειρηματικότητας, αρνούμενοι να του χορηγήσουν την πρόσθετη ευκαιρία που νομίμως ζητούσε για να σταθεί αυτόνομος.
Η Τράπεζα θα καταθέσει άμεσα ασφαλιστικά μέτρα κατά της εν λόγω απόφασης και θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες υποστήριξης της θέσης της, των συνεταίρων της και του προσωπικού της. Όμως, το πλήγμα για την Δωδεκανησιακή επιχειρηματικότητα είναι μεγάλο. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από τον καθένα μας χωρίς μικρότητες. Ό,τι χτίσαμε επί δεκαοχτώ χρόνια με κόπο εκατοντάδων ατόμων γκρεμίσθηκε απροκάλυπτα και αναίτια˙ διότι το έργο και η πολυετής προσφορά και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου δεν κρίνεται μόνο με τεχνικά νούμερα και αναφορές. Κρίνεται κυρίως στην αγορά και εκεί το έργο της δεν αποτιμήθηκε ποτέ”.