Συνάντηση με τον καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Διευθυντή του Τομέα Υδραυλικής & Τεχνικής Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μυλόπουλο και τους επιστημονικούς του συνεργάτες είχε χθες ο νομάρχης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
Ο κ. Μυλόπουλος που κατάγεται από την Σύμη, ενημέρωσε το Νομάρχη για την έρευνα που ξεκίνησε κανονικά από χθες, στο πλαίσιο υλοποίησης της απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, για την εφαρμογή ενός πιλοτικού ερευνητικού έργου με τίτλο:
«Σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων Νομού Δωδεκανήσου σε συνθήκες επικινδυνότητας».
Αμέσως μετά παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου, όπου αναλύθηκε το αντικείμενο του έργου.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Μαχαιρίδης διευκρίνισε: “Η μελέτη αυτή που αναθέσαμε στο ΑΠΘ, θα βοηθήσει τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου να χαράξουμε μια πολιτική για την διαχείριση των υδάτινων πόρων σε επίπεδο νομού. Θέλουμε να εξετάσουμε τα πιθανά σενάρια που θα προκύψουν για να βοηθήσουμε με αυτό τον τρόπο και τους αντίστοιχους φορείς της Πολιτείας. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν περιοχές που ήδη επηρεάζονται από κλιματικές αλλαγές γι’ αυτό κι εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το μέλλον”.
Ο Νομάρχης είπε ότι η έρευνα με 200 περίπου ερωτηματολόγια θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009 και ζήτησε τη συνδρομή των συμπολιτών μας.
Από την πλευρά του ο κ. Μυλόπουλος, επικεντρώθηκε στην ανάγκη σχεδιασμού για την διαχείριση των υδάτινων πόρων στην περιοχή μας, αφού, όπως είπε: “Βρισκόμαστε σε μια εποχή κλιματικών αλλαγών όπου διαπιστώνεται ότι η θερμοκρασία αυξάνει ενώ συγχρόνως, στην Μεσόγειο, οι βροχοπτώσεις μειώνονται. Πρώτο μας μέλημα ήταν να διαπιστώσουμε πώς εξειδικεύονται οι συνθήκες της κλιματικής αλλαγής στα νησιά της Δωδεκανήσου. Αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι ότι την τελευταία 10ετία υπάρχει μια συστηματική μείωση των βροχοπτώσεων ενώ υπάρχει αύξηση συχνότητας ακραίων φαινομένων· περισσότερες περιόδους ξηρασίας οι οποίες εναλλάσσονται συχνότερα με περιόδους ισχυρών βροχοπτώσεων. Αυτά είναι εντελώς νέα δεδομένα γι’ αυτό, θα προσπαθήσουμε να εξειδικεύσουμε τις συνθήκες κλιματικής αλλαγής στα νησιά, να δούμε πώς συμπεριφέρεται η περιοχή κ.λπ.”
Η έρευνα αφορά τη διερεύνηση των επιπτώσεων των συνθηκών κλιματικής αλλαγής στα υδατικά αποθέματα της Ρόδου, καθώς και την υποβολή σχεδίου διαχείρισης των υδατικών πόρων προσαρμοσμένου σε συνθήκες μετεωρολογικής και υδρολογικής επικινδυνότητας.
Ο κ. Μυλόπουλος κάλεσε τους πολίτες να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για την απάντηση στο ερωτηματολόγιο που θα διανείμουν οι φοιτητές του ΑΠΘ στη Ρόδο, που έχει ως στόχο, την διερεύνηση των τάσεων και της συμπεριφοράς των καταναλωτών της πόλης σε σχέση με την χρήση του νερού, με την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί στην διαχείρισή του, με τις μελλοντικές πολιτικές κ.λπ.
Το ερωτηματολόγιο θα διανεμηθεί μόνον στην Ρόδο και όχι σε άλλα νησιά.
Ερωτηθείς ο Νομάρχης, σχετικά με το κόστος της έρευνας απάντησε ότι θα κοστίσει 30.000 ευρώ ενώ αν η ΝΑΔ είχε προχωρήσει σε προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού θα είχε στοιχίσει πολλαπλάσια.
“Δεν είναι η πρώτη μελέτη που γίνεται και ασχολείται με το θέμα της ύδρευσης στα νησιά. Βεβαίως αλλάζουν και οι παράμετροι με τις οποίες αντιμετωπίζουμε εφεξής τα προβλήματα αφού και οι κλιματικές αλλαγές διαφοροποιούν τα δεδομένα. Οι προτάσεις της έρευνας του ΑΠΘ μπορεί να βοηθήσουν τη ΝΑΔ στον προγραμματισμό κάποιων έργων για το μέλλον. Για παράδειγμα, μετά την ολοκλήρωση του Φράγματος του Γαδουρά, θα πρέπει να κλείσουν όλες οι γεωτρήσεις -ιδιωτικές και δημόσιες- στο νησί για να μπορέσει να αποκατασταθεί το ισοζύγιο στον υδροφόρο ορίζοντα”, όπως είπε.
Το ερωτηματολόγιο
Πιο αναλυτικά, οι ερωτήσεις που χωρίζονται σε 7 μέρη και περιλαμβάνονται στο ερωτηματολόγιο είναι οι εξής:
ΜΕΡΟΣ Α: Δημογραφικά Χαρακτηριστικά
Περιοχή και είδος κατοικίας, ηλικία, εκπαίδευση, μέλη οικογένειας κ.ά.
ΜΕΡΟΣ Β: Χρήση και εξοικονόμηση νερού
Πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το νερό και για τι είδους επιλογές; Έχετε συχνές διακοπές νερού στην περιοχή σας; Πού θεωρείτε ότι καταναλώνεται περισσότερο νερό;
ΜΕΡΟΣ Γ: Ποιότητα Νερού
Πίνετε νερό σε μόνιμη βάση από βρύση, εμφιαλωμένο, από βρύση με φίλτρο; Πόσο σημαντική είναι η επάρκεια νερού σήμερα; Πόσο σημαντική είναι η ποιότητα του νερού σήμερα;
ΜΕΡΟΣ Δ: Νερό και Περιβάλλον
Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πιο κρίσιμο πρόβλημα του πλανήτη; Πόσο πιστεύετε ότι στο μέλλον θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα νερού στην Ελλάδα; Ποια νομίζετε ότι είναι η κυριότερη αιτία των περιβαλλοντικών προβλημάτων της περιοχής σας; Πόσο επηρεάζουν την καταναλωτική σας συμπεριφορά ενημερωτικές εκπομπές για το περιβάλλον;
ΜΕΡΟΣ Ε: Χρηματοδότηση των έργων
Η καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων νερού σχετίζεται κυρίως με την κατασκευή υδρευτικών έργων; Την εξοικονόμηση νερού από τους καταναλωτές; Πόσο γνωρίζετε τα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν στην Ρόδο για την επίλυση των προβλημάτων νερού;
ΜΕΡΟΣ ΣΤ: Ενημέρωση και πληροφόρηση
Πόσο νομίζετε ότι η ΔΕΥΑΡ είναι αναγκαίο να παρέχει μια πιο αναλυτική και σε βάθος πληροφόρηση στο κοινό, για τα προβλήματα ύδρευσης της πόλης; Με ποιους τρόπους προτιμάτε να γίνεται η πληροφόρηση; Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τις υπηρεσίες που σας παρέχει η ΔΕΥΑΡ;
ΜΕΡΟΣ Η: Τιμολόγηση νερού – Οικονομική πολιτική
Πόσο διατεθειμένοι είστε να συμβάλετε στη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει η ΔΕΥΑΡ μέσω της αύξησης του τιμολογίου; Τι αύξηση προτίθεστε να αποδεχθείτε; Πώς νομίζετε ότι θα πρέπει να κατανέμεται το κόστος των νέων έργων ύδρευσης της πόλης; Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι πρέπει να τιμολογείται το νερό ύδρευσης; (ενιαία τιμή, τιμολόγηση ανάλογα με κατανάλωση, χρέωση με τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας, συδνυασμός πάγιας χρέωσης και κλιμακωτού τιμολογίου); Πόσο πιστεύετε ότι χρεώνεστε το 1 κυβικό νερού; Πόσο ρυθμίζετε την κατανάλωσή σας με βάση το τιμολόγιο; Πόσο πιστεύετε ότι η σημερινή τιμή του νερού λειτουργεί ως κίνητρο για την εξοικονόμησή του; Πόσο πιστεύετε ότι η αύξηση της τιμής του νερού βοηθά στην εξοικονόμησή του;
* Να σημειωθεί, τέλος, ότι στο ερωτηματολόγιο περιλαμβάνονται ακόμη μερικές ερωτήσεις ως υπο-ενότητες.
Η δενδροφύτευση
Ο Νομάρχης κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις σχετικά με τις δενδροφυτεύσεις στη Ρόδο: “Υπάρχει μια πρόταση από την TUI να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα στη Ρόδο (ανάλογο πρόγραμμα υλοποίησε και στην Ισπανία) σε συνεργασία των τοπικών φορέων, σε μια λογική περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των επισκεπτών τουριστών. Υπό αυτή την έννοια, η πρόταση αυτή που κατατέθηκε μέσω του ΠΡΟΤΟΥΡ είναι για αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος με τεχνητή φύτευση σε μία έκταση 500 στρεμμάτων. Ενδεχομένως να είναι η Αρχαία Κάμειρος. Εκεί η ΝΑΔ μέσω της προγραμματικής σύμβασης που θα υπογράψουμε με την TUI θα προσπαθήσει να φυτεύψει 50.000 δέντρα με βάθος χρόνου ώστε ο κάθε τουρίστας ή επισκέπτης της περιοχής να “υιοθετήσει” ένα δεντράκι. Παράλληλα, έχουμε αναθέσει στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο να συντάξει μια μελέτη για το Φράγμα του Γαδουρά όπου θα δημιουργηθεί το “Μεσογειακό Πάρκο” με φυτά που ενδημούν στη Ρόδο”. Στόχος της ΝΑΔ για φέτος, είναι να φυτευθούν 80.000 νέα δεντράκια στο πλαίσιο των δενδροφυτεύσεων που πραγματοποιεί.
¶λλα θέματα
Ο κ. Μαχαιρίδης κλήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο να παραστούν στο επόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο εκπρόσωποι της ΔΕΗ, για ενημέρωση σχετικά με το νέο εργοστάσιο και με το υπάρχον στον ΑΗΣ Σορωνής· “Μέχρι τώρα δεν ανταποκρίθηκε κανένας. Είχαμε μία επαφή με τον διευθυντή παραγωγής με τον οποίο συμφωνήσαμε ότι εφόσον τις συγκεκριμένες μελέτες για την υπάρχουσα υποδομή στην Σορωνή, να γίνει μια σύσκεψη για να δούμε πώς μπορούν να τακτοποιηθούν πολεοδομικά αυτά τα κτίρια. Από εκεί και πέρα θα συζητήσουμε και τα δεδομένα για το νέο εργοστάσιο”. Ο Νομάρχης είπε ακόμη ότι αναβλήθηκε η προμήθεια του μηχανήματος μέτρησης των ρύπων από τον ΑΗΣ Σορωνής που είχε δεσμευτεί να αγοράσει η ΝΑΔ, αφού κατά την διάρκεια της δημοπράτησης έγιναν κάποιες ενστάσεις για ελλείψεις.
Για την γρίπη, ο κ. Μαχαιρίδης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, αρχικά για τους εργαζόμενους στις “Δομές Υγείας” και αμέσως μετά για τις ευπαθείς ομάδες. Από εκεί και πέρα, η ΝΑΔ θα προχωρήσει στην λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων και σε περίπτωση που απαιτηθεί, θα παραταθεί η λειτουργία της “Γαληνός” ώστε το “Δελφίνι της ζωής και της ελπίδας” να επισκέπτεται τα νησιά που θα έχουν αυξημένες ανάγκες.
Ο Νομάρχης, είπε ακόμη ότι το Προεδρείο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) θα έχει σήμερα συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, κα ¶ννα Διαμαντοπούλου στην οποία θα θέσει το πρόβλημα χρηματοδότησης και χρεών ύψους 120εκ. ευρώ, για την μεταφορά μαθητών. “Η Νομαρχία Δωδεκανήσου δεν αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, αλλά στέκεται αλληλέγγυα στο πρόβλημα των άλλων νομαρχιών”, είπε ο νομάρχης.
Τέλος, μίλησε για τα στεγαστικά προγράμματα των σχολικών μονάδων για τα οποία η ΝΑΔ έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο σχετικά με τα κονδύλια που έχει ξοδέψει για συντηρήσεις. “Το θέμα αφορά τους δήμους και όχι τις νομαρχίες” όπως τόνισε, ζητώντας να ενισχυθούν οικονομικά οι ΟΤΑ α’ βαθμού για να αναλάβουν τις συντηρήσεις και τις επεμβάσεις στα σχολεία.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/se-exelixi-i-erevna-gia-tous-idatikous-porous/